Blå partier stiller klimakrav til Mette Frederiksen

KLIMALOV: Både Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti forventer et udspil fra regeringen, inden forhandlingerne om en ny klimalov starter senere på måneden. 

Klimaminister Dan Jørgensen (S) og statsminister Mette Frederiksen (S) bør komme med et udspil og andet end målsætninger inden forhandlingerne om en ny klimalov, mener de blå partier. Billedet af de to ministre er fra oppositionstiden, da Socialdemokratiet i valgkampen fremlagde et klimaudspil.
Klimaminister Dan Jørgensen (S) og statsminister Mette Frederiksen (S) bør komme med et udspil og andet end målsætninger inden forhandlingerne om en ny klimalov, mener de blå partier. Billedet af de to ministre er fra oppositionstiden, da Socialdemokratiet i valgkampen fremlagde et klimaudspil.Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Der skal konkrete klimaforslag på bordet, når regeringen indkalder til forhandlinger om en ny klimalov.

Sådan lyder meldingen fra en række blå partier, efter statsminister Mette Frederiksen (S) har varslet, at grundlaget for forhandlingerne bliver det såkaldte forståelsespapir mellem regeringen og dets parlamentariske grundlag.

Men det er ikke nok for flere af de blå oppositionspartier:

"Vi savner, at regeringen er mere konkret. Det er useriøst, hvis man ikke fremlægger nogen som helst form for politik, som kan understøtte de mål, man sætter," siger Venstres klimaordfører, Thomas Danielsen, til Altinget.

Vi kan ikke se os selv i det lige nu, fordi regeringen ikke har nogen idé om, hvordan man skal nå derhen. Det er helt nonsens at tale om målsætninger. Det er langt mere interessant at snakke om, hvilke initiativer man er klar til at tage.

Thomas Danielsen (V)
Klimaordfører

Også Konservative og Dansk Folkeparti forventer at se et mere detaljeret udspil fra regeringen inden forhandlingerne.

”Vi vil gerne se noget mere uddybende end forståelsespapiret, og det forventer vi også, at en regering med et stort embedsapparat i ryggen er i stand til at lave. Jeg regner bestemt med, at der kommer noget mere konkret, før vi kan forhandle,” siger Konservatives fungerende politiske ordfører, Rasmus Jarlov.

Læs også

Inviteret til brede forhandlinger
Statsminister Mette Frederiksen fortalte i sidste uge, at partierne vil blive indkaldt bredt i Folketinget, fordi regeringen vil lave en klimalov, som holder længe og har bred opbakning.

I forhandlingerne vil regeringen derfor ”lægge lige så meget øre til, hvad de andre vil, som hvad de selv vil”, måtte man forstå på statsministeren.

På nuværende tidspunkt har de blå partier dog svært ved at se sig selv i en aftale om en ny klimalov med bindende mål, hvis de ikke kan blive klogere på, hvordan målene bliver nået:

”Det handler for os ikke om de 70 procent. Vi kan ikke se os selv i det lige nu, fordi regeringen ikke har nogen idé om, hvordan man skal nå derhen. Det er helt nonsens at tale om målsætninger. Det er langt mere interessant at snakke om, hvilke initiativer man er klar til at tage," siger Thomas Danielsen.

Oppositionenspartierne kommer dog formentlig til at vente forgæves på et udspil:

"Forståelsespapiret er meget ambitiøst og meget detaljeret, så jeg tror, at vi vil tage udgangspunkt i forståelsespapiret og så invitere Folketingets partier ind og kvalificere det. Og så kommer der sikkert også nogle nye idéer til,” sagde Mette Frederiksen i sidste uge. 

Hvad tager de blå partier selv med til forhandlingsbordet af initiativer og forslag senere på måneden? Læs mere i den fulde artikel på Altinget: energi & klima.

Dokumentation

Det står der i forståelsespapiret:
I det fælles forståelsespapir for den nye regering, som Socialdemokratiet har forhandlet med Radikale, Enhedslisten og SF, indgår følgende formulering:

"En ny regering vil: ...

Indføre bindende mål. I det førstkommende folketingsår vil en ny regering fremlægge et forslag til en klimalov med bindende delmål og bindende langsigtede mål, indeholdende:

1. Et mål om reduktion af drivhusgasser i 2030 med 70 pct. i forhold til niveauet i 1990. Det er et meget ambitiøst mål, og det bliver særlig svært at nå den sidste del af målet fra 65 pct. til 70 pct. Det vil kræve virkemidler, vi endnu ikke kender og derfor en tæt involvering af Klimarådet og andre eksperter for at nå i mål.

2. At Klimarådet skal bistå en ny regering i at afgøre, hvilke reduktionsmål og virkemidler, der sikrer, at Danmark lever op til Paris-aftalens temperaturmål.

3. At der foretages en årlig opfølgning på, hvordan det går med målene, og denne opfølgning skal
ske i sammenhæng med finanslovsprocessen."

Kilde: Retfærdig retning for Danmark


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Rasmus Jarlov

MF (K), formand for Folketingets Forsvarsudvalg
cand.merc. (Handelshøjskolen i København 2003)

0:000:00