The Economist anbefaler Vestager som ny formand for EU-Kommissionen

HYPE: Med Margrethe Vestager som kommissionsformand ville medlemslandene have en chance for at ”genopbygge tilliden til EU i populistiske tider,” skriver The Economist.  

Margrethe Vestager, EU’s danske konkurrencekommissær, er en ombejlet kvinde i Bruxelles og omegn.

Her har hun igennem de sidste fire år høstet store roser for at have lagt sig ud med de amerikanske techgiganter Apple og Google.  

Og i denne uge viste hun, at hendes kamp for fair konkurrence i Europa ikke kun går ud over amerikanske virksomheder.

Tirsdag afviste hun en kæmpe fusion af den tyske industrigigant Siemens og den franske jernbanekoncern Alstom.

En sådan sammenlægning var gået ud over konkurrencen på det europæiske jernbanemarked, lød det fra Margrethe Vestager. En afgørelse, der bestemt ikke vakte glæde på regeringskontorerne i Berlin og Paris, hvor man gerne ser flere såkaldte ”European Champions”, der kan udfordrere de største globale spillere i USA og Kina.   

Margrethe Vestagers initiativ fik onsdag det anerkendte magasin The Economist til tasterne. I en leder skriver de, at Vestager ”ville være en fin formand for EU-Kommissionen”, når den nuværende frontfigur, Jean Claude Juncker, stopper til november.

”Magrethe Vestager er en selvstændig tænker, og hun er kompetent. Træk, der er brug for, hvis man skal besidde en toppost i EU-systemet,” skriver avisen.

 

 

Populær i ALDE
Margrethe Vestagers problem er bare, at hendes formandschancer er meget, meget små.

Det skyldes, at de to største grupper i Europa-Parlamentet fortsat støtter den såkaldte Spitzenkandidat-proces, hvor formandsposten for Kommissionen som udgangspunkt går til det største parti i Parlamentet efter parlamentsvalget.

De to partier har allerede fundet deres kandidater. Den socialdemokratiske gruppe peger på den nuværende næstformand for Kommissionen, Frans Timmermans. Den kristendemokratiske gruppe (EPP) har valgt den noget uprøvede tysker Manfred Weber.

Margrethe Vestagers liberale gruppe, ALDE, har endnu ikke stillet med en spidskandidat. De arbejder i stedet med en gruppe af frontfigurer, der skal tegne partiet i EU-valgkampen. Margrethe Vestager har endnu ikke takket ja eller nej til at deltage, selvom ALDE-gruppen nærer store drømme om Vestager som frontfigur og kommende kommissionsformand.

Hvis det hele skal gå op i en højere enhed for Vestager, skal hun også tages i ed af den  franske præsident, Emmanuel Macron, der endnu ikke har besluttet, hvilken gruppe hans parti, La République En Marche, vil tilslutte sig efter valget.

Det er dog endnu uvist, om EU's stats- og regeringschefer vil acceptere Spitzenkandidat-processen, eller om de vil udpege deres egen kandidat. 

Macron har skiftet holdning
Macron har tidligere talt varmt om Vestager som ny formand. Men han er ifølge The Economist ”vred over hendes håndtering af Alstom-Siemens-sagen”.

Og så er det langtfra sikkert, at den nuværende (Lars Løkke Rasmussen) eller den måske kommende (Mette Frederiksen) danske statsminister overhovedet vil pege på Vestager som Danmarks bud på en kommissær.

”Og det er en skam,” lyder det fra The Economist.

”De europæiske liberale taler meget om at styrke troen på EU i disse populistiske tider. I Vestager har de en chance for at vælge en formand for Kommissionen, der rent faktisk tror på at styrke reglerne. Hvis de fejler og ikke bliver enige, har de ikke mange chancer tilbage.”

Forrige artikel Prøv quizzen: Har du fulgt med? Prøv quizzen: Har du fulgt med? Næste artikel Eksperter: Her er tre grunde til at holde igen med informationer før krig Eksperter: Her er tre grunde til at holde igen med informationer før krig