Borgerlige vil reformere boligskat

GRUNDSKYLD: Det skal være billigere for kommunerne at sætte grundskylden ned, foreslår Liberal Alliance. God ide, mener Venstre og Konservative. Socialdemokraterne og Radikale er skeptiske.
De borgerlige vil hjælpe boligejerne ved at gøre det nemmere for kommunerne at sænke grundskyldspromillen.
De borgerlige vil hjælpe boligejerne ved at gøre det nemmere for kommunerne at sænke grundskyldspromillen.Foto: Colourbox
Lasse Lange
Kommunerne skal have bedre muligheder for at kompensere boligejerne for de forhøjede skatteregninger, der følger med, når grundpriserne stiger. Det skal ske ved at gøre det nemmere og billigere at lade gevinsterne gå tilbage til boligejerne i form af sænkelser af grundskyldspromillen.

Det mener Venstre, Konservative og Liberal Alliance.

"Mange oplever, at bare fordi de har en have, vokser deres skatteregning når, grundpriserne stiger, selvom de ikke tjener flere penge. Det betyder, at en del pensionister og børnefamilier kommer til at sidde meget hårdt i det," siger Ole Birk Olesen, skatteordfører for Liberal Alliance, der har fremsat beslutningsforslag i Folketinget om at ændre den kommunale grundskyld.

Liberal Alliances forslag får opbakning fra Konservative.

"Vi går ind for lettelser af skatter og afgifter, så vi støtter forslaget," siger Konservatives skatteordfører, Brian Mikkelsen.

At give kommunerne bedre muligheder for at kompensere borgerne for gevinster ved stigende grundpriser er en god ide.

Torsten Schack Pedersen (V)
Skatteordfører

Også Venstre er positive.

"At give kommunerne bedre muligheder for at kompensere borgerne for gevinster ved stigende grundpriser er en god ide," siger skatteordfører for Venstre, Torsten Schack Pedersen, der gerne vil granske forslagets konsekvenser for det kommunale udligningssystem, før han giver sin endelige støtte.

Værdistigninger koster boligejere penge
Borgerne betaler mere i boligskat, når kommunerne hæver grundskyldspromillen, eller når Skat vurderer, at deres grund bliver mere værd. Mens skattestoppet har holdt kommuneskatterne i ave de senere år, er grundskyldspromillen steget en del. Samtidig er grundpriserne i kommuner som Frederiksberg steget så meget, at en gennemsnitlig villaejer kan se frem til en grundskyldsregning, der stiger med 150 procent over de kommende år.

Og det er netop kommunernes gevinster som følge af stigende grundpriser, som de borgerlige har øje for. Partiet vil nemlig gøre det billigere for kommunerne at lade gevinsten gå tilbage til boligejerne i form af nedsættelser af grundskyldspromillen.

Det skal ske ved at fjerne bundgrænsen på 16 promille for, hvor meget kommunerne kan kræve i grundskyld, og ved at ændre på det kommunale udligningssystem, der betyder, at rige kommuner, der oplever stigende grundpriser, skal aflevere de fleste af de penge, de tjener på det, til fattigere kommuner. Den enkelte kommune skal kunne beholde alle ekstra penge selv. Og de skal kunne bruge dem på at neutralisere boligskattestigninger som følge af højere grundpriser ved at sænke grundskyldspromillen, foreslår Liberal Alliance.

Artiklen fortsætter efter figuren.

<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/spreadsheet/tq?key=0AupIs_r6ZJA7dGI5VlptN283ekxfSzVMcmx6NjZLSGc&transpose=1&headers=1&range=A111%3AI113&gid=0&pub=1","options":{"titleTextStyle":{"bold":true,"color":"#000","fontSize":16},"curveType":"function","animation":{"duration":500},"backgroundColor":{"fill":"#f3f3f3"},"width":450,"lineWidth":2,"hAxis":{"useFormatFromData":true,"title":"\u00c5r","minValue":2007,"viewWindowMode":"explicit","viewWindow":{"min":2007,"max":2013},"gridlines":{"count":"7","color":"none"},"maxValue":2013},"vAxes":[{"useFormatFromData":false,"title":"Index 2007, landsgennemsnit","formatOptions":{"source":"none"},"minValue":99,"viewWindowMode":"explicit","viewWindow":{"min":99,"max":107},"gridlines":{"count":"8","color":"none"},"maxValue":107},{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null}],"title":"Grundskyld vs. kommuneskat","booleanRole":"certainty","height":260,"legend":"top","annotations":{"domain":{}},"useFirstColumnAsDomain":true,"tooltip":{}},"state":{},"view":{},"isDefaultVisualization":true,"chartType":"LineChart","chartName":"Diagram1"} </script>

