Bernie Sanders tabte til Hillary: Nu vil hans toprådgiver erobre kongressen

NEW NORMAL: Ny bevægelse kæmper for at fravriste Demokraternes og Republikaneres duopol på magten i USA. Det fortalte Bernie Sanders tidligere toprådgiver, da han holdt oplæg på Altinget torsdag.

Zack Exley mener, det er realistisk, at et ny bevægelse i USA kan få afgørende indflydelse i amerikansk politik.
Zack Exley mener, det er realistisk, at et ny bevægelse i USA kan få afgørende indflydelse i amerikansk politik.Foto: Katja Holm/Altinget
Rasmus Dahl Løppenthin

Selvom Bernie Sanders endte med at tabe til Hillary Clinton, kæmper hans toprådgivere videre for at forandre amerikansk politik.

"Vi forsøger at mobilisere kandidater over hele landet, som skal kæmpe for nogle helt andre værdier, end de traditionelle politikere repræsenterer," siger Zack Exley, som var Sanders højre hånd under valgkampen.

Han er i Danmark for at holde en række taler og besøgte Altinget torsdag. Her forklarede han, at den nye politiske bevægelse kæmper for gratis hospitaler og etableringen af en stor investeringsbank, der skal få produktionsarbejdspladser tilbage til USA.

Første eksamen er midtvejsvalget i 2018. Her var forhåbningen oprindeligt, man kunne bygge videre på Bernie-begejstringen og få 400 kandidater.

Trump og senest Macron i Frankrig har vist, at der er et åbent vindue for at skabe store forandringer i politik i de her år.

Zack Exley
Tidligere rådgiver for Bernie Sanders

Siden har man dog nedjusteret målsætningen til 100 kandidater, der skal dyste om i alt 435 pladser i Repræsentanternes Hus.

"Det har ikke været et problem at finde 400 stærke ledere, der kunne gøre en forskel. Men det har været svært at få dem til at stille op," siger Zack Exley.

Vil disrupte magtpartier
Bevægelsen er ikke et traditionelt parti, men forsøger med et modeord at disrupte demokraterne og republikanerne indefra. Kandidaterne stiller nemlig op for de to partier.

"I USA er det ikke partierne selv, men vælgerne der bestemmer, hvem der bliver kandidater. Og jeg ved fra fokusgrupper, at der er stor opbakning til vores idéer i begge partier. Derfor mener vi, det her er den bedste strategi," siger Zack Exley, som ikke bliver slået ud, hvis kampagnen slår fejl næste år.

"Så forsøger vi igen i 2020 og 2022. Trump og senest Macron i Frankrig har vist, at der er et åbent vindue for at skabe store forandringer i politik i de her år," fortsætter han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00