Boris Johnsons afløser er fundet: Liz Truss bliver Storbritanniens nye premierminister

Liz Truss bliver ny formand for de britiske konservative og hermed Storbritanniens nye premierminister. Valget af en ny partiformand og premierminister kommer efter, at Boris Johnson meddelte sin afgang i juli. 

Liz Truss har vundet titlen som formand for Det Konservative Parti og ny premierminister i Storbritannien med 57 procent af stemmerne blandt de konservative.
Liz Truss har vundet titlen som formand for Det Konservative Parti og ny premierminister i Storbritannien med 57 procent af stemmerne blandt de konservative.Foto: Hannah Mckay/Reuters/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Efter knap to måneders valgkamp står det klart:

Liz Truss bliver ny leder af Det Konservative Parti i Storbritannien og overtager hermed jobbet som premierminister fra Boris Johnson.

Det blev annonceret ved et møde i den konservative 1922-komité i London.

Liz Truss vandt afstemningen med 57 procent af stemmerne, mens hendes konkurrent Rishi Sunak fik 43 procent af stemmerne. 

Hun har været medlem af Underhuset siden 2010 og har haft en række forskellige ministerposter. Senest har hun været udenrigsminister i Boris Johnsons regering.

Der var stående klapsalver, da den nye premierminister og leder af partiet gik til talerstolen for at fejre sin sejr.

"Vi skal vise, at vi vil levere over de næste to år," lød meldingen fra Liz Truss, der blandt andet har lovet skattelettelser til den britiske befolkning.

"Vi vil levere, vi vil levere, vi vil levere – og vi vil levere en stor sejr for det konservative parti i 2024," rundede hun af fra talerstolen.

Mistillid til Boris Johnson

Valget af en ny premierminister kommer efter, at Boris Johnson meddelte sin afgang fra posten i juli.

Det gjorde han efter to dramatiske døgn, hvor mere end 50 ministre, juniorministre og rådgivere forlod regeringen, da de havde mistet tilliden til, at Boris Johnson kunne regere “i nationens interesse”.

Mistilliden har blandt andet rødder i den såkaldte “partygate”, som handler om de forbudte fester, der fandt sted i Johnsons embedsbolig, mens Storbritannien var nedlukket under corona.

"Det er klart, at det nu er det parlamentariske, konservative partis vilje, at der skal være en ny leder af det parti og dermed en ny premierminister," sagde Boris Johnson på et pressemøde uden for premierministerens officielle residens, Downing Street 10.

Højrefløjens favorit

Liz Truss har kæmpet om posten som premierminister side om side med Rishi Sunak, der var finansminister i Boris Johnsons regering indtil juli måned, hvor han trak sig i protest.

Undervejs i valgkampen har Liz Truss taget afstand til de skattestigninger, der er blevet gennemført i Rishi Sunaks tid som minister, og hun har samtidig lovet skattelettelser fra dag et som ny premierminister. Dette er på trods af, at Storbritannien står midt i store økonomiske udfordringer.

Flere peger også på, at Truss har vundet højrefløjens gunst ved at køre en hård brexit-kurs på trods af, at hun tidligere har været stor modstander af, at Storbritannien skulle forlade EU.

”Der er kun én ting, som EU forstår, og det er styrke,” sagde Liz Truss under en formandskabsduel.

Selvom Liz Truss kan gå hjem med sejren i dag, er hendes sejr over Rishi Sunak dog ikke helt så markant, som mange havde forventet.

"Jeg hæfter mig ved, at hendes sejr var overraskende mindre, end man havde spået", siger TV 2's korrespondent Lotte Mejlhede til TV 2.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Boris Johnson

Fhv. premierminister, Storbritannien, Conservative Party









0:000:00