Asylpolitik splitter danskerne

MENINGSMÅLING: Næsten hver anden dansker vil have færre asylansøgere, mens kun hver sjette ønsker, at vi tager flere. Hos alle de blå partier ønsker et flertal at mindske tilstrømningen, mens Alternativets vælgere er mest positive over for flere asylansøgere.

Flygtninge og migranter er røget i top på den politiske dagsorden. Men&nbsp;selvom de barske fotos fra Middelhavet påvirkede folkestemningen,&nbsp;ønsker de færreste danskere, at vi tager imod flere asylansøgere end i dag.&nbsp;&nbsp;<br>
Flygtninge og migranter er røget i top på den politiske dagsorden. Men selvom de barske fotos fra Middelhavet påvirkede folkestemningen, ønsker de færreste danskere, at vi tager imod flere asylansøgere end i dag.  
Foto: UNHCR
Erik Holstein

Der er ikke stemning for, at Danmark skal åbne mere op og tage flere asylansøgere, som Sverige og Tyskland gør. Kun et lille mindretal mener, vi skal tage flere end i dag, men der er på den anden side heller ikke absolut flertal blandt vælgerne for at tage færre.

Resultatet fremgår af en ny Norstat-måling for Altinget, der viser, at 45 procent af danskerne mener, at antallet af asylansøgere skal ned. 31 procent anser det nuværende antal for passende, mens 16 procent synes, vi skal tage flere.

Det bløde Alternativ
Undertallene viser en meget stor forskel mellem partiernes vælgerkorps:

Hvis flygtningene kommer ud på arbejdsmarkedet, betaler de skat. Og der er en masse mennesker, der arbejder med flygtninge – og derigennem får et arbejde – og betaler skat. Så man får også indtægter som følge af flygtningene.

Ulla Sandbæk
Integrationsordfører, Alternativet

Radikale, Enhedslisten og Alternativet skiller sig ud som de eneste partier, hvor omkring halvdelen af vælgerne synes, Danmark skal modtage et større antal asylansøgere end i dag.

Uffe Elbæks Alternativet fremstår som det allermest bløde på værdipolitiske områder, og Alternativet er det eneste parti, hvor et absolut flertal ønsker, Danmark tager flere asylansøgere:

”Vi kan sagtens rumme at tage flere. Hvis vi får en ordentlig integrationspolitik, vil flygtningene kunne gavne samfundet,” siger Alternativets integrationsordfører Ulla Sandbæk og fortsætter:

”Hvis flygtningene kommer ud på arbejdsmarkedet, betaler de skat. Og der er en masse mennesker, der arbejder med flygtninge – og derigennem får et arbejde – og betaler skat. Så man får også indtægter som følge af flygtningene.”

Den blå strammerfløj
Vælgerne fra Socialdemokraterne og SF placerer sig i midten af spektret med ret store vælgerandele, der mener, at antallet af asylansøgere er passende, som det er i dag, mens der blandt vælgere for alle partier i blå blok er absolutte flertal, der ønsker færre asylansøgere end i dag.

Flertallet er dog markant større hos Dansk Folkepartis vælgere, hvor hele 84 vil have mindsket tilstrømningen af asylansøgere, mens kun 1 procent ønsker flere. Dermed har DF uden sammenligning den vælgergruppe, der er mest enig om dette spørgsmål.

Alligevel må Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen konstatere, at der ikke er et absolut flertal blandt vælgerne som helhed, der vil følge DF's politik og mindske antallet af asylansøgere til Danmark:

”Jeg tror, mange nærmest har givet op og fået den opfattelse, at det her problem kan man ikke gøre noget ved. Og så er der måske nogle, der sammenligner med Sverige og Tyskland og tror, at der ikke kommer særlig mange flygtninge og migranter til Danmark. Men det gør der,” siger Martin Henriksen.

Forskellige resultater
TV 2 bragte i fredags en Megafon-måling om samme emne, og den viste en noget mere positiv holdning til asylansøgere end Norstat-målingen. Spørgsmålsformuleringen i de to målinger minder meget om hinanden, men med den forskel, at Norstat-målingen nævner, at Danmark modtog knap 15.000 asylansøgere sidste år.

Det synes altså at gøre svarpersonerne væsentlige mere restriktive, når man oplyser om det antal asylansøgere, der kommer til landet.

Dokumentation

Spørgsmålet lød:
Sidste år modtog Danmark knap 15.000 asylansøgere. Hvad er din holdning til antallet af asylansøgere, der kommer til Danmark?

  TOTAL
Danmark bør modtage flere asylansøgere end i dag 16 %
Antallet er passende, som det er i dag. 31 %
Danmark bør modtage færre asylansøgere end i dag 45 %
Ved ikke 9 %

 

  S R K SF LA DF V EL ALT
Flere asylansøgere 16 % 49 % 10 % 18 % 9 % 1 % 5 % 44 % 55 %
Antallet er passende 42 % 35 % 34 % 33 % 38 % 12 % 38 % 32 % 17 %
Færre asylansøgere 29 % 4 % 54 % 38 % 50 % 84 % 53 % 20 % 13 %
Ved ikke 13 % 12 % 2 % 11 % 3 % 4 % 5 % 5 % 16 %


Kilde: Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1000 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 22. - 26. oktober 2015.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00