Bred opbakning til klage-rapport

KLAGER: Både Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening tager godt imod de råd om forbedringer af klagesystemet, som en ekspertgruppe afleverede i sidste uge.
En række anbefalinger skal sikre, at sagsbehandlingstiden for blandt andet husdyrklager nedbringes.
En række anbefalinger skal sikre, at sagsbehandlingstiden for blandt andet husdyrklager nedbringes.Foto: colourbox
Anders Jerking
Den rapport kan vi ikke klage over.
Sådan lyder meldingen fra både Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening, efter at et ekspertudvalg i sidste uge afleverede sin rapport med en stribe anbefalinger til, hvordan klagesystemet på natur- og miljøområdet kan effektiviseres.

Landbrug & Fødevarer har i årevis protesteret mod de lange sagsbehandlingstider i Natur- og Miljøklagenævnene, som kan betyde, at landmænd må vente i årevis på at udvide sin bedrift. Derfor er direktør i Landbrug & Fødevarer Claus Søgaard-Richter glad for ekspertgruppens anbefalinger til, hvordan sagsbehandlingstiden nedbringes.

"Jeg bakker helt op om, at man følger udvalgets anbefalinger. Jeg har særlig noteret mig forslag som maksimale sagsbehandlingstider, præcisering af hvornår der hjemvises sager samt en midlertidig enhed der skal færdigbehandle puklen af husdyrsager," siger Claus Søgaard-Richter i en pressemeddelelse.

Ekspertudvalget foreslår konkret, at miljøministeren får hjemmel til at fastsætte maksimale sagsbehandlingstider for både kommuner og Natur- og Miljøklagenævnet, så sager ikke kommer til at ligge stille i systemet. I 2010 var den gennemsnitlige sagsbehandlingstid i Miljøklagenævnet på på 567 dage, mens den for husdyrsager var på 443 dage.

Ekspertudvalget problematiserer også, at kommunerne hjemviser et stort antal sager på især husdyrområdet til fornyet behandling i kommunerne. Alene i år drejer det sig om flere hundrede sager. Det betyder, at sagsbehandlingstiden forlænges yderligere. Ekspertudvalget anbefaler derfor, at hjemvisningsreglerne præciseres. Desuden anbefaler udvalget, at der etableres en midlertidig enhed under Natur- og Miljøklagenævnet, der skal færdigbehandle puklen af klagesager efter husdyrloven. Det er disse initiativer, som Landbrug & Fødevarer bakker op om.

Fakta

Udvalgets medlemmer
Direktør Ole Kjær, Skatteministeriet (formand)

Professor, cand. jur., ph.d. Helle Tegner Anker, Det Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet

Professor, dr. jur. Karsten Revsbech, Aarhus Universitet.

DN: Gode forslag
Også i Danmarks Naturfredningsforening er man positivt indstillet over for forslaget om en task force, der skal nedbringe puklen med husdyrsager i klagenævnet.

"Det er ikke i nogens interesse, at sagsbehandlingstiderne er så lange," siger Nina Larsen Saarnak, der arbejder med klagesager i Naturfredningsforeningen.

Ellers er Naturfredningsforeningen især glad for, at ekspertudvalget anbefaler, at der ikke ændres på, hvem der skal have ret til at klage, og hvad der kan klages over.

"Det vigtige for os er, at udvalget ikke anbefaler at ændre på klageadgangen. Det giver en legitimitet til vores klagesystem og understreger, at det er nødvendigt med et klagesystem i høj kvalitet," siger Nina Larsen Saarnak.

Udvalget har flere forslag til at mindske antallet af sager, der ender i klagenævnet. Blandt andet skal flere sager løses mellem klager og kommune, inden sagen ender i nævnet. Desuden skal nævnet have mulighed for at afvise uvæsentlige sager. Sidstnævnte anbefaling får Naturfredningsforeningen til at tøve.

"Det er fornuftigt, men vi vil selvfølgelig gerne være med til at afgøre, hvornår noget er uvæsentligt. Det er vigtigt, at man får lagt en saglig linje, så det ikke bliver politisk bestemt," siger Nina Larsen Saarnak.

Brug for lovreform
Ekspertudvalget har også en række anbefalinger med et videre perspektiv. Faktisk anbefaler udvalget en decideret lovreform på hele miljøområdet.

"Lovreformen skal sikre klare lovregler, herunder klare og mere ensartede klageregler samt en enkel og gennemskuelig gennemførelse af EU-lovgivningen," skriver udvalget.

Dette forslag bakkes også op af organisationerne.

"Vi vil gerne være med til at se på, hvordan vi kan forenkle lovgivningen på natur- og miljøområdet. Det er jo ikke i nogens interesse, at det skal være så kompliceret," siger Nina Larsen Saarnak.

Landbrug & Fødevarer er også parat til en lovreform.

"Nu har rapporten påpeget, hvor udfordringerne ligger, Det er der grund til at glæde sig over, og så håber jeg ellers, at vi hurtigst muligt kan komme videre med at få indrettet et nyt og langt mere effektivt og gennemskueligt system," siger Claus Søgaard Richter.

Miljøminister Karen Ellemann (V) udtalte i sidste uge, at regeringen nu vil arbejde videre med de enkelte anbefalinger og tage stilling til, hvilke af anbefalingerne der skal implementeres.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00