Anders Samuelsen: Der er brug for et ægte paradigmeskifte i Danmark

LANDSMØDETALE: Den politiske debat handler for meget om frygten for fremtiden, mener Liberal Alliances politiske leder. Det vil han lave om på med partiets nye 2030-plan i hånden.

Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

KØBENHAVN: Danskerne skal have modet til at gribe fremtiden.

Sådan lyder hovedbudskabet fra Liberal Alliances politiske leder, Anders Samuelsen, i hans tale ved partiets landsmøde lørdag i København.

”Der er brug for et ægte paradigmeskifte i dansk politik: opgøret med frygtens paradigme. Så vi slipper angsten og i stedet for griber modet og troen på fremtiden,” siger han.

Frygten kommer blandt andet til syne i oppositionens italesættelse af en stigende ulighed i Danmark, fremhæver LA-lederen:

”Venstrefløjen skræmmer os med vilde beskrivelser af, hvordan vores samfund er lige ved at knække over. Om hvordan danskerne holdes nede af en lille, superrig elite, der løber med det hele. Falske forestillinger, som helt ignorerer, at Danmark er et af verdens allermest lige og rige lande. Som ignorerer, at der har været indkomstfremgang for både høje og lave arbejdsindkomster i de senere år,” siger han.

2030-plan skal fremtidssikre Danmark
Lørdagens landsmøde bliver den sidste af slagsen for Liberal Alliance inden et folketingsvalg, og derfor bliver Anders Samuelsens budskab fulgt af en opfordring til vælgerne.

”Det folketingsvalg, som vi står overfor, er ekstremt vigtigt for Danmark. For det er et valg, hvor danskerne skal vælge mellem to grundlæggende retninger. De skal vælge mellem fortiden og fremtiden. Mellem pessimismen og optimismen. Mellem mismodet og modet,” siger han.

Den optakt til valgkampen bliver understreget af Liberal Alliances nye 2030-plan, der er blevet fremlagt i forbindelse med landsmødet.

”Vi har modet til at fremtidssikre Danmark. Med vores 2030-plan har vi også råd og overskud til at gøre det,” siger Anders Samuelsen.

Planen indeholder blandt andet forslag om afskaffelse af både topskatten, uddannelsesloftet og registreringsafgiften. Derudover foreslår partiet også, at personfradraget bliver hævet, således at danskerne ikke skal betale skat af de første 7.000 kroner, de tjener hver måned.

De forslag vil sammen resten af planen gøre Danmark rigere i fremtiden, mener LA-lederen:

”Hvis vi gennemfører Liberal Alliances 2030-plan, så bliver Danmark godt 100 milliarder kroner rigere i 2030. Danmark får 100.000 flere i beskæftigelse,” siger han og tilføjer:

”Det er ikke bare tal. Det er flere danskere, der får et arbejde at stå op til om morgenen. Det er flere børn, der vil leve i en familie, hvor forældrene har et arbejde og tjener deres egne penge.”

Læs også

Regeringsdeltagelse har givet resultater
Det er ikke et hvilket som helst valg, som Liberal Alliance står overfor. Det er partiets første som en del af regeringen. En regeringsdeltagelse, der blev til under turbulente omstændigheder, da partiet ikke fik indfriet sit krav om topskattelettelser.

Sidenhen har regeringssamarbejdet ikke været stormfrit – igen på grund af Liberal Alliances ønske om at lette topskatten. Det førte til, at partiet i 2017 truede med at stemme imod regeringens egen finanslov.

Det endte dog med, at Liberal Alliance her på tærsklen til valgkampen og efter 2,5 år i regering ikke har fået opfyldt det helt store ønske.

Men Anders Samuelsen forsikrer landsmødets deltagere om, at partiet skam har fået meget ud af at være regeringsparti.

”Om få uger går vi til valg for første gang i vores historie som regeringsparti. Vi har arbejdet, vi har slidt, vi har kæmpet i de sidste fire år. Vi skal være stolte af os selv, det har stormet, men vi har faktisk holdt kursen, og det har givet resultater,” siger han.

Han nævner en lang liste over resultater som 21 milliarder i skattelettelser, kortere skoledage, bedre forhold på de frie skoler, billigere biler og en afskaffelse af blasfemiparagraffen.

LA er ikke kun blå, vi er også grønne
Som et af de sidste partier i Folketinget har Liberal Alliance nu også meldt sig ind i kampen om at være grønnest. Det sker med partiets nye klimaplan i hånden, som er en del af den nye 2030-plan.

Konkret foreslår Liberal Alliance blandt andet at afsætte 0,2 procent af BNP årligt til en klimaforskningsfond.

”For Danmarks vedkommende svarer det til cirka 3,7 milliarder kroner hvert eneste år, som vi nu foreslår at skyde i en klimaforskningsfond. Det er en seksdobling af det nuværende niveau,” siger Anders Samuelsen.

Planen er samtidig den eneste reelle løsning på, hvordan klimakrisen bliver løst, lyder det fra Anders Samuelsen.

”Det er ikke noget fingerknips. Det er ikke feel-good-politik. Men det er den eneste langsigtede løsning på klimaproblemet,” siger han.

Det grønne kursskifte indikerer, at Liberal Alliance har læst skriften på væggen og indset, at klimapolitik kan blive nødvendig, hvis partiet skal vinde vælgernes gunst i den kommende valgkamp. En måling fra Altinget i december viste, at det grønne område var strøget til tops som vælgernes foretrukne dagsorden.

Det tyder dog ikke på, at vælgerne synes, at Liberal Alliance er god til netop det område. Ifølge en måling fra marts får partiet en næstsidste plads, når vælgerne skal vurdere, hvor grønne partierne er.

Men det billede vil Anders Samuelsen og partiet nu lave om på:

”Liberal Alliance er det blå parti i Danmark, men vi er også det mest grønne parti i Danmark, for det her kommer til at virke,” siger Anders Samuelsen.

Tak til SF
Det er ikke kun Liberal Alliance, der holder landsmøde i weekenden. I Kolding har SF også samlet alle sine medlemmer til træf, hvor partiformand Pia Olsen Dyhr og hendes partifæller blandt andet bruger weekenden til at tale mod skattelettelser.

Den anledning benytter Anders Samuelsen til at gennemgå alle de forslag til lettelser af skatten i Danmark, som SF var afsender på, mens partiet sad i regering under Helle Thorning-Schmidt (S) fra 2011 til januar 2014.

”Jeg synes, at vi skal sende Pia Olsen Dyhr, Holger K og Ole Sohn og hele SF en varm hilsen i dag fra Liberal Alliances landsmøde og sige dem tak for den indrømmelse, som de gav, da de havde ansvaret. For det hedder nemlig ikke velfærd eller skattelettelser. Det hedder velfærd og skattelettelser,” siger Anders Samuelsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00