Arbejdsgivere vil hæve pensionsalderen

PENSION: Dansk Arbejdsgiverforening foreslår at øge pensionsalderen fra 70 til 72 år i 2040, fordi danskerne lever længere. En analyse viser, at en højere pensionsalder kan spare statskassen for milliarder.

Danskerne skal blive længere på arbejdsmarkedet, hvis det står til Dansk Arbejdsgiverforening (DA). Helt konkret foreslår foreningen, at man i 2040 hæver pensionsalderen fra 70 til 72 år.

Det skyldes, at danskerne i gennemsnit forventes at leve længere.

I 2006 indgik den daværende VK-regering, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Radikale ”Aftalen om fremtidens velstand og velfærd”, hvor de havde en målsætning om, at danskerne skulle være på folkepension i 14,5 år.

Men med den nuværende regulering af folkepensionsalderen og danskernes forventede levealder i 2040, så vil danskerne i stedet være 16,5 år på folkepension i 2040.

Det uafhængige analyseinstitut Dream har udarbejdet en analyse for DA. Den viser, at en pensionsalder på 70 år i 2040 vil betyde 89.000 færre beskæftigede og 24 milliarder færre kroner i statskassen. Modsat vil en pensionsalder på 72 år forbedre de offentlige finanser med ni milliarder årligt.

En pensionsalder på 70 år vil være en udfordring for fremtidens velfærdssamfund, lyder det fra DA's underdirektør, Erik Simonsen, i Berlingske.

”Hvis man ikke ændrer den nuværende model, vil vi få større udgifter til folkepension og færre skatteindtægter, og det vil ende med store underskud på de offentlige finanser. Det er et samfundsmæssigt problem, der udfordrer forudsætningerne for, at vi kan udvikle vores velfærdssamfund, siger han til Berlingske.

Opbakning på Christiansborg
Ifølge Berlingske møder forslaget opbakning fra både Liberal Alliance, Konservative og Radikale.

Venstres finansordfører, Jacob Jensen, vil ikke forholde sig til indholdet af selve analysen, men han er ikke afvisende over for at se på pensionsalderen.

”Vi vil ikke lukke øjnene for, at pensionsalderen udgør en økonomisk udfordring, og det er et område, vi skal analysere på i forbindelse med 2025-planen. Men vi har endnu ikke taget stilling til, om det er noget, der skal tages med eller ej,” siger han til Berlingske.

Forrige artikel En ægte vestjysk bonderøv En ægte vestjysk bonderøv Næste artikel Løkkegaard: Jeg vil genopbygge det, Venstre har tabt Løkkegaard: Jeg vil genopbygge det, Venstre har tabt