Blixt: Jeg er tryg ved det danske system

HØRING: Efter torsdagens folketingshøring om HPV-vaccinen roser Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, danske sundhedsmyndigheder. Alternativets sundhedsordfører stoler stadig ikke på danske myndigheder i sagen.

Alternativets sundhedsordfører, Carolina Magdalene Maier, vil på nuværende tidspunkt ikke turde få vaccineret sine egne børn, slog hun fast efter konferencen.
Alternativets sundhedsordfører, Carolina Magdalene Maier, vil på nuværende tidspunkt ikke turde få vaccineret sine egne børn, slog hun fast efter konferencen.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Der er ikke politisk pres for et hurtigt kursskifte omkring brugen af HPV-vaccinen i Danmark. Det står klart, efter Folketingets Sundhedsudvalg torsdag holdt en tre timer lang offentlig høring om emnet med danske og europæiske myndigheder og tre eksperter fra ind- og udland.

Ordførerne fra Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti udtrykker efter høringen fuld tillid til danske myndigheders håndtering af HPV-vaccinen og problemet med, at en gruppe piger mener, at de har fået alvorlige, uforudsete bivirkninger ved vaccinen.

”Jeg har ikke fået mere tillid til EMA (den fælleseuropæiske lægemiddelmyndighed) Men jeg er tryg ved det danske system,” sådan lyder vurderingen fra Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt. En høring, der ellers også bød på en ekspert, der talte for, at nogle piger undtages fra vaccinen i en periode.

Det var Jesper Mehlsen, overlæge på Synkopecenteret på Frederiksberg (se hans oplæg her). Samtidig anbefalede professor og ekspert i autoimmune sygdomme Yehuda Shoenfeld fra Tel Aviv University, at man helt stopper HPV-vaccinationerne, til vaccinen er undersøgt yderligere (se hans oplæg her).

Fakta

Liselott Blixts ros skal ses i lyset af, at hun ellers har været særdeles kritisk over for danske sundhedsmyndigheders og den fælleseuropæiske læggemiddelmyndighed EMA's vurderinger af, at HPV-vaccinen er sikker med langt flere fordele end bivirkninger.

Blixt: Alle mener jo at pigerne skal hjælpes
Men Liselott Blixt begrunder sin ros med Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøms, og Lægemiddelstyrelsens enhedschef, Henrik G. Jensens, udtalelser om bedre og mere ens behandling af de piger, som frygter, at de har fået bivirkninger af HPV-vaccinen. 

”Jeg er godt tilpas efter de kommentarerer, der er kommet i løbet af høringen. Især er jeg rigtig glad for, at Lægemiddelstyrelsens Henrik G. Jensen har forklareret, hvordan man har undersøgt området fra starten af, og hvordan man undersøger området nu,” siger Liselott Blixt. Se klippet med Søren Brostrøm og Henrik G. Jensen her.

Hun understreger, at hun stadig mistænker vaccinen for at kunne være skyld i de alvorlige bivirkninger, som nogle piger frygter, at de har fået af vaccinen.

”Men jeg kunne jo høre på alle oplægsholderne, at de alle mener, at pigerne skal hjælpes og tages alvorligt. Samtidig så har satspuljepartierne i efteråret også besluttet, at der skal forskes i, hvad pigerne er blevet syge af,” siger Liselott Blixt.

Hun håber i så fald, at man også kan få afklaret, om der er nogle piger, som har større risiko end andre for at få bivirkninger. Eksempelvis har man på Synkopecenteret på Frederiksberg en mistanke om, at piger der dyrker meget motion, har langt større risiko for at få bivirkninger af vaccinen.

Jesper Mehlsen fra centeret tør allerede godt nu anbefale, at piger, der dyrker meget motion, bør udsætte vaccinationen til en periode, hvor de er mindre aktive. 

V-ordfører: En øjenåbner
Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann, slår fast, at pigerne skal hjælpes. Men myndighedernes vurdering af, at vaccinen har langt flere fordele end ulemper, er lige så troværdig nu som før høringen, mener hun.  

