Belgien vil undersøge russisk påvirkning af EU-parlamentarikere: ”Moskvas hensigter er tydelige”

Ifølge Belgiens premierminister har flere EU-parlamentarikere fået penge for at sprede russisk propaganda. Anklagemyndigheden i Belgien har nu igangsat en undersøgelse.

<span>På et pressemøde fredag udtalte Belgiens premierminister, Alexander De Croo, at den belgiske statsanklager vil undersøge omfanget af spredningen af pro-russisk misinformation og propaganda i Europa-Parlamentet.<br><br></span>
På et pressemøde fredag udtalte Belgiens premierminister, Alexander De Croo, at den belgiske statsanklager vil undersøge omfanget af spredningen af pro-russisk misinformation og propaganda i Europa-Parlamentet.

Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/Ritzau Scanpix
Agnes Ingeborg Weber Cortzen

En undersøgelse igangsat af de tjekkiske og belgiske myndigheder afslørede i marts, at et pro-russisk spionnetværk har betalt politikere i Europa-Parlamentet for at sprede russisk propaganda.

Kort tid efter bekræftede Belgiens premierminister, Alexander De Croo, undersøgelsens påstande om, at medlemmer af Europa-Parlamentet er blevet betalt af Moskva for at sprede misinformation og propaganda.

Nu har Belgiens statsanklager lanceret en formel undersøgelse af den russiske indblanding.

Det skriver nyhedsmediet euractive.

Læs også

Undersøgelsen, og Alexander De Croo's udtalelser, har medført kraftige reaktioner i Bruxelles og i resten af EU.

Parlamentets politiske grupper kræver omgående handling, der kan beskytte og sikre institutionen frem mod EP-valget i juni.

På et pressemøde fredag morgen har Alexander De Croo udtalt, at den belgiske statsanklager har iværksat en undersøgelse af den russiske indblanding i Europa-Parlamentet.

Han opfordrer desuden til, at undersøgelsen også udføres på et multinationalt, europæisk plan.

"Ifølge vores efterretningstjenester er Moskvas hensigter tydelige: at få flere pro-russiske kandidater valgt til Europa-Parlamentet, og styrke tilstedeværelsen af fortalere for pro-russiske synspunkter," udtalte Alexander De Croo på fredagens pressemøde.

Flere af kandidaterne til det forestående valg efterspørger, at Parlamentets præsident, Roberta Mesola, skal udføre en grundig intern undersøgelse, og at der skal indkaldes til fællesdebat om den russiske indblanding.

"De europæiske valg er om ti ugers tid. Vi er nødt til at være sikre på, at ingen af kandidaterne til disse valg er betalt af russerne,” udtaler spidskandidat for den grønne gruppe i Europa-Parlamentet, Greens, Bas Eickhout.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alexander De Croo

Premierminister (VLD), Belgien
Vrije Universiteit Brussel

Roberta Metsola

Formand, Europa-Parlamentet, MEP (EPP)
cand.jur. (University of Malta 2003), MA law (College of Europe, Brügge 2004)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024