Arrangør af ramadanmøde faster ikke selv

RAMADANSTRID: Selvom ramadanen er den muslimske fastemåned, faster medarrangøren af ramadanreceptionen i Folketinget, Hüseyin Arac (S), ikke selv. Det undrer Naser Khader (K), mens SF's Serdal Benli kritiserer Aracs tyrkiske samarbejdspartner.
Socialdemokraten Hüseyin Arac kritiseres fra flere sider for sin rolle i den ramadanmiddag i Folketinget, der nu er blevet til en "ramadanreception".
Socialdemokraten Hüseyin Arac kritiseres fra flere sider for sin rolle i den ramadanmiddag i Folketinget, der nu er blevet til en "ramadanreception".
Erik Holstein

Når Folketinget den 22. august lægger lokaler til den omtalte "ramadan-reception og debataften", er hovedsponsoren den skandinaviske afdeling af en omstridt tyrkisk avis og medarrangøren på Christiansborg en mand, der ikke selv faster. Begge forhold fører nu til kritik.

"Det er ikke muslimerne i Danmark, der har krævet en ramadanmiddag i Folketinget. Initiativtageren er en religiøs tyrkisk avis - og medarrangøren er folketingsmedlem med muslimsk baggrund, som ikke selv faster. Det undrer mig, at en person, der ikke faster, står som arrangør af en fastefest," siger den konservative Naser Khader.

Khader understreger, at han ikke vender sig mod ramadanfester i al almindelighed:

"Jeg har ingen problemer med, at folk markerer fasten. Jeg går selv til fest i forbindelse med  afslutning på ramadanen. Men det sætter Folketinget i en besværlig situation, når man flytter en religiøs markering ind i parlamentet."

Jeg har ingen problemer med, at folk markerer fasten. Jeg går selv til fest i forbindelse med afslutning på ramadanen. Men det sætter Folketinget i en besværlig situation, når man flytter en religiøs markering ind i parlamentet.

Naser Khader
Integrationsordfører (K)

Fasten ikke hovedbudskabet
Hüseyin Arac bekræfter, at han ikke selv faster, men har ikke lyst til at uddybe hvorfor. Han fortæller dog, at han tilhører alevierne, som er en religiøs minoritet i Tyrkiet, hvoraf mange er  tilhængere af det moderne sekulære Tyrkiet.

"Hovedbudskabet for arrangementet er ikke fasten, men at vi skal blive bedre til at kommunikere med folk, kulturer og partier, vi ikke er enige med. Mange af dem, vi inviterer til arrangementet, faster. Det er en tradition, man bør have respekt for," siger Hüseyin Arac.

Arac er i forbindelse med ramadanmødet gået i samarbejde med den religiøse avis, Zaman, som kritikere ser som en fjende af det sekulære Tyrkiet. Avisen er blevet anklaget for at være i lommen på den omstridte tyrkiske imam Fethullah Gülen.

Populistisk stunt
At socialdemokraten Arac arbejder sammen med Zaman møder kritik hos Serdal Benli, der sidder i Gladsaxe Byråd for SF.

"Min hovedanke er, at han har valgt at alliere sig med avisen Zaman, som netop modarbejder det mindretal, han er en del af i Tyrkiet," siger Serdal Benli.

Han understreger, at Aracs budskab om at samles på tværs af overbevisninger er positivt. Men han tilføjer:

"Det virker mærkværdigt med en alliance med en yderligtgående konservativ avis. Hvorfor ikke arrangere ramadanen på vegne af en række etniske organisationer eller lave et fælles indslag på tværs af partierne i Folketinget?" spørger Benli.

"Min grundholdning er, at der skal være plads til at holde ramadanarrangementer på Christiansborg, fordi det sender et signal om, at der skal være plads til alle. Men når hovedsponsoren er en dybt konservativ avis, der er ude på at gøde sin egen jord, står jeg af," siger Serdal Benli og tilføjer:

"Jeg synes, det er et populistisk træk."

Dokumentation

Sådan lyder indbydelsen til ramadanreceptionen
I anledning af Ramadanen vil det glæde mig at se dem til reception med oplæg og debat i Folketingets Fællessal d. 22. august 2011 kl. 19.30. Aftenens æresgæst, præsident for Europarådets Parlamentariske Forsamling, Hr. Mevlüt Cavusoglu, vil fortælle om situationen i Mellemøsten og samarbejdet mellem Tyrkiet og Europarådet.

Herudover vil der blive holdt oplæg om pressens betydning for integration og Ramadanens rolle i samfundet. Efterfølgende er der lagt op til debat med spørgsmål fra salen til aftenens oplægsholdere. Aftenen afsluttes med et let traktement.

Med venlig hilsen
Hüseyin Arac, medlem af Folketinget

Receptionen er arrangeret i samarbejde med ZAMAN Iskandinavya


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hüseyin Arac

Byrådsmedlem (S), Aarhus Kommune, fhv. MF
autoriseret tolk (Handelshøjskolen i København)

Naser Khader

Ejerleder, rejseselskabet Palmyra Rejser, senioranalytiker ved Middle East Forum
cand.polit. (Københavns Uni. 1993), master i teologi (Københavns Uni. 2015)

Serdal Benli

Viceborgmester (SF), Gladsaxe Kommune
cand.scient.soc. i socialvidenskab og kommunikation (Roskilde Uni. 2005)

0:000:00