Bagmandspolitiet sigter Danske Bank for overtrædelse af hvidvaskloven

SIGTELSE: Danske Bank bliver sigtet for fire forhold vedrørende hvidvasksagen i bankens estiske filial. 

Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Bagmandspolitiet har onsdag sigtet Danske Bank for overtrædelse af hvidvaskloven.

Det oplyser Bagmandspolitiet i en pressemeddelelse.

"Der er tale om et meget stort og meget omfangsrigt efterforskningsmateriale, men vi er nu så langt, at vi har en sigtelse mod banken. Det er dog vigtigt at sige, at vi fortsat er på et tidligt tidspunkt af vores efterforskning," siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen, chef for Statsadvokaten for Bagmandspolitiet.

Konkret bliver Danske Bank sigtet for overtrædelse af loven med håndteringen af de såkaldte non-resident kunder i bankens estiske filial. Non-resident dækker over kunder, der benytter banken, selvom de ikke er bosiddende i Estland.

Sigtelsen af Danske Bank kommer, efter Bagmandspolitiet i august indledte en efterforskning af den omfattende hvidvask, der har fundet sted i bankens filial i Estland. Sigtelsen sker, fordi der er en rimelig grund til at mistænke banken for overtrædelse af lovgivningen. Nu vil efterforskningen fortsætte med henblik på at afklare om, der kan rejses en sag mod Danske Bank:

"Vi arbejder fortsat intenst med efterforskningen. Det videre forløb skal nu afklare, om der her i landet kan rejses en straffesag mod Danske Bank," siger Morten Niels Jakobsen.

Danske Bank havde forventet sigtelsen
Efterforskningen foregår i to spor. Dels undersøger Bagmandspolitiet, om det er muligt at rejse en straffesag mod banken i Danmark, dels bliver det undersøgt, om der kan placeres et ansvar hos enkeltpersoner i bankens ledelse. Sigtelsen onsdag vedrører kun selve selskabet.

Efterforskningen sker i samarbejde med de estiske myndigheder i regi af Eurojust.

Danske Bank udtaler i en pressemeddelelse, at sigtelsen var forventet, og banken vil samarbejde med myndighederne med henblik på at komme til bunds i sagen:

”Vi havde forventet, at SØIK ville rejse sigtelse i forlængelse af konklusionerne på de undersøgelser, vi præsenterede i september i år. Det er kun i vores interesse, at sagen bliver undersøgt til bunds, og vi vil naturligvis samarbejde og stille os og den viden, vi har, til rådighed for den videre efterforskning. Gennem de senere år har vi taget en række initiativer og bragt banken et andet sted hen, end da de mistænkelige aktiviteter i Estland fandt sted, og det er et arbejde, der er højt prioriteret også fremadrettet," lyder det fra fungerende administrerende direktør Jesper Nielsen.

Læs sigtelsen her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00