Sådan husker de Anker

DOKUMENTATION: Toppolitikere fra hele det politiske spektrum mindes forhenværende statsminister Anker Jørgensen (S), der døde søndag.

1973: Socialdemokratisk statsminister Anker Jørgensen (th.) i en skæbnestund i folketingssalen.
1973: Socialdemokratisk statsminister Anker Jørgensen (th.) i en skæbnestund i folketingssalen.Foto: Mogens Ladegaard/Scanpix
Lasse Lange

Lars Løkke Rasmussen (V), statsminister
"Det er med sorg, at jeg har modtaget meddelelsen om, at tidligere statsminister Anker Jørgensen er død," siger Lars Løkke Rasmussen i en pressemeddelelse.

"Anker Jørgensen gik fra et liv som lagerarbejder til landets højeste embede. Det siger noget om det unikke ved vores samfund. Et samfund han som modstandsmand, forbundsformand, folketingspolitiker og statsminister satte store aftryk på igennem sit lange virke. Det siger uendelig meget mere om Ankers Jørgensens menneskelige kvaliteter, at han blev så folkekær. Både i sin tid som statsminister i en svær i periode i Danmarkshistorien, men også i årene derefter. Danmark har mistet en personlighed, som vi alle holdt af og respekterede på tværs af partiskel."

"Vi er mange, der vil savne Anker. Ære være Anker Jørgensens minde."

Mette Frederiksen (S), formand
“På tværs af partiskel står Anker, som et af de helt store mennesker i det 20. århundredes danmarkshistorie. Og han satte sig stærke spor,” skriver Mette Frederiksen på Facebook.

“Ankers indsats for den demokratiske og socialdemokratiske arbejderbevægelse kan ikke undervurderes. Hans resultater. Hans måde at være på. Hans menneskesyn.”

“Igennem hele sit liv var han en utrættelig stemme for at skabe lige muligheder for alle mennesker. For at hvor end du er født i samfundet, skal du have chancen for at forfølge dine drømme. Og skabe indholdet af dit eget liv.”

Helle Thorning-Schmidt (S), tidl. statsminister
"En meget vemodig dag," skriver Helle Thorning-Schmidt på Facebook.

"Danmark har i dag sagt farvel til en hædersmand af et helt særligt format, der altid kæmpede for retfærdighed og lighed. Han glemte aldrig dem, der har mindst og færrest muligheder. Både i Danmark og internationalt. En politiker, der i krisetider traf meget vanskelige og modige beslutninger. Anker var dybt afholdt og respekteret af mange, mange danskere. Og for os socialdemokrater var han et menneske af en helt særlig støbning, der vil blive husket og savnet. Jeg holdt selv meget af Anker og de samtaler, vi havde."

Pia Olsen Dyhr (SF), formand
"Anker er død. Jeg voksede op under hans tid som statsminister. Han kæmpede for en stærk velfærdsstat, og han stod for en ordentlighed og ærlighed, som politik har brug for. Der var aldrig tvivl om at han var rundet af sin arbejderbaggrund - det glemte han aldrig. En sand socialdemokrat! Et af de helt store træer i skoven er faldet. Og jeg sidder tilbage trist i hjertet, selvom han fik muligheden for et godt og langt liv," skriver Pia Olsen Dyhr på Facebook.

Morten Østergaard (R), formand
"Anker Jørgensen var menneske først og politiker så. Inspirationen lever videre. Æret være hans minde," skriver Morten Østergaard på Facebook.

Anders Samuelsen (LA), formand
"Anker er død. Han stod i spidsen af landet i en meget udfordrende tid og jeg tvivler ikke et sekund på at han ville Danmark og danskerne det bedste. Men Anker stod i spidsen i de år hvor oliekrise, massearbejdsløshed, depression, kold krig og hyppige valg rasede. Det skal vi huske. Opgaven var enorm. Anker traf både rigtige og forkerte beslutninger. Ingen tvivl om det," skriver Anders Samuelsen på Facebook.

"Æret være Ankers minde. Hvil i fred."

Uffe Elbæk (Alt.), formand
"En hædersmand er gået bort. En socialdemokrat af format," skriver Uffe Elbæk på Facebook.

Søren Pape Poulsen (K), formand
"Hvil i fred, Anker Jørgensen. Du var en god socialdemokrat af den gamle skole, der ville det bedste for Danmark. Det har jeg, og vil altid ha', stor respekt for," skriver Søren Pape Poulsen på Facebook.

Mogens Lykketoft (S), tidl. formand
"Nu er den gamle kæmpe her ikke mere. Anker var ægte, med stærke holdninger og stor åbenhed over for andre mennesker. Han var folkelig i ordets allermest positive betydning. Derfor er det ikke muligt at skelne mellem mennesket og politikeren Anker Jørgensen. Filosoffen Immanuel Kant har formuleret dét, som også blev mottoet for Ankers lange liv og virke: ’Du skal handle således, at dine handlinger kan danne mønster for et helt samfund’. Æret være hans minde," skriver Morgens Lykketoft på Facebook.

Frank Jensen (S), næstformand
"Han repræsenterede noget af det allerbedste ved vores folkestyre - nemlig den korte afstand mellem folket og dem, de har valgt til at styre landet. Et land, hvor politikere ikke rekrutteres fra lukkede elitecirkler, og hvor man kan møde dem på gaden og i supermarkedet. Hvor politikerne ikke bare repræsenterer folket, men er en del af folket," skriver Frank Jensen på Facebook.

Mogens Jensen (S), næstformand
"Anker var levendegørelsen af den socialdemokratiske ide: at uanset hvor dårlig en baggrund du kommer fra, skal du have mulighed for et godt liv! Æret være hans minde," skriver Mogens Jensen på Facebook.

Ritt Bjerregaard (S), tidl. minister
"Anker betød utroligt meget for partiet. Selv længe efter, at han ikke var formand længere, spurgte folk ind til, hvordan det gik med Anker," siger Ritt Bjerregaard til Ritzau.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00