Bred enighed om fjernvarmens fremtid

FJERNVARME: De gamle partier indgik torsdag aften en bred aftale om fjernvarmens fremtid. Branchen glæder sig nu til at få arbejdsro.

Foto: www.jeppebnielsen.com
Klaus Ulrik Mortensen

Torsdag aften indgik Christiansborgs fem gamle partier en bred aftale om fjernvarmens fremtid.

En fremtid, som i høj grad bygger videre på det eksisterende fundament, i og med at hvile i sig selv-princippet bevares. Nyt er det til gengæld, at selskabernes omkostningsrammer skal benchmarkes og underlægges effektiviseringskrav.

“Den nye regulering vil betyde, at selskaberne skal producere det samme, bare bedre og billigere. Det skal styrke familiernes økonomi og danske virksomheders konkurrenceevne,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt i en pressemeddelelse.

Halv milliard i 2020
Partierne bag aftalen – V, K, S, R og SF – forventer, at den nye regulering vil skabe effektiviseringsgevinster for 500 millioner kroner i 2020. Gevinster, som skal ses i forlængelse af, at man tidligere på året fik vedtaget en reform af vandsektorloven, der skal hjemtage 1,3 milliarder kroner ligeledes i 2020.

Den nye regulering vil betyde, at selskaberne skal producere det samme, bare bedre og billigere.

Lars Christian Lilleholt (V)
Energi-, forsynings- og klimaminister

Begge punkter indgik da også i den tidligere regerings vækstpakke fra 2014. Her blev det besluttet, at forsyningssektorerne samlet set skal effektiviseres for 3,3 milliarder i 2020.

Aftalen fastslår, at der indgås en brancheaftale med de centrale værker, der indebærer, at de skal effektivisere for 115 millioner i 2020. De øvrige selskaber skal herefter effektivisere for 385 millioner kroner for at målet kan nås.

“Reguleringen skal indføres i samarbejde med sektoren, så der sikres rum til nødvendige og fornuftige nyinvesteringer. Samtidig giver aftalen gode incitamenter for, at selskaber slår sig sammen eller samarbejder for at mindske deres omkostninger,” siger Lars Christian Lilleholt.

Pas på adminstrativt bøvl
I Dansk Fjernvarme tager direktør Kim Mortensen positivt imod aftalen.

“Jeg er tilfreds med, at vi endelig kan sætte et foreløbigt punktum for, hvad der har været en meget lang proces. Fjernvarmeselskaberne har nu vished for, hvilke politiske forventninger der stilles til dem frem til 2020,” siger han på brancheforeningens hjemmeside.

Han er især tilfreds med, at små selskaber, der leverer mindre end 50 TJ fjernvarme, undtages fra den nye regulering.

“Der er grund til at være tilfreds med, at forslaget om at indføre en bagatelgrænse, så de mindste selskaber ikke vælter i administrative byrder, er kommet med i aftalen,” siger han.

Regering: Regn ikke med prisfald
Alligevel advarer han imod, at de nye krav om benchmarking kan føre til unødigt administrativt bøvl.

“Fjernvarmeselskaberne har igennem en årrække været en drivende kraft i den grønne omstilling fra fossile brændsler til vedvarende energi. Det vil de gerne fortsætte med, men risikoen for, at en ny bureaukratisk regulering og økonomisk spændetrøje vil sætte en stopper for det, er stor,” siger Kim Mortensen.

I aftalen lægges der op til, at såvel det resterende analysearbejde som selve implementeringen af aftalen skal ske i tæt samarbejde med fjernvarmebranchen, der er repræsenteret ved Dansk Fjernvarme. Den opgave er Dansk Fjernvarme klar til at gå aktivt ind i.

“Vi ser frem til at samarbejde med både politikere og myndigheder i det fortsatte arbejde. Erfaringerne fra andre dele af forsynings- og energisektoren viser, at det er helt afgørende, at effektiviseringen gennemføres så smidigt som muligt, så vi ikke skaber unødigt bureaukrati til skade for fjernvarmekunderne,” siger direktøren.

Aftaleparterne forventer, at moderniseringen af fjernvarmesektoren vil sikre ejerne af et gennemsnitligt parcelhus en beskæring af varmeregningen på 300 kroner årligt.

Dog understreges det, at der er tale om besparelser i forhold til, hvordan prisen ellers vil have udviklet sig. Og at der ikke nødvendigvis er tale om, at priserne i fremtiden bliver lavere, da priserne også påvirkes af en lang række andre forhold.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

Kim Mortensen

Direktør, Dansk Fjernvarme, fhv. MF (S)
elektriker (Esbjerg Tekniske Skole 1986)

0:000:00