Beskatning af pension sender ti milliarder i statskassen

PENSIONSGREB: Lønmodtagernes Dyrtidsfond har i 2015 sendt 10,2 milliarder kroner ekstra i statskassen som følge af pensionspakken fra sidste år.

Foto: Torben Christensen/Scanpix
Cecilie Gormsen

10,2 milliarder kroner.

Så meget har Finansministeriet i år modtaget ekstra fra Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD). Det sker, fordi den tidligere SR-regering sammen med SF og Enhedslisten sidste år vedtog en ny pensionspakke, der trådte i kraft i april i år. Her blev beskatningen af milliarder af pensionskroner i den store pengetank LD fremrykket.

LD's direktør Dorrit Vanglo peger på, at de fremrykkede afgifter betales ud over de ordinære afgifter på en milliard kroner.

”Det er et synligt hug i LD's formue, men det er ikke noget, der ændrer på vores måde at arbejde på. Dygtige outsourcingpartnere har gjort, at vi kan løfte de ændrede vilkår uden større sværdslag,” siger LD's direktør Dorrit Vanglo i en skriftlig kommentar.

Med de 10,2 milliarder kroner står LD for to tredjedele af skatteprovenuet fra skatterabat i kapitalpensionslignende ordninger i 2015. 

Aftalen om pensionspakken betød også, at rabatten for kapitalpensioner blev forlænget ind i 2015. Det betyder, at det har været muligt at betale 37,3 procent i skat i stedet for 40 procent, hvis man omlagde sin kapitalpension til en såkaldt aldersopsparing eller fik den udbetalt.

Siden april 2015 har personer over 60 år kunnet få en skatterabat på 2,5 procent, hvis de indbetaler afgiften på deres LD-opsparing inden for bestemte tidsfrister. Rabatten forsættes i LD for nye grupper, der bliver 60 år

Den ekstra store afgift til staten i 2015 sætter et foreløbigt stop for formuevæksten i LD. Men fordi udbetalingerne bliver lavere i de kommende år, ændrer det ikke væsentligt ved LD's fremtidsudsigter, slår Dorrit Vanglo fast.

Den tidligere finansminister Bjarne Corydon (S) sagde i forbindelse med aftalen fra efteråret, at pensionspakken ville kunne indbringe statskassen omkring 15 milliarder kroner.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dorrit Vanglo

2. næstformand, Danmarks Eksport- og Investeringsfond, næstformand, Hedeselskabet, bestyrelsesmedlem, Bikubenfonden
cand.polit. (Københavns Uni. 1984)

0:000:00