Anmeldelse af 

Anders Eldrup: Vestas-bog er spændende som en kriminalroman

ANMELDELSE: Birgitte Dyrekilde og Johan Christensens nye bog om Vestas viser både de lyse og mørke sider af virksomhedens historie. Og så er den velskrevet og spændende som en kriminalroman, skriver Anders Eldrup.

Ny bog om Vestas historie viser både de lyse og mørke sider af virksomheden, skriver Anders Eldrup.
Ny bog om Vestas historie viser både de lyse og mørke sider af virksomheden, skriver Anders Eldrup.Foto: Colourbox

Anders Eldrup Af Anders Eldrup
Bestyrelsesformand i Offshoreenergy.dk og tidligere direktør i Dong Energy

Lad det være sagt straks: ”Vestas – verdensmester for enhver pris” er velskrevet, spændende som en kriminalroman og godt researched.

De to forfattere Birgitte Dyrekilde og Johan Christensen har gravet dybt i historien. Gennem omfattende interviews og gennemgang af et stort bilagsmateriale lykkes det forfatterne at tegne et nuanceret billede af en virksomhed, der starter i et smedeværksted i Lem i Vestjylland og udvikler sig til i dag at være verdens største producent af vindmøller. En imponerende udvikling.

Bogens styrke er, at den hverken tegner et glansbillede af den imponerende udvikling eller det modsatte ved udelukkende at fokusere på svaghederne og kriserne.

Anders Eldrup
Bestyrelsesformand i Offshoreenergy.dk og tidligere direktør i Dong

Men bogen er ikke et af de sædvanlige hyldestportrætter af en succesfuld virksomhed. Vestas's udvikling er nemlig langt fra en lige og ukompliceret rejse fra start-up til markedsledende global virksomhed. Ingenlunde.

Rejsen har tværtimod budt på mange op- og nedture. Flere gange rekonstruktion og tæt på økonomisk sammenbrud.

På godt og ondt
Bogens styrke er, at den hverken tegner et glansbillede af den imponerende udvikling eller det modsatte ved udelukkende at fokusere på svaghederne og kriserne. Begge sider af historien får plads. Forfatterne skriver selv, at deres ambition er ”… at filtrere støjen fra, så læserne kan sidde tilbage med noget, der kommer så tæt på sandheden som muligt.”

Selv om forfatterne gør sig store anstrengelser, vil der nok være en og anden, som mener, at bogen ikke viser hele ”sandheden” om Vestas – men den gør et behjertet forsøg.

Når en virksomhed starter i et smedeværksted i Lem, skal der naturligvis noget ganske særligt til, for at man over forholdsvis få år kan ende som en global virksomhed med en milliardomsætning og 20.000 ansatte.

Både grundlæggerne af Vestas og de efterfølgende ledelser har haft en usædvanlig viljestyrke, en imponerende evne til at tænke nyt og et – næsten manisk – ønske om at være nummer ét.

Den mørke side
Det er den lyse side, men der er også en mørk side, som bogen glimrende beskriver.

Vestas udviklede over årene en ganske usund kultur. Målet helligede midlet. Dette kombineret med en svag og ustruktureret governance og en meget decentral struktur med stor beslutningskompetance hos lokale ledere førte Vestas i uføre.

Forfatterne giver ikke et entydigt svar på, hvor det gik galt, og hvordan det kunne være undgået. Og sandsynligvis findes der ikke noget entydigt svar.

Det nærmeste, vi kommer, er nok en erkendelse af, at en stærk vinderkultur er god og nødvendig, når store resultater skal nås, men at en stærk, selvhævdende, ukontrolleret kultur samtidig kan være livsfarlig.

Hvis vi ikke slipper de kreative og innovative kræfter fri, får vi ikke de store virksomhedssuccesser, som Vestas også er.

Men hvis det sker uden ”checks-and-balances” i et miljø med en stærkt fragmenteret ejerkreds og en anonym bestyrelse, kommer risikoen for, at det løber af sporet.

Bogen ”Vestas – verdensmester for enhver pris” giver på overbevisende måde et aktuelt billede af nogle af disse dilemmaer.

"Vestas – verdensmester for enhver pris" af Birgitte Dyrekilde & Johan Christensen, Lindhardt og Ringhof, 336 sider, udgivet 13. marts

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Eldrup

Formand, Innovationsfonden, bestyrelsesmedlem, CIP Fonden, bestyrelsesmedlem, Innargi, bestyrelsesmedlem, Norlys Energi
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1972)

0:000:00