Britisk parlamentsformand afviser afstemning om Brexit-aftale

BREXIT: Den britiske regering fik ikke mulighed for at holde en vejledende afstemning mandag i underhuset om den nye aftale, som den har indgået med EU i sidste uge.

Foto: Ho/AFP/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Den britiske premierminister, Boris Johnson, bliver igen mødt af modstand i det britiske parlament.

Mandag afviste parlamentets formand, John Bercow, at lade den nye Brexit-aftale komme til afstemning i underhuset.

Den britiske regering ville gerne have en vejledende afstemning for at se, om der kan samles et flertal bag den nye aftale, som regeringens Brexit-forhandlere indgik torsdag med EU.

Men ifølge John Bercow er regeringens ønske i strid med underhusets regler om, at man ikke kan fremsætte det samme spørgsmål til afstemning mere end en gang i løbet af en parlamentarisk samling.

Aftalen var også på dagsorden lørdag, men inden parlamentarikerne nåede til den, stemte et flertal for, at underhuset ikke vil tage stilling til den, før al den nødvendige lovgivning bag aftalen er vedtaget.

Det betød, at aftalen aldrig nåede til afstemning. Men derfor mener John Bercow stadig, at parlamentet har debatteret spørgsmålet.

”Det er svært at se en væsentlig ændring af omstændighederne, der kan berettige en genovervejelse på samlingens næste mødedag,” sagde John Bercow under mandagens møde i underhuset.

Tirsdag kommer parlamentarikerne til at behandle Brexit-aftalen, når regeringen fremsætter den lovgivning, der er nødvendig for at gøre den til virkelighed. Men det sker uden en afklaring af, hvorvidt selve aftalen har opbakning.

Europa-Parlamentet afventer nyt fra Storbritannien
Kort tid efter John Bercow afviste mandagens afstemning, mødtes Europa-Parlamentets formand, David Sassoli, med formændene for Parlamentets politiske grupper.

Et af de punkter, som formændene skulle drøfte, var netop den nyeste udvikling i Brexit. Og efter det møde – og udeblivelsen af dagens afstemning i London – sørger David Sassoli for at understrege, at Europa-Parlamentet ikke vil begynde ratificeringen af aftalen, før Storbritannien har godkendt den.

”Europa-Parlamentet vil blive den sidste aktør til at forholde sig til udtrædelsesaftalen,” udtaler David Sassoli i en pressemeddelelse.

Europa-Parlamentet vil dog alligevel tage hul på sin behandling af aftalen. Udvalget for Konstitutionelle Anliggender vil nemlig nu undersøge aftalens indhold.

Derudover vil David Sassoli og de politiske gruppers formænd mødes igen torsdag for at tage bestik af situationen.

”På torsdag diskuterer Formandskonferencen den seneste udvikling, og vi vil fortsætte med at arbejde på en rolig, ansvarlig måde og være klar til at rykke hurtigt videre, når det bliver nødvendigt,” udtaler parlamentsformanden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Boris Johnson

Fhv. premierminister, Storbritannien, Conservative Party

0:000:00