Bredt flertal: Ældre skal have lov at dø i fred

ETIK: Et bredt flertal på Christiansborg vil sikre ældre bedre mulighed for at kunne sige nej til genoplivning. Det sker efter ønske fra både læger og patienter.  

Stadig flere plejehjem har hjertestartere. Og hvis en beboer falder om med et hjertestop, er plejepersonalet forpligtet til at forsøge genoplivning.

Men nu er flere politikere fra begge sider af Folketingssalen klar til at give ældre bedre mulighed for at sige nej til at blive genoplivet.

”Hvis en person ikke ønsker at leve længere, når kroppen naturligt siger fra, så skal det respekteres. Det skal være let at fraskrive sig genoplivning, ikke svært,” siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S).

Ordførere fra SF, Venstre, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er ligeledes åbne over for at ændre reglerne.

Stigende problem med genoplivningsforsøg
Som reglerne er i dag, er det kun læger, som ved eksempelvis et hjertestop må tage beslutning om, at der ikke skal forsøges genoplivning. Men på plejehjem er der oftest ikke en læge til stede, når det opdages, at en beboer har fået hjertestop. Dermed er plejepersonalet forpligtet til at igangsætte et genoplivningsforsøg.

Formanden for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Bruno Melgaard Jensen, vurderer, at det generelt er et stigende problem med genoplivningsforsøg af ældre, der ikke ønsker eller har overvejet det.

”Jeg kan ikke bare tage en snak med plejehjemsbeboerne og så skrive i deres journal til personalet, at de eksempelvis ikke ønsker genoplivning. Det må jeg kun gøre, hvis beboerne har et konkret fremadskridende sygdomsforløb,” siger Bruno Melgaard Jensen.

Læger og patienter kritiserer regler
Sagen om genoplivning er kommet frem, fordi Sundhedsstyrelsen er ved at revidere dens regler for genoplivning på for eksempel plejehjem. Det har fået Danske Patienter og PLO til at kritisere de nuværende regler.

Danske Patienter har foreslået, at der indføres krav om, at en praktiserende læge tager en snak om genoplivende behandling med alle nye plejehjemsbeboere, og beboernes ønske derefter skrives ind i deres journal.

Det kræver en ændring af lovgivningen. Og det er sundhedsordførerne fra de fleste folketingspartier altså nu klar til at se på.

Stine Brix (EL), peger på, at sundhedsminister Nick Hækkerup (S) har indkaldt til det halvårlige møde om etik i sundhedsvæsnet i næste uge.

”Her er det helt oplagt, at vi tager sagen op,” siger Stine Brix.

Læs hele artiklen på Altinget: sundhed her (kræver abonnement)

,

Forrige artikel Bjarne Laustsen: Hjemmeværnet skal ikke gøres tandløst Bjarne Laustsen: Hjemmeværnet skal ikke gøres tandløst Næste artikel Ny græsk regering er en elefant i den europæiske glasbutik Ny græsk regering er en elefant i den europæiske glasbutik