Britisk nyvalg er på vej: Underhuset stemmer ja til Johnsons forslag

BRITISK VALG: Et markant flertal af de britiske parlamentarikere har stemt for et nyvalg 12. december. Nu mangler der kun en formel gennemgang af forslaget i det britiske overhus, før de britiske politikere kan tage hul på valgkampen.

12 dage før juleaften skal briterne en tur i stemmeboksen for at vælge et nyt parlament.

Det står klart efter en afstemning tirsdag aften i det britiske Underhus.

Her stemte 438 af parlamentarikerne for premierminister Boris Johnsons forslag om et nyvalg 12. december. Blot 20 stemte nej.

Før valget kan blive officielt udskrevet, skal det vedtagne forslag behandles i det britiske Overhus. Overhuset har dog ingen politisk magt til at forhindre, at det bliver virkelighed, og det forventes, at forslaget allerede bliver færdigbehandlet onsdag.

Dermed får briterne snart det tredje parlamentsvalg i løbet af mindre end fem år.

Det seneste var også et nyvalg, og det blev afholdt i 2017, kort tid efter at den britiske regering havde aktiveret den såkaldte artikel 50, der påbegyndte briternes udtrædelsesforhandlinger med EU.

Ny metode sikrede ja til nyvalg
Allerede mandag aften forsøgte Boris Johnson at få lov til at udskrive nyvalg. Det lykkedes dog ikke for ham, da det kræver to tredjedeles flertal i Underhuset. Det svarer til 434 stemmer, og mandag var der kun 299, der stemte for.

Det skyldes, at en del afstod fra at stemme. Der var nemlig kun 70, som stemte imod.

Men hvis man fremsætter et lovforslag om et nyvalg på en bestemt dato, kan det lade sig gøre med blot et simpelt flertal. Og det var den metode, som Boris Johnson benyttede tirsdag, hvor han indskrev datoen 12. december i sit forslag.

Det betyder også, at premierministeren ikke har mulighed for at flytte valgdatoen efterfølgende. Den mulighed ville han have haft, hvis han havde fået godkendelse fra to tredjedele af parlamentarikerne mandag aften.

Forrige artikel Kamp mod bolighajer: Se ekspertgruppens fire forslag til regeringen Kamp mod bolighajer: Se ekspertgruppens fire forslag til regeringen Næste artikel R: Ingen finanslov uden en plan for børnene på Sjælsmark R: Ingen finanslov uden en plan for børnene på Sjælsmark