Boris Johnson vil have nyvalg i december

BREXIT: Hvis de øvrige 27 EU-lande godkender Storbritanniens anmodning om at udskyde Brexit-datoen, vil den britiske premierminister forsøge at udskrive parlamentsvalg til afholdelse 12. december.

For tredje gang i løbet af blot fem år kan briterne være på vej til stemmeurnerne for at vælge et nyt parlament.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, vil gerne udskrive et valg til afholdelse 12. december, hvis EU’s medlemslande godkender en udskydelse af den nuværende Brexit-dato.

”Hvis dette Parlament ikke kan levere Brexit, så har vi brug for et, der vil gøre det,” skriver premierministeren på Twitter.

Johnsons ønske om et nyvalg kommer i kølvandet på, at et flertal i det britiske parlament tirsdag nedstemte den britiske regerings tidsplan for lovbehandlingen af Brexit-aftalen. Afvisningen betyder, at parlamentet ikke kan nå at få aftalen på plads inden 31. oktober, som er den nuværende udtrædelsesdato.

”Jeg tror, at vejen til at få Brexit afsluttet er, at vi skal være rimelige over for parlamentet og sige, at hvis de oprigtigt gerne vil bruge mere tid på at læse denne fremragende aftale, kan de få det. Men så skal de stemme for et valg 12. december,” siger Boris Johnson i en video på Twitter.

Men inden premierministeren kan forsøge at udskrive valg, afventer han, at de øvrige 27 EU-landes stats- og regeringschefer tager stilling til, om de vil godkende en forlængelse af Brexit.

Landenes EU-ambassadører skal mødes fredag for at drøfte forlængelsen. Hvis det møde resulterer i et ja til en udskydelse, er det forventningen, at Boris Johnson mandag vil fremsætte forslaget om et nyvalg.

Sådan et forslag kræver dog to tredjedeles flertal i det britiske underhus for at blive til virkelighed, og det kan gå hen og blive svært for Boris Johnson, der i forvejen er i mindretal i underhuset.

Det store oppositionsparti Labour stiller nemlig et særligt krav, hvis de ikke skal stemme imod.

Regeringen skal garantere, at Brexit ikke kan ske i fremtiden uden en aftale:

”Fjern muligheden for en No Deal-Brexit fra bordet, og så vil vi bestemt bakke op om et valg,” siger Labours leder, Jeremy Corbyn, i en video på Twitter.

Forrige artikel Ursula von der Leyen: Storbritannien skal udpege en ny britisk EU-kommissær Ursula von der Leyen: Storbritannien skal udpege en ny britisk EU-kommissær Næste artikel Ugens EU-podcast: Kommer Vestbalkan nogensinde med i den europæiske klub? Ugens EU-podcast: Kommer Vestbalkan nogensinde med i den europæiske klub?
Flertal vil øge krav til taxichaufførers danskkundskaber

Flertal vil øge krav til taxichaufførers danskkundskaber

SPROGBARRIERE: Danske taxichauffører taler ofte for dårligt dansk, lyder det fra flere partier, der forud for forhandlinger om taxiloven kræver reglerne for optagelse på chaufførkurserne strammet. Kursusudbyder undrer sig.