Bedre EU-samarbejde skal øge antallet af udvisninger

EU optrapper nu indsatsen for at deportere flere afviste asylansøgere. Spørgsmålet er i fokus, når EU's indenrigsministre mødes i Stockholm torsdag, og forud for mødet har EU-Kommissionen foreslået en strategi for, hvordan tilbagesendelse af migranter uden beskyttelsesbehov skal gøres mere effektiv. "Det er en måde at beskytte asylsystemet på," siger den svenske EU-kommissær, Ylva Johansson.

EU's migrationskommissær, Ylva Johansson, præsenterede tirsdag en ny EU-strategi for en mere effektiv tilbagesendelse af migranter.  
EU's migrationskommissær, Ylva Johansson, præsenterede tirsdag en ny EU-strategi for en mere effektiv tilbagesendelse af migranter.  Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

BRUXELLES. Samtidig med at Sverige under sit EU-formandskab vil gå op i gear for at komme videre i forhandlingerne om en fælles EU-migrationspolitik, arbejdes der på at stramme skruen i de instrumenter, der allerede er på plads.

En af de mangler, som EU ønsker at afhjælpe, er kløften mellem de hundredtusindvis af migranter, der befinder sig i Unionen, selv om de ikke anses for at have behov for beskyttelse, og dem, der rent faktisk sendes tilbage til deres hjemlande. Tirsdag fremlagde EU-Kommissionen en strategi for en mere effektiv hjemsendelse af migranter.

"De, der ikke har ret til at blive i EU, skal sendes tilbage til deres oprindelsesland. Det er en måde at beskytte asylsystemet på. De, der har behov for international beskyttelse, bør være velkomne og modtage beskyttelse," sagde EU's migrationskommissær Ylva Johansson, da hun præsenterede forslaget.

Hvert år træffes der omkring 300.000 beslutninger om hjemsendelse i EU's medlemslande. Men kun omkring 70.000 af de berørte migranter sendes tilbage, ifølge Europa-Kommissionen. 

"Det er det, der skal øges nu, og det er det, denne strategi handler om," sagde Johansson.

Det handler blandt andet om en mere målrettet indsats, og at processerne speedes op. Men også om at øge samarbejdet mellem medlemsstaterne.

I en beretning fra 2021 konstaterede Den Europæiske Revisionsret, at en af grundene til, at så få irregulære migranter vender tilbage, er vanskeligheder med at samarbejde med migranternes oprindelseslande – og at dette til dels skyldes manglende koordinering inden for EU.

"Vi skal arbejde mere sammen som et team. Arbejde mere med tredjelande, så de accepterer at tage deres borgere tilbage. Det er vigtigt at gøre det sammen," sagde Ylva Johansson tirsdag.

Forslaget til en ny strategi kommer forud for, at EU's indenrigsministre torsdag mødes i Stockholm til et rådsmøde, hvor hjemsendelse er et af de emner, der skal drøftes.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00