Anmeldelse af 
Nima Zamani

Bog om fremmedkrigere har spændende indhold, men er en tør læseoplevelse

Et mekanisk sprog og alt for mange rygtebaserede beretninger gør Deniz Serincis seneste udgivelse til en skuffende læseoplevelse. Heldigvis kan det aldrig blive helt kedeligt, fordi forfatteren undersøger et ekstremistisk miljø, der isoleret set er et spændende emne, skriver Nima Zamani.

Der skal selvfølgelig gives pluspoint for, at forfatterens foretrukne journalistiske område omfatter et farligt og fremmed miljø, der kræver særlige kompetencer at bevæge sig indenfor, skriver&nbsp;Nima Zamani.<br>
Der skal selvfølgelig gives pluspoint for, at forfatterens foretrukne journalistiske område omfatter et farligt og fremmed miljø, der kræver særlige kompetencer at bevæge sig indenfor, skriver Nima Zamani.
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Nima Zamani
Radikaliseret - Sådan endte tre danskfødte søskende hos Islamisk Stat
Deniz Serinci
261 sider, Forlaget Pressto 2022

 

Formålet med Radikaliseret er at gøre læseren klogere på, hvordan de tre Olgun-søskende, der er født i Danmark, med kurdisk-tyrkisk baggrund, endte med at dedikere deres liv til Islamisk Stat.

Storebroren Umut Olgun var manden, der blev idømt ti års fængsel for at købe droner med henblik på at sende dem til Islamisk Stat. Allerede som ung dreng nægtede han at give hånd til kvinder, selvom alt andet ved ham forekom mere eller mindre normalt.

Hans to søskende Leyla og Hazal rejste til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat, og da de fik kolde fødder, var indrejse til Danmark ikke længere muligt. Allerede i gymnasietiden begyndte de to søskende at udtrykke et religiøst had mod potentielt enhver, der ikke underkastede sig islams lovtekster og således måtte anses for at være vantro.

Men hvordan kunne det gå så galt, når deres far, Yasar Olgun, ikke rigtigt var troende, og moren var forholdsvist moderat muslim? Dét spørgsmål giver Deniz Serinci et afdækkende svar på i sin seneste udgivelse.

'Os og dem'

Leyla, Hazal og Umut Olgun voksede op på Vestegnen, hvorfor forfatteren tager hertil for at tale med kilder, herunder blandt andre klassekammerater, der har haft et kendskab til søskendeflokken. Og ganske rigtigt, som forlaget også forsøger at sælge bogen på, får man et indblik i, hvordan radikaliseringen typisk forløber.

Det virker ikke som om, at det ligefrem har været svært at komme med i forfatterens bog

Nima Zamani
Advokatfuldmægtig

Det kan være salafister i nabolaget, der eksempelvis udnytter Muhammed-tegningerne og danskernes modstand over for det kvindeundertrykkende klæde niqab til at bestyrke et 'os og dem'.

Det kan være Hizb ut-Tahrirs overtagelse af bestyrelsen i den lokale fodboldklub Brøndby Strand IK, som medfører, at fundamentalisterne rykker tættere på de unge, der qua deres naturlige umodenhed er mere labile over for indoktrinering.

Det kan også være de ældre i parallelsamfundet, der foregiver at være rollemodeller, når de, i modsætning til resten af Danmark, hylder terrorangrebet på World Trade Center, hvor omkring 3.000 uskyldige mennesker som bekendt blev slået ihjel i 2001.

Alle disse betragtninger skal Serinci roses for. Ligeledes skal han roses for at have været grundig i sin gennemlæsning af diverse retsbøger. Her giver forklaringer fra vidner, de terrortiltalte og familiemedlemmer hertil et fint indblik i, hvordan visse borgere med muslimsk baggrund udvikler så stort et had til Vesten, at de foretrækker et liv med kaotisk krig i Syrien, frem for Danmark, hvor der trods alt er fred.

Men selve Deniz Serincis kildearbejde er skuffende. Det fremstår i hvert fald sådan.

Rygtebaseret læsning

Undertegnede skal ikke hævde, at Deniz Serinci ikke har interviewet snesevis af personer i forbindelse med tilblivelsen af Radikaliseret. Men dét angiveligt grundige feltarbejde forekommer desværre knap så grundigt. Serinci medgiver endda selv i slutningen af bogens takke-side, at det ikke har været muligt at efterprøve sine anonyme kilders udsagn om Olgun-familien, hvorefter alle udsagn står ubekræftet hen.

Radikaliseret står tilbage som et bogprojektet, der ikke blev optimalt realiseret, men alligevel udgivet

Nima Zamani
Advokatfuldmægtig

I forlængelse heraf fører en ikke uvæsentlig del af forfatterens notehenvisninger gang på gang læseren bagerst i bogen, til en uforløsende omgang tilkendegivelser om, at han uden held har forsøgt at foreligge sine kilders udtalelser for Olgun-familien.

Af en – indenfor området – så anerkendt journalist som Deniz Serinci havde man håbet, at han mod forventning var lykkedes bare en anelse med at få selve Olgun-familien i tale.

Men Serinci har som alle øvrige journalister i landet ikke formået at få nogen af hovedpersonerne i tale siden 2017.

Tilbage er dermed groft sagt mange siders rygtebaseret læsning, hvor nærmest hvem som helst i miljøet kan have påstået, at de kendte til Olgun-familien. Det virker med andre ord ikke som om, det ligefrem har været svært at komme med i forfatterens bog.

Dertil er mængden af anonyme kilder negativt overvældende. Selvfølgelig kan man, når man skriver om så ømtåleligt et emne som islamisme og terrorisme i Danmark, ikke undgå, at kilderne ønsker anonymitet. Men bogen bader simpelthen i anonymitet, hvilket – til trods for, at jeg ikke anfægter Serincis troværdighed – desværre resulterer i et lidt utroværdigt udtryk.

Helhedsbillede af det radikaliserende miljø

Udgivelsen Radikaliseret rækker altså ofte ikke synderligt længere end en opsummering af de artikler og retsbøger, der allerede er offentligt tilgængelige.

Ydermere resulterer et mekanisk og monotont sprog – uden respekt for ellers oplagt spændende indhold – i en tør opremsende læseoplevelse. Tager man de optimistiske briller på, kan man dog sige, at Radikaliseret er letlæselig, uanset vidensniveau.

Men når man skal igennem 235 siders detalje-fattig og referat-præget tekst, er man tilbøjelig til at blive træt. Rigtig træt.

Læs også

Alt i alt står Radikaliseret tilbage som et bogprojektet, der ikke blev optimalt realiseret, men alligevel udgivet. Det bliver dog aldrig irrelevant at informere om radikalisering, og dét skal Deniz Serinci selvsagt krediteres for, ligesom han også lykkes med at danne et helhedsbillede af det radikaliserende islamistiske miljø i Danmark.

Og slutteligt skal det, trods al ovenstående kritik af bogen, selvfølgelig give pluspoint, at forfatterens foretrukne journalistiske område omfatter et farligt og fremmed miljø, der kræver særlige kompetencer at bevæge sig indenfor.

Således tre rundhåndede A'er til Radikaliseret af Deniz Serinci.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nima Zamani

Kommentarskribent og cand.jur.
cand.jur. (Københavns Uni.)

0:000:00