Blåt reform-flertal er tilbage i målingerne

MANDATER: Med de nuværende meningsmålinger vil Venstre have frit valg på alle hylder efter et valg. V kan bruge det gamle VKO som sin base, men Løkke vil også have mulighed for at lave mere liberal politik baseret på et VKRLA-flertal.
De nuværende meningsmålinger er et sandt drømmescenarie for Lars Løkke Rasmussen og Venstre.
De nuværende meningsmålinger er et sandt drømmescenarie for Lars Løkke Rasmussen og Venstre.Foto: Casper Andersen/Altinget.dk
Jørgen Skadhede
Det såkaldt blå reformflertal bestående af V, K, R og LA er tilbage i meningsmålingerne. Hvis der var valg nu, ville disse fire partier få 50,2 procent af stemmerne, viser professor Søren Risbjerg Thomsens vægtede gennemsnit af november måneds meningsmålinger.

Med de nuværende meningsmålinger vil Venstre dermed have frit valg på alle hylder efter et valg. V kan bruge det gamle VKO som sin base, men Løkke vil også have mulighed for at lave mere liberal økonomisk politik baseret på det blå reform-flertal.

Her kan Radikale og Liberal Alliance sammen udgøre et alternativ til Dansk Folkepartis mandater. Et sandt drømmescenarie for Venstres formand Lars Løkke Rasmussen, der således ikke vil være helt afhængig af hverken Dansk Folkeparti eller Liberal Alliances mandater.

Økonomiske reformer
Når det gælder reformer i den økonomiske politik, kan Radikale igen tænkes at samarbejde med en borgerlig regering. Det skete eksempelvis i sidste valgperiode, da Margrethe Vestager og de Radikale indgik forlig om efterlønnen med de borgerlige partier og stemte ja til dagpengereformen.

Dengang var Løkke dog afhængig af også at få DF med i reformerne. Det er han altså ikke med de nuværende meningsmålinger.

Fakta
Det blå reform-flertal

Består af partierne Venstre, Konservative, Radikale og Liberal Alliance.

Det seneste år har disse fire partier næsten uafbrudt kunnet danne flertal sammen ifølge professor Søren Risbjerg Thomsen vægtede gennemsnit af meningsmålinger. Nedenfor vises partiernes samlede stemmeandel.

Nov-12: 50,2 pct.
FV-11: 46,1 pct.
FV-07: 44,6 pct.

Det blå reformflertal opstod for første gang i Risbjergs snit i november 2011 kort efter folketingsvalget, hvor dagsordenen om løftebrud fra S og SF kørte på sit højeste. Siden da har dette alternative flertal været stabilt i meningsmålingerne måned efter måned i næsten et år.

Kun i september og oktober måned i år røg de fire partier tilsammen akkurat under 50 procent i målingerne. Men med fremgang til Venstre og Liberal Alliance i november er der igen flertal til VKRLA.

De fire partier står lige nu til 89 mandater, hvilket er lig med flertal, da man også plejer at kunne regne med, at der bliver valgt et borgerligt mandat på Færøerne.

88 mandater kan være nok
I praksis kan 88 mandater dog være nok til at sikre Lars Løkke muligheden for at bruge det blå reformflertal i løbet af valgperioden.

Med 88 mandater har man et såkaldt arbejdsflertal i Folketinget, da de resterende danske partier kun vil kunne mønstre 87 mandater tilsammen, når der skal stemmes i Folketingssalen.

De resterende fire mandater fra Grønland og Færøerne blander sig traditionelt ikke i dansk indenrigspolitik.

Dermed har der reelt kun været en måned det seneste år, hvor meningsmålingerne ikke har vist muligheden for et blåt reformflertal. Det var i oktober 2012, hvor V, K, R og LA tilsammen stod til 87 mandater.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00