Bertel Haarder skal være generalkonsul i grænselandet

Bertel Haarder (V) holdt pressemøde om sin fremtid onsdag eftermiddag. Foto: Ritzau. 

NAVNE: Regeringen vil udnævne tidligere kulturminister Bertel Haarder til ny generalkonsul i Flensborg.

Tidlgere kulturminister Bertel Haarder (V) skal være generalkonsul i Flensborg. I hvert fald hvis det står til regeringen, der har indstillet den netop vragede minister til posten.

"Bertel Haarder har med sit indgående kendskab til politik, kultur, skole, højskole, sprog og kirke samt ikke mindst en livslang interesse for det dansk-tyske grænseland og dets mindretal, helt særlige forudsætninger for at løfte opgaven som Danmarks officielle repræsentant i Flensborg fra 1. september 2017," siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i en pressemeddelelse.

Ved regeringsomdannelsen i mandags var Bertel Haarder en af de Venstre-folk, der ikke længere var plads til i regeringen. Han nåede lige at sætte rekord som den minister, der havde siddet længst tid. Men i mandags var det altså slut, da Mette Bock (LA) overtog hans ministerium.

Ved overdragelsesceremonien gav Mette Bock den afgående kulturminister et broderi, som forestillede det dansk-tyske grænseland. Bertel Haarder modtog gaven med en kommentar om, at den var mere passende, end man lige skulle tro.

Kompetencer gavner Danmark
Ifølge Udenrigsminister Anders Samuelsen er Bertel Haarder den helt rigtige til at være dansk diplomat i grænselandet. 

"Jeg er sikker på, at han med sin særlige personlige baggrund, opvækst i grænselandet og store engagement vil blive en gevinst for Danmark, for samarbejdet med de lokale myndigheder og for dialogen med det danske mindretal syd for grænsen," siger Anders Samuelsen og fortsætter:

"Jeg er også glad for, at vi på denne måde i grænselandet udnytter en erfaren politikers mange kompetencer til gavn for Danmark.”

Bertel Haarder afløser den nuværende generalkonsul Henrik Becker-Christensen, der tiltrådte i 1998, og som nu fortsætter i Udenrigsministeriets tjeneste. Inden Bertel Haarder kan tiltræde i september 2017, skal den tyske regering dog formelt acceptere den danske regerings plan om at udnævne Bertel Haarder til generalkonsul. 

Bertel Haarder oplyser ifølge TV 2, at han i forbindelse med sit nye job trækker sig fra Folketinget, og det betyder, at den tidligere VU-formand Morten Dahlin står til at komme ind, da han er 1. suppleant. 

Forrige artikel Riisager bakker op om intentionerne i folkeskolereform Næste artikel Konservative får ny pressechef Konservative får ny pressechef