Anmeldelse af debat mellem Lykkeberg og Dragsted: Karl Marx kuldsejlede i den røde boble

DEBATANMELDELSE: Informations chefredaktør, Rune Lykkeberg og Enhedslistens  Pelle Dragsted mødtes på fælles hjemmebane til en kammeratlig samtale om begrebet kapitalisme.

Altingets vurdering: 3/6

Kapitalisme
Tid: Fredag 15/6, kl. 10.30
Arrangør: Information
Deltagere: Rune Lykkeberg og Pelle Dragsted

Det var den umulige debat, der var lagt op til i Informations beskedne telt. Intet mindre end begrebet kapitalisme mente man sig i stand til at sige noget væsentligt om på under en time.

Opgaven var dog lagt i hænderne på Informations argumentmaskine i kirurgisk stål, Rune Lykkeberg, så måske var det muligt?

Hvad ville Pelle gøre?
Lykkeberg havde hidkaldt Enhedslistens bedste mandlige debattør, Pelle Dragsted, der for nyligt i et interview i Altinget havde udvist mandsmod nok til at gå imod tidens mere bizarre identitetspolitik – så det kunne godt blive spændende.

Der var ikke tale om en egentlig debat, men mere et kammeratligt spørgsmål/svar-arrangement.

Lykkeberg fortalte – med et glimt i øjet – at der til Informations redaktionsmøder, når snakken faldt på kapitalismen, tit blev udbrudt: "Ja, men hvad ville Pelle mene?".

Og her var han så, det røde orakel, Pelle Dragsted, foran sit velvillige kernepublikum, der sad bænket på et ubekvemt mix af en post-moderne kunstinstallation og et kradsetræ til katte.

Knopskydende diskussioner
Det var klart fra starten, at stort set alle tilstedeværende havde et særdeles kritisk syn på kapitalismen. Det var dog ikke – til visse enkelte tilskueres ærgrelse – en ensidig buh-koncert mod kapitalismen, men nærmere et forsøg på at indkredse og forstå begrebet i en nutidig kontekst. Så langt så godt.

Desværre begyndte diskussionen lynhurtigt at knopskyde ud i mere eller mindre socioøkonomiske/filosofiske sekundære retninger, og Lykkebergs altid dirrende energi og meget lange, og alligevel kompakte spørgsmål, tog den rådsnare, men let pressede Dragsted med oprejst pande, men det blev hurtigt tydeligt, at kampen mod tiden var dømt til nederlag på forhånd.

Det forhindrede dog ikke det skarpe makkerpar, særligt Dragsted, i at servere flere velturnerede betragtninger og – til publikums anerkendende nik – indtil flere Karl Marx-citater.

Pivåbne
Alligevel endte mange af de uafsluttede argumenter med at fremstå som venstre-intellektuelle bonmot'er for enden af adskillige pivåbne argumentationer. Lidt som et intellektuelt afbrudt samleje.

Dragsteds tanker om kapitalismens falske agens og ikke-totalitet/foranderlighed og selvsammes ikke-revolutionære transformation gennem demokratisk omstilling ville man morderligt gerne have haft uddybet. Måske Information næste gang udelukkende skulle snakke om for eksempel det? 

Havde Lykkeberg og Dragsted (hvilket lyder som et nobelt advokatfirma) taget samtalen over en hel eftermiddag, akkompagneret af et par flasker vin ved et bord i skyggen, havde undertegnede og flertallet af tilskuerne, hellere end gerne spenderet adskillige timer med at lytte, men her endte arrangementet lidt overrumplende og let parodisk, men kedeligt nåede det i hvert fald aldrig at blive.

Bedste replik: "Vi er alle, hvis man f.eks. er husejer, underlagt gælds-tyranni", Pelle Dragsted
Vinder af debatten: Kapitalismen

 

Forrige artikel Anmeldelse: Lattermild bamse-milliardær vandt publikum Anmeldelse: Lattermild bamse-milliardær vandt publikum Næste artikel Boganmeldelse: Anna Libak forstår populismen Boganmeldelse: Anna Libak forstår populismen