Boligselskaber bruger ikke lov mod problemlejere

PROBLEMLEJERE: De almene boligorganisationer udnytter ikke alle muligheder for hurtige udsættelser af problemlejere. Derfor vil boligministeren nu minde dem om den nye lovgivning.
De almennyttige boligorganisationer har ikke brugt mulighederne for umiddelbar fogedforretning i særlig stort omfang siden reglerne blev ændret ved årsskiftet.
De almennyttige boligorganisationer har ikke brugt mulighederne for umiddelbar fogedforretning i særlig stort omfang siden reglerne blev ændret ved årsskiftet.Foto: colourbox.com
Mads Bang
De almene boligorganisationer har efterlyst bedre muligheder for hurtige udsættelser af lejere, der skaber problemer. Nu har Boligministeriet konstateret, at de regler, som allerede eksisterer på området, ikke bruges i særlig stort omrang.
Derfor vil boligminister Carsten Hansen (S) nu sende et såkaldt hyrdebrev til boligorganisationerne, hvor han opfordrer dem til at bruge de nuværende regler.

Opfordringen kommer, efter ministeriet har undersøgt brugen af de nuværende regler, hvor boligorganisationerne kan bruge en særlig mulighed for umiddelbar fogedforretning.

Tilbagemeldingen fra boligorganisationerne lyder, at muligheden kun er blevet brugt i et lille antal sager.

Ærgerlig ordfører
Hyrdebrevet kommer efter et spørgsmål til boligministeren fra Benedikte Kiær fra de Konservative.
Hun undrer sig over, at boligorganisationerne efterspørger ny lovgivning, når der allerede er muligheder i lovgivningen.

"Jeg synes, det er skuffende, og jeg synes egentlig, at man skal bruge de muligheder, man har og ikke kræve ny lovgivning, når man bliver præsenteret for en problemstilling," konstaterer den konservative ordfører, der mener, at loven faktisk giver en god mulighed for at bruge de såkaldte umiddelbare udsættelsesforretninger.

"Vi har sikret, at boligorganisationerne kan lave en hurtig udsættelsesforretning, hvis der er nogle beboere, der påviseligt skaber usikkerhed. Jeg synes, det er ærgerligt, at de ikke benytter den mulighed," siger Benedikte Kiær.

Loven er virkelighedsfjern
Kritikken er stilet til direktør i Lejerbo Palle Adamsen, som er formand for BL, boligselskabernes landsorgansation, som har efterlyst nye tiltag på området.

"Jeg tror, at når den ikke bliver brugt, så er det, fordi der mangler de rene sager, som man har tænkt på i lovgivningen," siger Palle Adamsen, som uddyber:

"Når man laver den slags lovgivning, så tænker man i situaitoner og billeder og typologier, men virkelighedens verden er altid mere kompliceret."

Palle Adamsen forklarer, at når sagerne er så klare, som lovgivningen lægger op til, så er det ikke længere husordenssager, men kriminalitet, der er tale om. Nu får boligorganisationerne en påmindelse fra ministeren om at bruge reglerne, men Palle Adamsen er usikker på, om det vil føre til større brug af de nye regler.

"Vi kan da i hvert fald få testet, om det er min tese, eller om det skyldes manglende kendskab til en hurtigere procedure," siger formanden, som fastholder, at der er behov for at få hastigheden op i boligretterne i de mindre klare sager.

"Det tager så lang tid og de beboere, der er ofre for ugerningerne, sidder og mangler en retshåndhævelse," konstaterer Palle Adamsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Palle Adamsen

Adm. direktør, Lejerbo, bestyrelsesmedlem, Realdania, formand for Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar, medlem af bestyrelsen i Bygherreforeningen./BH Palle Adamsen
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1987)

Benedikte Kiær

Borgmester (K), Helsingør Kommune, regionsrådsmedlem (K), Region Hovedstaden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2001)

Carsten Hansen

Selvstændig public affairs-rådgiver, formand Odense Zoo, fhv. minister (S), fhv. MF
vvs-montør

0:000:00