Bulgarien klar med ny EU-kommissær

EU: I fem måneder har en af EU-Kommissionens 28 pladser stået tom, men nu har Bulgariens premierminister udnævnt ny kommissær.

Mariya Gabriel fra Bulgarien er indstillet som ny EU-kommissær.
Mariya Gabriel fra Bulgarien er indstillet som ny EU-kommissær.Foto: Europa-Parlamentet
Cecilie Gormsen

EU-Kommissionen ser ud til snart at blive fuldtallig igen, og den EU-kommissær kan meget vel komme til at hedde Mariya Gabriel.

Onsdag morgen har Bulgariens premierminister, Boyko Borissov, nemlig indstillet Mariya Gabriel til posten, efter den bulgariske kommissær-stol har stået tom siden Kristalina Georgieva forlod den for fem måneder siden for at blive administrerende direktør i Verdensbanken.

"Takket være hendes faglige kvaliteter og lange erfaring fra Europa-Parlamentet er jeg overbevist om, at Mariya Gabriel vil yde en et vigtigt og værdifuldt bidrag til Kommissionens arbejde,” siger Boyko Borissov ifølge Reuters i en kommentar.

37-årige Mariya Gabriel er medlem af Europa-Parlamentet for det bulgarske centrumhøjreparti Gerb, hvor også den nye premierminister Borissov er fra. Hun har siddet i Parlamentet siden 2009, hvor hun sidder i den konservative gruppe EPP.

Og formanden for EPP-gruppen, Manfred Weber, bifalder Borissovs indstilling af Mariya Gabriel som ny EU-kommissær.

”Mariya Gabriel er en ekstremt kompetent og talentfuld politiker. Som et meget respekteret medlem af vores gruppe har hun haft forskellige ansvarsområder i Europa-Parlamentet, siden hun blev valgt i 2009,” siger Manfred Weber.

Han peger på, at hun blandt andet har været koordinator for EPP-gruppen, ordførende på vigtige emner og siden 2014 næstformand for den konservative gruppe i Parlamentet.

Udnævnelsen sker efter en samtale mellem Borissov og Jean-Claude Juncker i sidste uge. Den midlertidige bulgarske regering, der sad i perioden fra 27. januar til 4. maj afviste at indstille en ny EU-kommissær, da man ville vente, til der havde været valg og en ny regering var kommet på plads.

Formand for Europa-Kommissionen Jean-Claude Juncker skal nu have Mariya Gabriel til samtale, inden hun kan blive godkendt som ny kommissær. På baggrund af samtalen vil Juncker også beslutte, hvilket område hun skal betros.

Pladsen som kommissær for den digitale økonomi og det digitale samfund er ledig, efter en lille rokade i vinter, hvor Kristalina Georgieva forlod EU-Kommissionen. Her forlod Günther H. Oettinger nemlig det område for i stedet at blive budgetkommissær efter Georgievas. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00