Bredt flertal lander tobaksaftale med neutrale pakker og røgfri skoletid

AFTALE: Regeringen har landet en bred aftale med støttepartierne, Venstre og Konservative om nye tobaksregler, der blandt andet betyder neutrale cigaretpakker og røgfri skoletid for elever på skoler og ungdomsuddannelser. 

Sundhedsmininister Magnus Heunicke (S) kunne onsdag formiddag præsentere en bred aftale om nye tobaksregler. 
Sundhedsmininister Magnus Heunicke (S) kunne onsdag formiddag præsentere en bred aftale om nye tobaksregler. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Det er slut med farvestrålende cigaretpakker med letgenkendelige logoer bag disken i landets kiosker.

Det bliver konsekvensen af en bred politisk aftale om nye tobaksregler, som regeringen, Venstre, Radikale, SF, Enhedslisten, Konservative og Alternativet onsdag har landet. 

“Vi kan se, at hver dag er der 40 børn og unge, der begynder at ryge. Det er den største dræber, vi har. Derfor er det et helt nødvendigt skridt for folkesundheden," sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ved præsentationen.

Cigaretter skal med den nye aftale sælges i ens, neutral emballage, hvor tobaksfirmaernes logoer ikke må vises. Pakkerne må heller ikke længere stå frit fremme i kiosker og butikker, hvor de kan friste købere. 

Røgfri skoletid
Aftalen betyder desuden, at det bliver forbudt for elever på skoler og ungdomsuddannelser at ryge i skoletiden.

Særligt den del af aftalen glæder sundhedsordfører i Venstre Martin Geertsen.

"Det er en form for håndsrækning til de mange forældre, som måske sidder derude og er bekymrede for, om deres børn begynder at ryge," sagde han. 

Tiltagene kommer oven i finanslovens prisstigning på tobak, der betyder, at prisen på en pakke cigaretter fra næste år bliver 55 kroner og i 2022 stiger til 60 kroner.

Kun partierne på højrefløjen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige, sætter ikke deres underskrift på den nye aftale. 

Førstnævnte parti forlod forhandlingerne tirsdag, fordi de ikke kunne forlige sig med, at det med aftalen bliver forbudt at tilsætte andre smage end tobak til væske til E-cigaretter, mens Nye Borgerlige og Liberal Alliance forlod forhandlingerne i sidste uge.

Du kan læse hele aftaleteksten her.

Dokumentation

Her er alle punkterne i aftalen

1. Tobak skal gemmes i butikkerne
Kiosker, supermarkeder og andre forhandlere af tobak må ikke længere have cigaretter og andre tobaksprodukter placeret synligt fremme for kunderne. Specialbutikker bliver ikke ramt af forbuddet. 

2. Strammere regler for reklame
Det bliver forbudt at reklamere for tobaksprodukter samt at uddele tobaksprodukter som sponsorater. Forhandlere af E-cigaretter må ikke længere vise produktet på deres facader.

3. Neutrale cigaretpakker
Cigaretpakkerne skal have samme farve og må ikke længere vise tobaksfirmaets logo. Cigarer, pibetobak og piber fritages for kravet. 

4. Røgfri skoletid
Der indføres forbud mod rygning i skoletiden for elever i grundskolen og på efterskoler. Fra sommerferien 2021 vil forbuddet også gælde ungdomsuddannelserne. 

5. Tobak skal smage af tobak
Det bliver forbudt at tilføre anden smag til tobaksprodukter og E-cigaretter end smagen af tobak og mentol. Tyggetobak må smage af mentol og tobak, mens pibetobak og cigarer fritages helt. 

6. Snus ligestilles med tobak
Der skal gælde samme regler for snus − eller nikotinposer − som for tobaksprodukter. Det betyder blandt andet, at det bliver forbudt at reklamere for eller sælge snus til mindreårige.

7. Mere alderskontrol og skærpet straf
Internetforhandlere af tobaksprodukter skal kræve aldersidentifikation på købere gennem eksempelvis Nem-ID. Fysiske forhandlere skal fortsat spørge om identifikation, hvis de er i tvivl om køberens alder. Samtidig skærpes straffen for overtrædelse af reglerne om salg til mindreårige til bøde på 25.000 kroner første gang, 40.000 kroner anden gang og fratagelse af tilladelse til at sælge tobak tredje gang.

8. Stramning af vandpiberegler
Vandpibetobak må ikke længere tilsættes smag. Bødestraffen til vandpibecaféejere, der bryder loven, skærpes til 10.000 kroner første gang, 20.000 kroner anden gang og 40.000 kroner tredje gang.

9. Mere hjælp til stop
Kommunerne får ret til i forbindelse med rygestoptilbud at udlevere medicin til "nærmere definerede grupper". 

Kilde: Aftale om National Handleplan mod Børn og Unges Rygning 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Martin Geertsen

Public affairs-rådgiver på sundhedsområdet, Primetime, fhv. MF og regionsrådsmedlem (V), Region Hovedstaden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2008)

0:000:00