Amerikansk droneangreb mod al-Qaeda dræbte gidsler

DRONEANGREB: Fejlslagen kontraterrorstrategi eller hændeligt uheld med dødelig udgang? Obamas drone-politik er i spotlyset igen, efter et angreb på en al-Qaeda-lejr i januar resulterede i et utilsigtet drab på et amerikansk og italiensk gidsel.

Et droneangreb dræbte i januar to vestlige gidsler, der blev holdt til fange af al-Qaeda i grænseområdet mellem Afghanistan og Pakistan.
Et droneangreb dræbte i januar to vestlige gidsler, der blev holdt til fange af al-Qaeda i grænseområdet mellem Afghanistan og Pakistan.Foto: U.S. Air Force
Annegrethe Rasmussen

WASHINGTON DC -  Det var en bevæget og alvorlig amerikansk præsident, der torsdag i en kortfattet meddelelse ”med sorg dybt beklagede,” at et amerikansk droneangreb mod al-Qaeda i grænseområdet mellem Pakistan og Afghanistan i januar i år førte til drabet på to vestlige gidsler.

Kritiske amerikanske medier tøvede ikke med at benævne droneangrebet en ”fejlslagen kontra-terror aktion” og en ”efterretningsfadæse.”

De to omkomne er den amerikanske 72-årige ingeniør Warren Weinstein og italienske Giovanni Lo Porto. De to var begge gidsler og i al-Qaedas varetægt – Weinstein blev bortført i et voldeligt overfald i 2011, mens Lo Porto faldt i terroristernes hænder i 2012 - men amerikanerne havde ifølge Det Hvide Hus ”ingen oplysninger eller grund til at tro”, at fangerne opholdte sig i den al-Qaeda lejr, som i januar var mål for et amerikansk droneangreb.

Obamas forkærlighed for droner
Anvendelsen af droner i kontraterrorpolitikken er blevet et kendetegn for præsident Obama. Brugen af det præcise, dødelige våben er ottedoblet i sammenligning med præsidentens forgænger i embedet, George W. Bush, og præsidenten har selv udtalt, at han foretrækker disse begrænsede og mere præcise aktioner frem for brugen af landtropper eller militære interventioner, der er langt mere mandskabskrævende og dertil upopulære i det generelt krigstrætte amerikanske vælgerkorps.

Obama gik 2008 til valg blandt andet med et løfte om at afslutte krigene i Irak og Afghanistan, der blev indledt under Bush, og det løfte har han opfyldt. Han har til gengæld været under konstant kritik fra sit eget partis venstrefløj for såvel intensiveret overvågning som netop brugen af droner, der udover at dræbe et stort antal terrormistænkte også har taget livet af et antal terrormistænkte amerikanere.

Det samlede antal ofre for dronekrigen er i sagens natur vanskeligt at opgøre, men i starten af 2014 opgjorde ”The Bureau of Investigative Journalism” tallet til 2400 mennesker. Brugen har især fundet sted i Pakistan, Yemen og Somalia, og ifølge BIJ har i alt 39 vestlige personer måttet lade livet grundet droneangreb: 10 amerikanere, otte briter, to spaniere, syv tyskere, tre australiere, to canadiere, en belgier, en schweizer og nu altså en italiener. Hertil kommer fire af uspecificeret vestlig nationalitet.

Det mest kendte amerikanske offer var den amerikanske prædikant Anwar al Awlaki, der var en ledende propagandist for al-Qaeda på den arabiske halvø. Al Awlaki blev dræbt af en amerikansk drone i september 2011.

Analysearbejde og omlægning
Men om end der jævnligt er rapporter om utilsigtede dronedrab i form af collateral damage, er det imidlertid så vidt vides første gang, at brugen af droner har ført til drab på gidsler, og første gang præsidenten selv har beklaget en aktion. Obama brugte imidlertid ikke selv ordet ”drone”, men det mere brede og mere vage begreb ”kontraterroraktion” i sin tale, ligesom den officielle meddelelse fra Det Hvide Hus også omtalte aktionen overordnet uden detaljer.

The Wall Street Journal, som var det første amerikanske medie, der bragte historien om droneangrebet i januar, skriver, at Det Hvide Hus har igangsat et omfattende analysearbejde af aktionen for at forhindre lignende fejl. Januar-aktionen kan føre til, at programmet bliver droslet yderligere ned og stoppet i visse lande, først og fremmest i Pakistan, hvor regeringen højlydt har kritiseret USA’s brug af våbenet, der er forhadt i den pakistanske befolkning.

Det er imidlertid tvivlsomt om brugen af det effektive og præcise våben nogensinde vil blive taget helt af bordet. Mere sandsynligt er det, at anvendelsen vil blive forfinet og taget i brug nye steder, først og fremmest i Yemen.

CIA meddelte i januar 2014, at agenturet har nedgraderet programmet og ikke længere anvender de såkaldte kill lists (dødslister), men i stedet fokuserer på elimineringen af et yderst begrænset antal særligt farlige terrorledere. En tidligere bebudet overflytning af droneprogrammet fra CIA til det i teorien mere gennemsigtige Pentagon står dog stille, og velinformerede efterretningskilder i administrationen siger til Altinget, at de ikke kan forestille sig nogen overførsel af programmet i Obamas embedsperiode.

Flere døde amerikanere
To andre amerikanere blev også dræbt i kontraterroraktioner i januar, meddelte Det Hvide Hus torsdag.

Ahmed Farouq og Adam Gadahn havde begge ”ledende roller” i Al Qaeda. Førstnævnte blev dræbt under det samme angreb, som tog livet af de to gidsler, mens Gadahn døde under en anden aktion. Begge de to amerikanske terrormistænkte blev dræbt tilfældigt.

Weinsteins familie udtrykte torsdag sorg over hans død og sagde, at de havde været stærkt utilfredse med den måde, USA’s regering havde håndteret kidnapningen på. Familien understregede dog også, at den imidlertid lægger ”det fulde ansvar” for Weinsteins død på ”hans kidnappere i al-Qaeda.”

Obama: aktionen var lovlig
I sin tale torsdag understregede Obama, at om end operationen i januar endte ulykkeligt for de to gidsler, så var den ”i fuld overensstemmelse med de retningslinjer, hvorunder vi gennemfører terrorbekæmpelsesindsatsen i regionen, som har været fokus i årevis, fordi den er hjemsted for al-Qaedas ledelse.”

Præsidenten understregede også, at angrebet var ”baseret på efterretninger, som vi havde på det tidspunkt, herunder hundredvis af timers overvågning …  vi vidste, at dette var en al-Qaeda-lejr, og vi troede ikke, at der var civile var til stede. At fange disse terrorister var ikke muligt, og vi ved, at aktionen uskadeliggjorde farlige medlemmer af al-Qaeda.”

Annegrethe Rasmussen er udenrigskorrespondent i Washington DC


Annegrethe Rasmussen skrev for Altinget fra Washington frem til udgangen af 2015.

Redaktionen blev da opmærksom på, at der blandt hendes artikler forekommer tilfælde, hvor der er en for Altinget uacceptabel grad af afsmitning i sprog og / eller tankerække og fakta fra andre mediekilder, og hvor disse kilder ikke er angivet.

Redaktionen har ikke konstateret sådanne mangler ved artiklen ovenfor, men såfremt redaktionen modtager oplysninger herom, vil Altinget tage de fornødne skridt.

Se i øvrigt Kulturministeriets vejledning for god citatskik og plagiat i tekster her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Barack Obama

Fhv. præsident, USA (Demokraterne)
Cand.jur. (Harvard 1991)

0:000:00