Bog giver tidligere PET-chef fængselsstraf

DOM: Dommen er faldet over den tidligere PET-chef i sagen om udgivelsen af hans bog: ubetinget fængsel og bøde.

Placeholder image
Jakob Scharf er idømt fire måneders fængselsstraf og bøde op 397.000 kroner for at have brudt tavshedspligten i sin bog 'Syv år for PET'. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Fredag 25. januar afsagde Københavns Byret dom i sagen mod tidligere PET-chef Jakob Scharf. Scharf idømmes fire måneders ubetinget fængsel og bøde for at have videregivet fortrolige oplysninger til Politiken-journalist Morten Skjoldager med henblik på offentliggørelse i hans bog Syv år for PET, skriver Københavns Byret i en pressemeddelelse.

Ud over fængselsstraffen skal Jakob Scharfs honorar fra bogprojektet – i alt 397.625 kroner – konfiskeres. 

Trussel mod PET's virke
Den tidligere efterretningschef var tiltalt af sin tidligere arbejdsgiver for at have brudt sin tavshedspligt i 28 tilfælde. Ifølge anklagemyndigheden burde de omtalte episoder i bogen ikke have været offentliggjort af hensyn til national sikkerhed.

"Ved vurderingen af de enkelte citater må lægges til grund, at der knytter sig særlige hensyn til fortrolighed til efterretningstjenestens operative virksomhed. Det gælder ikke kun i aktuelle sager, men også i afsluttede sager, fordi man ved at sammenstille oplysninger – herunder oplysninger, som det isoleret set forekommer ubetænkeligt at videregive – kan få viden om for eksempel PET's arbejdsmetoder, samarbejdspartnere og kilder/tredjemænd, hvilket vil kunne skade efterretningstjenestens fremtidige virke," lyder det i domsresuméet.

Tiltalte nægter sig skyldig i sagen. 

Politiken måtte også betale
Det er anden dom i forbindelse med Jakob Scharfs bog, som udkom i oktober. Fredag 18. januar faldt dommen mod mediehuset JP/Politikens Hus og Politikens chefredaktør for at have brudt et fogedforbud mod udgivelse af bogen. 

Chefredaktør Christian Jensen blev idømt en bøde på 50.000 kroner, og JP/Politikens Hus blev idømt en bøde på 100.000 kroner.

Byretten fandt, at nationens sikkerhed i sagen vejede tungere en ytringsfrihedsparagraffen i den europæiske menneskerettighedskonvention.

Omtalte personer

Jakob Scharf

Direktør, medstifter, Certa Intelligence & Security, fhv. chef, PET
cand.jur. (Københavns Uni. 1990)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser