Arbejdskraft: Lolland Kommune har på et år fastansat 30 udenlandske SOSU’er

Kommunen har dog en bøn til Christiansborg om at lempe kravene til autorisationen som social- og sundhedsassistent, som kan være et benspænd for udlændingene. 

Lolland Kommune har som en af de første i landet satset på udenlandsk arbejdskraft i ældreplejen i kampen om at få medarbejdere nok. 
Lolland Kommune har som en af de første i landet satset på udenlandsk arbejdskraft i ældreplejen i kampen om at få medarbejdere nok. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rikke Brøndum

Som en af de første kommuner investerede Lolland kommune sidste år et millionbeløb i at rekruttere udlændinge fra lande som Spanien, Italien, Norge og Rumænien til at besætte nogle af sine ubesatte stillinger i ældreplejen.

Et år efter er 30 af dem blevet ansat, og til marts ankommer et nyt hold, der først skal på sprogskole i fire måneder og derefter gennemgå et introduktionsforløb, før de bliver sendt ud på egen hånd til borgerne. De får betalt sprogkurset og får løn som ufaglært SOSU-hjælper imens.

"Udlændingene er blevet taget rigtig godt imod af vores borgere. Men vi har også lært meget. For det første, at man skal kunne tale engelsk på et rimeligt niveau for at lære dansk. For det andet at stillingerne kræver en vis erfaring. Derfor søger vi kun efter faglærte til det næste hold," siger Inge Kromann, leder af ældreplejen i Lolland Kommune.

{{toplink}}
Læs også

Mere udenlandsk arbejdskraft er én af de 20 anbefalinger til sundheds- og plejeområdet, som Robusthedskommissionen lancerede i går. Ifølge sundhedsminister Sophie Løhde er regeringen desuden på trapperne med nye forslag om netop udenlandsk arbejdskraft. Samtidig har hendes kollegaer i Moderaterne har for nylig foreslået at lave samarbejdsaftaler med lande som Filippinerne.   

Spørger man på Lolland, er der dog særligt ét område, politikerne bør se på. En eksempelvis spansk SOSU-assistent må ikke arbejde i Danmark uden et dansk uddannelsesbevis, men må nøjes med titlen som plejemedhjælper. 

"Og det betyder desværre, at der er opgaver, udlændingene ikke må udføre, selv om de reelt har kompetencerne til det. De må for eksempel ikke tilgå det fælles medicinkort," forklarer Inge Kromann og fortsætter:

"Det ville være en kæmpe fordel, hvis vi i stedet havde en test - det kunne også være AMU-kurser, man skulle bestå - som adgangskrav til at kalde sig social- og sundhedshjælper eller assistent. Det er ikke fordi, vi skal dele autorisationer ud til højre og venstre, men vi bør have nogle bedre muligheder for at samle forskellige uddannelsesbaggrunde op, så vi ikke går glip af udlændingenes kompetencer," siger hun. 

Kommunen har fået hjælp til processen af Work in Denmark, som er en statslig service, der hjælper offentlige og private virksomheder med at finde medarbejdere i andre EU-lande.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024