Blandede reaktioner på EP-valgresultatet

EP-VALG: Der er blandede reaktioner fra kandidater og eksperter på europaparlamentetsvalgets resultat.
Lars Beck
Venstres spidskandidat Jens Rohde betegner over for Berlingske Tidende sit partis fremgang som årsagen til, at valgresultatet kan kaldes en succes. Også selvom partiet havde sat næsen op efter fire mandater, men måtte nøjes med de tre partiet i forvejen besidder.

Også hos det andet regeringsparti, Konservative, udtrykte partiformanden optimisme med en bemærkning om, at partiet er gået frem.

På trods af en massiv tilbagegang udtrykte Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt også glæde over valgresultatet:

"Socialdemokraterne er blevet Danmarks største parti i Europa-Parlamentet" sagde hun kort efter det endelige valgresultat.

Eksperterne uenige
Hos eksperterne er der dog andre holdninger til, hvem der er valgets sejrherrer. Hos Jyllands-Posten, Berlingske Tidende og B.T. er kommentatorerne alle enige om, at Dansk Folkeparti og SF er de store vindere. Begge partier har fordoblet deres mandatantal.

Heller ikke Politikens leder mener, at Venstre og Konservative kan kaldes for vindere: "Bendt Bendtsen og Jens Rohde var uden sammenligning de to kandidater med størst landspolitisk erfaring - de fik begge et skuffende valg."

Jyllands-Posten har erklæret gamle nej-bevægelser for de store tabere. Avisen kalder JuniBevægelsen for en død sild uden et mandat, og Folkebevægelsen mod EU's ene mandat skyldes især en markant og kendt spidskandidat.

Det Radikale Venstre tabte deres ene mandat, på trods af at partiet anses for at være det mest pro-europæiske parti. Iflølge Politiken og Lykke Friis skyldes det, at partiet er i generel politisk modvind i øjeblikket, og den positive holdning til EU har ikke været nok til at overkomme den forhindring.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00