”For mig har det derimod været en øjenåbner, at der er så lav tilslutning til det danske screenings-program, og at hele 50 procent af de kvinder som får livsmoderhalskræft, har været screenet. Vi bør undersøge, hvordan vi kan få flere til at tage imod screenings-tilbuddet,” sagde Jane Heitmann. Dermed lægger hun afstand til anbefalingen fra professor Yehuda Shoenfeld.

Han argumenterede for, at man i stedet for HPV-vaccinen kunne beskytte kvinder mod livmoderhalskræft ved at screene kvinder for livmoderhalskræft og forstadier til sygdomen. Denne anbefaling er stik mod danske og europæiske myndigheders anbefaling, og så skød også overlæge Kim Toftager-Larsen fra gynækologisk afdeling på Nordsjællands Hospital Hillerød forslaget ned i sit oplæg til høringen.

Det skete med henvisning til at 30 procent af danske kvinder ikke ønsker at blive screenet. og at 50 procent af kvinderne med livmoderhalskræft er blevet screenet, uden at kræften blev opdaget.

S: Vi graver videre
Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, har tidligere i Altinget udtrykt fuld tillid til myndighedernes vurdering af, at HPV-vaccinen er sikker. Den tillid er uændret, understreger han.  

”Alle oplægsholderne var ikke enige. Men det vigtige for mig er, at vi jo heller ikke lader sagen ligge. I Danmark graver vi videre. Det har vi også en forpligtelse til, fordi Danmark i forhold til nogle bivirkninger skiller sig ud fra resten af verden,” siger Flemming Møller Mortensen.

Mest kritisk var Alternativets sundhedsordfører, Carolina Magdalene Maier.

”Jeg er ikke blevet mere tryg. Og min tillid til Sundhedsstyrelsen som det organ, der skal tage nogle neutrale beslutninger, er ikke blevet stærkere. Jeg synes, at kritikken af EMA-rapporten bør tages alvorligt,” siger Carolina Magdalene Maier.

Hun hæfter sig blandet andet ved, at overlæge ved Synkopecenteret på Frederiksberg Jesper Mehlsen, anklagede EMA for at have begået metodiske fejl i deres jagt på mulige bivirkninger ved HPV-vaccinen, man ikke har fået det fulde billede af den reelle forekomst af bivirkninger. Hun hæfter sig også ved, at han mener, at EMA på et forkert grundlag har kritiseret Synkopecenterets metode i undersøgelsen af mulige bivirkninger ved HPV-vaccinen. Hun bed samtidig mærke i, at denne kritik af EMA på høringen blev støttet af lederen fra Nordic Cochrane Centre, Peter Gøtzsche, der som almindelig tilhører tog ordet under debatten (se hans kritik her).

Jeg havde ventet med at vaccinere min datter
Carolina Magdalene Maier er heller ikke overbevist af myndighedernes forsikringer om, at vaccinen har langt flere fordele end ulemper, og at de ekstra undersøgelser ikke peger på, at der skulle være flere bivirkninger end forventet.

”Hvis mit barn stod og skulle vaccineres nu. Så ville jeg vente et par år, til vaccinen er blevet yderligere undersøgt,” siger Carolina Magdalene Maier, der dermed ikke selv ville følge myndighedernes anbefaling om, at pigerne som hidtil bør vaccineres, når de fylder 12. 

I 2016 skal Folketingets satspuljepartier beslutte, hvilket forskningsprojekter der skal have støtte til at forske i HPV-vaccinen.

Dokumentation

De holdt oplæg til høringen om HPV-vaccinen:

Direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm

Enhedschef i Lægemiddelstyrelsen Henrik G. Jensen Lægemiddelstyrelsen

Overlæge Jesper Mehlsen, Synkopecenteret Frederiksberg

Repræsentant for EMA, Enrica Alteri

Professor Yehuda Shoenfeld Tel Aviv Universitet

Overlæge Kim Toftager-Larsen, fra gynækologisk-obstetrisk afdeling, Nordsjællands Hospital Hillerød


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Liselott Blixt

1. viceborgmester, Greve Kommune
buntmager (Lollands Buntmageri, 1986), social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Greve, 2002)

Søren Brostrøm

Seniorrådgiver, WHO's generaldirektør
cand.med. (Københavns Uni. 1995), speciallæge i gynækologi/obsetrik, ph.d. (Københavns Uni. 2003), MPA (CBS 2011)

0:000:00