Analyse af 
Christoffer Lund-Hansen

Bødskov har hævet de erhvervspolitiske ambitioner. Men på ét vigtigt punkt løber han snart tør for esser i ærmet

Erhvervspolitikken fylder i dag mere, end den gjorde under S-regeringen. Men større ambitioner avler større forventninger, og erhvervsminister Morten Bødskov mangler stadig at levere de store resultater.

Erhvervsminister Morten Bødskov har lovet, at iværksætterstrategien præsenteres i 2023, men det er endnu ikke sket.
Erhvervsminister Morten Bødskov har lovet, at iværksætterstrategien præsenteres i 2023, men det er endnu ikke sket.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-Hansen

Under Morten Bødskov er erhvervspolitikken rykket frem i den politiske arena.

Regeringsgrundlaget var proppet med erhvervspolitik, og området har også fået en markant international dimension i forhold til den foregående regeringsperiode.

En række samarbejdsaftaler med USA, Tyskland og Kina, flere større rejser og Ukraine-fonden har sat to streger under Morten Bødskovs mantra i det seneste år: 

"Erhvervspolitik er sikkerhedspolitik."

Morten Bødskov har i det første år skubbet de forløb, der indebærer forhandlingerne om milliarder af kroner, og som kan give anledning til væsentligt større politiske uenigheder, foran sig

For et par uger siden fremsendte erhvervsminister Morten Bødskov (S) en kommentar til Altinget, hvor han foruden samarbejdsaftalen med USA fremhævede syv tiltag, som han har opnået.

Men på trods af Morten Bødskovs oplistning af meritter i sit første år i Erhvervsministeriet, halter det en smule, når det kommer til at levere på et par af kerneopgaverne i regeringsgrundlaget.

I slutningen af november løste Morten Bødskov den første af tre bundne opgaver for efteråret ved at lukke en aftale med samtlige af Folketingets partier om bedre vilkår for demokratiske virksomheder.

Men der er tale om den mindste aftale af de tre bundne opgaver.

Både hvad angår den politiske uenighed, men også når det kommer til den økonomiske ramme, som blot er på 22 millioner kroner over en fireårig periode

Læs også

Køber sig tid

Og det er en pointe i sig selv. 

For Morten Bødskov har i det første år skubbet de forløb, som indebærer forhandlingerne om milliarder af kroner, og som kan give anledning til væsentligt større politiske uenigheder, foran sig.

Der er tale om iværksætterstrategien og anbefalingerne til et nyt erhvervssystem.

Men han har i store træk undgået den kritik, som forgængeren Simon Kollerup (S) jævnligt blev udsat for, da forløbene trak i langdrag under hans ledelse. 

Det skyldes muligvis erhvervsministerens evne til at købe sig tid ved løbende at justere forløbene og øge ambitionsniveauet. 

Der er grænser for, hvor mange esser, Morten Bødskov kan have i ærmet. Kortene spilles i hvert fald ikke længere med samme slagkraft

I juni meddelte Morten Bødskov eksempelvis, at anbefalingerne til et nyt erhvervsstøttesystem skulle deles op i to faser: 

Først skulle ekspertgruppen i midten af 2023 levere anbefalinger til at sanere erhvervsstøtte for to milliarder kroner, mens anbefalingerne til den anden del af opgaven - som er at bruge milliarderne på at øge arbejdsudbuddet med 4.000 personer - først skal leveres i første halvdel af 2024. 

Selvom det nu kan konkluderes, at de første anbefalinger er væsentligt forsinket, er det lykkes Morten Bødskov at skubbe den ultimative deadline til sommeren 2024.

Først herefter skal erhvervsstøttesystemet, der i 2021 bestod af over 200 forskellige støtteordninger og udgjorde 42 milliarder kroner, reformeres.

Erhvervsministeren har foretaget en lignende manøvre med globaliseringsstrategien. 

Ved at nedsætte et virksomhedsforum af topchefer, der skal levere anbefalinger til strategien i slutningen af maj 2024, har han de facto rykket globaliseringsstrategien til tidligst næste sommer.

Forløbet om den næste life science-strategi er også tilrettelagt således, at forhandlingerne først begynder i 2024.

Esser i ærmet

I forhold til iværksætterstrategien havde Morten Bødskov et es i ærmet til at dulme den utilfredshed, der kunne være opstået over, at han fortsat ikke havde indkaldt partier til forhandlinger umiddelbart efter sommerferien.

Erhvervsministeren havde ellers givet indtryk af, at forhandlingerne var lige på trapperne i foråret.

"Vi kommer til at indkalde til forhandlinger inden længe," lød det til Altinget i maj. 

Læs også

Sommeren kom og gik uden skyggen af forhandlinger, men før nogen nåede at brokke sig, annoncerede Morten Bødskov i slutningen af august, at regeringen ville femdoble beløbet til iværksætterstrategien, som dermed fik en økonomisk ramme på 1,5 milliarder kroner.

Så er det svært at brokke sig over, at tingene tager lidt længere tid.

I begyndelsen af november gentog scenariet sig. 

Stadig ingen forhandlinger, men nu ville Morten Bødskov toppe puljen yderligere med en iværksættermilliard om året. Men først fra 2030. 

Og der var et es mere i ærmet. 

For pludselig præsenterede regeringen også en model, der skal sikre iværksættere en lettere adgang til en erhvervskonto

Et forslag som Morten Bødskov ellers tidligere havde givet udtryk for, først skulle drøftes under forhandlingerne. 

Presset intensiveres

Men der er grænser for, hvor mange esser, Morten Bødskov kan have i ærmet.

Kortene spilles i hvert fald ikke længere med samme slagkraft.

Nok har erhvervsministeren hævet ambitionerne. Men de store resultater mangler

At regeringen først vil fremsætte lovforslaget om lettere adgang til en erhvervskonto næste efterår, fik SF's erhvervsordfører, Lisbeth Bech-Nielsen, til at se rødt.

"Hold da kæft. Det er simpelthen bare noget fis. Nu har vi ventet så længe. Det er snart to år siden, at en tidligere socialdemokratisk minister sagde, at det nok skulle fixes, og så blev de iværksætterforhandlinger aldrig igangsat," lød svadaen til Altinget.

Det er lykkes for Morten Bødskov at skubbe de to største knaster i 2023, men intet varer evigt, og tålmodigheden er ved at rinde ud. 

Når det kommer til det nye erhvervsstøttesystem har erhvervsministeren stadig en smule snor at løbe på frem til sommer.

Men presset intensiveres nu for at levere den længe ventede iværksætterstrategi, som erhvervsministeren selv har bygget op til at være et milliardprojekt.  

Morten Bødskov havde lovet, at den ville ligge klar før årsskiftet. Det løfte har han nu brudt, og dermed kan kritikken let komme til at overskygge ministerens øvrige arbejde de første måneder af 2024.

Nok har erhvervsministeren hævet ambitionerne. Men de store resultater mangler.

Den kommende tid vil vise om Morten Bødskov har flere esser i ærmet.

Altinget har spurgt Morten Bødskov, om han vil stille op til et interview, hvor han gør status over sit første år som erhvervsminister. Det har han ikke ønsket.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)









0:000:00