Bjarne Laustsen: Hjemmeværnet skal ikke gøres tandløst

VÅBEN: Hjemmeværnet skal beskytte danskerne, og man må ikke gøre det tandløst ved at forbyde medlemmerne at have våben i deres hjem. Det mener civil chef for Hjemmeværnet og socialdemokratisk folketingsmedlem Bjarne Laustsen.

Bjarne Laustsen har siden 2013 været civil chef for Hjemmeværnet.
Bjarne Laustsen har siden 2013 været civil chef for Hjemmeværnet. Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Per Bang Thomsen

Hjemmeværnet er sat i verden for at beskytte danskerne og hjælpe politiet i deres arbejde. 

Derfor skal man tænke sig godt om, før man forbyder medlemmerne at opbevare deres våben i deres egne hjem.

Det mener Bjarne Laustsen, civil chef for Hjemmeværnet og socialdemokratisk folketingspolitiker, efter det er kommet frem, at det var et stjålet våben fra Hjemmeværnet, der blev brugt i det første af weekendens to skudangreb.

Det har fået blandt andet SF og Enhedslisten til at foreslå, at hjemmeværnsmedlemmerne ikke længere må have våben i eget hjem. 

Men det er ikke den bedste løsning, mener Bjarne Laustsen.

“Hjemmeværnet er en militær organisation, der er sat i verden for at beskytte danskerne. Derfor kan det ikke hjælpe noget, hvis vi bliver gjort tandløse. Derudover er det ikke sikkert, at sikkerheden bliver større ved at samle våbnene i et depot, for så er det måske 100 og ikke blot et enkelt våben, tyvene stjæler,” siger han.

Skal tænke nyt
Hjemmeværnet er i gang med at undersøge, hvad der kan gøres for at styrke sikkerheden om våbnene efter weekendens angreb. 

Og Bjarne Laustsen understreger, at værnet endnu ikke har færdiggjort sin henstilling til regeringen, og at de går til sagen “med åbne øjne”.

“Da Hjemmeværnet blev skabt, var der ingen terrortrussel, og derfor bliver vi nødt til at tænke nyt,” siger han.

Ifølge S-politikeren undersøger Hjemmeværnet blandt andet, om man kan forbedre låsesystemet til de våbenskabe, som alle hjemmeværnsfolk med våben skal have i hjemmet. 

Derudover bliver det undersøgt, om man kan sætte en chip på våbene, så man kan følge dem, hvis de bliver stjålet. 

“Der er flere forskellige muligheder, og vi kommer med vores henstilling, når vi har undersøgt det til bunds,” siger Bjarne Laustsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Laustsen

MF (S), formand for Beskæftigelsesudvalget
maskinarbejder (Norden, FLS)