Kilde: De Kommunale Nøgletal, Økonomi- og Indenrigsministeriet, bearbejdet af Altinget.dk.

Økonom: Det vil gå udover fattige kommuner
Forslaget fra Liberal Alliance vil være til gavn for rige kommuner og til skade for fattige kommuner.

"Borgerne på Lolland og i Vestjylland, hvor de ikke har oplevet så store værdistigninger, vil komme til at betale, hvis boligejerne på Frederiksberg skal slippe billigere på den måde, som Liberal Alliance lægger op til," siger Bent Greve.

Det mener Brian Mikkelsen ikke, er et problem.

"Det er kommunernes egne penge, så det er naturligt, at de får lov til at beholde dem," siger Brian Mikkelsen, der også mener, at det er selvfølgeligt, at kommunerne skal kunne sænke grundskylden lige så meget, de har lyst til.

Liberal Alliances forslag vil formentlig få kommunerne til at sænke grundskyldspromillerne, så skatter på jord og fast ejendom kommer til at udgøre en mindre del af den samlede skat i Danmark fremover. Og det strider mod økonomisk fornuft, siger professor Bent Greve.

"Det er i modstrid med, hvad stort set alle økonomer anbefaler," siger Bent Greve.

Regeringspartier: Dårligt forslag
I regeringspartierne Socialdemokraterne og Radikale Venstre er der ikke meget begejstring for Liberal Alliances forslag.

"Systemet med grundskyld er komplekst, men kører fint, og jeg har svært ved at se, hvordan man kan forbedre det," siger Radikales skatteordfører Nadeem Farooq.

Han mener heller ikke, at det er en god ide at fjerne bundgrænsen for grundskyldspromillen.

"Det er godt, at kommunerne selv kan fastsætte grundskyldspromillen inden for grænserne. Men vi skal undgå, at der kommer for store forskelle kommunerne imellem," siger Nadeem Farooq.

Socialdemokraterne er også imod Liberal Alliances forslag.

"Socialdemokraterne går ikke ind for en ophævelse af minimumsgrundskylden på 16 promille. Når det kommer til det kommunale udligningssystem, så er det blevet ændret så sent som sidste år, og vi går ikke ind for at justere på det igen foreløbigt," siger Socialdemokraternes skatteordfører Thomas Jensen.

<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/spreadsheet/tq?key=0AupIs_r6ZJA7dGI5VlptN283ekxfSzVMcmx6NjZLSGc&transpose=1&headers=1&range=O10%3AV11&gid=4&pub=1","options":{"vAxes":[{"useFormatFromData":true,"title":"Grundskyldspromillen","minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null},{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null}],"titleTextStyle":{"bold":true,"color":"#000","fontSize":16},"booleanRole":"certainty","curveType":"function","title":"Grundskylden er steget siden 2007","animation":{"duration":500},"backgroundColor":{"fill":"#f3f3f3"},"legend":"none","lineWidth":2,"hAxis":{"title":"\u00c5r","useFormatFromData":true,"slantedTextAngle":30,"slantedText":true,"minValue":null,"viewWindowMode":null,"viewWindow":null,"maxValue":null},"width":450,"height":260},"state":{},"view":{},"isDefaultVisualization":true,"chartType":"LineChart","chartName":"Diagram3"} </script>

Kilde: De Kommunale Nøgletal, Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Birk Olesen

MF (LA), medlem af Borgerrepræsentationen, Københavns Kommune
journalist (DJH 1999)

Bent Greve

Professor, Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv, Roskilde Universitet
cand.polit. (Københavns Uni. 1977), ph.d. i offentlig administration (Roskilde Uni. 1992), dr.scient.adm. (Roskilde Uni. 2002)

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00