Anders Fogh formelt NATO-kandidat

NATO: Anders Fogh Rasmussen (V) har torsdag aften meldt sit kandidatur til posten som NATO's næste generalsekretær.
Foto: Rasmus Nielsen/Altinget.dk
Torbjørn Næs Bertelsen

Danmarks statsminister, Anders Fogh Rasmussen, vil være NATO's næste generalsekretær og har torsdag aften formelt erklæret sit kandidatur til kredsen af NATO's ambassadører. Det melder diplomatiske kilder til Politiken.

Torsdag aften kunne flere nyhedsbureauer melde, at kredsen af NATO-ambassadører, havde kaldt til ekstraordinært møde i forsvarsalliancens hovedkvarter i Bruxelles.

Her har man angiveligt diskuteret den danske statsministers kandidatur.

Fogh kan dog ikke vide sig sikker på posten. Ifølge interne kilder havde Tyrkiet fortsat forbehold overfor V-formanden.

Taktisk træk
Politisk kommentator og tidl. forsvarsminister, Hans Engell, mener, at Fogh begår en taktisk genistreg.

Det her lægger et stort pres på de øvrige lande i NATO. Fogh har nu valgt at sætte alt på ét bræt. Er der noget, som alligevel går galt i løbet af de næste 24-48 timer, så er der ikke rigtig nogen vej tilbage.

Hans Engell
Politisk kommentator og tidl. minister

"Det her lægger et stort pres på de øvrige lande i NATO. Fogh har nu valgt at sætte alt på ét bræt. Er der noget, som alligevel går galt i løbet af de næste 24-48 timer, så er der ikke rigtig nogen vej tilbage," siger Hans Engell til tv2.dk.

Alt på et bræt
Politisk redaktør på TV2, Henrik Qvortrup, mener, at Fogh nu har kastet sig helt ind i kampen om generalsekretærposten, da hans rolle i dansk politik under alle omstændigheder synes udspillet.

"Indenrigspolitisk set har hans analyse givetvis været, at han uanset hvad er færdig i dansk politik. Det ville være utænkeligt, at han skulle kunne komme tilbage til dansk politik, hvis NATO-posten glipper. Også selvom han ikke havde meldt sit kandidatur. Han har læst skriften på væggen. Han er en politiker, der har fremtiden bag sig," siger Henrik Qvortrup til TV2-NEWS.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

Hans Engell

Politisk kommentator, fhv. minister, MF og partiformand (K)
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1970)

Henrik Qvortrup

Podcastvært, kommentator og fhv. ansvarsh. chefredaktør, Ekstra Bladet og Se og Hør
journalist (DMJX 1991)

0:000:00