Bredt flertal lander tobaksaftale med neutrale pakker og røgfri skoletid

AFTALE: Regeringen har landet en bred aftale med støttepartierne, Venstre og Konservative om nye tobaksregler, der blandt andet betyder neutrale cigaretpakker og røgfri skoletid for elever på skoler og ungdomsuddannelser. 

Det er slut med farvestrålende cigaretpakker med letgenkendelige logoer bag disken i landets kiosker.

Det bliver konsekvensen af en bred politisk aftale om nye tobaksregler, som regeringen, Venstre, Radikale, SF, Enhedslisten, Konservative og Alternativet onsdag har landet. 

“Vi kan se, at hver dag er der 40 børn og unge, der begynder at ryge. Det er den største dræber, vi har. Derfor er det et helt nødvendigt skridt for folkesundheden," sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ved præsentationen.

Cigaretter skal med den nye aftale sælges i ens, neutral emballage, hvor tobaksfirmaernes logoer ikke må vises. Pakkerne må heller ikke længere stå frit fremme i kiosker og butikker, hvor de kan friste købere. 

Røgfri skoletid
Aftalen betyder desuden, at det bliver forbudt for elever på skoler og ungdomsuddannelser at ryge i skoletiden.

Særligt den del af aftalen glæder sundhedsordfører i Venstre Martin Geertsen.

"Det er en form for håndsrækning til de mange forældre, som måske sidder derude og er bekymrede for, om deres børn begynder at ryge," sagde han. 

Tiltagene kommer oven i finanslovens prisstigning på tobak, der betyder, at prisen på en pakke cigaretter fra næste år bliver 55 kroner og i 2022 stiger til 60 kroner.

Kun partierne på højrefløjen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige, sætter ikke deres underskrift på den nye aftale. 

Førstnævnte parti forlod forhandlingerne tirsdag, fordi de ikke kunne forlige sig med, at det med aftalen bliver forbudt at tilsætte andre smage end tobak til væske til E-cigaretter, mens Nye Borgerlige og Liberal Alliance forlod forhandlingerne i sidste uge.

Du kan læse hele aftaleteksten her.

Forrige artikel Wammen udnævner ny formand for De Økonomiske Råd Wammen udnævner ny formand for De Økonomiske Råd Næste artikel Lovmøllen snurrer: Det skal politikerne nå at stemme igennem inden jul  Lovmøllen snurrer: Det skal politikerne nå at stemme igennem inden jul