Carsten Hansen: V-regering vil koste 4.500 job i landdistrikter

VALGÅR: Bolig- og landdistriktsminister Carsten Hansen (S) angriber Venstre for at ville bremse udviklingen i landdistrikterne med nulvækst, der vil koste 4.500 jobs på landet. Venstre returnerer kritikken.

Boligminister Carsten Hansen (S) skyder sine valgkampskanoner ind med et angreb på Venstres nulvækst. En ny optælling viser ifølge ministeren, at Venstres nulvækst vil koste 4.500 arbejdspladser i landkommunerne. Venstre afviser beregningen. <br>
Boligminister Carsten Hansen (S) skyder sine valgkampskanoner ind med et angreb på Venstres nulvækst. En ny optælling viser ifølge ministeren, at Venstres nulvækst vil koste 4.500 arbejdspladser i landkommunerne. Venstre afviser beregningen.
Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Mads Bang

”Venstres nulvækst vil skære 4.500 offentligt ansatte i landkommunerne. Det er altså voldsomt,” lyder advarslen fra Carsten Hansen (S).

Ministeren for By, Bolig og Landdistrikter skyder det nye år i gang med en bredside til det største oppositionsparti, Venstre. Med mindre end ni måneder til næste Folketingsvalg går Carsten Hansen til angreb.

Ministeren henviser til tal fra Finansministeriets beregninger, som viser, at der med Venstres forslag om nulvækst i de offentlige udgifter vil forsvinde mange offentlige arbejdspladser i landkommunerne.

”Vi vil kunne skaffe 20 milliarder frem til 2020. Men nulvækst vil betyde, at landkommunerne vil miste 4.500 offentligt ansatte,” siger Carsten Hansen.

Vi vil kunne skaffe 20 milliarder frem til 2020. Men nulvækst vil betyde, at landkommunerne vil miste 4.500 offentligt ansatte.

Carsten Hansen (S)
Minister for By, Bolig og Landdistrikter

Venstres boligordfører Louise Schack-Elholm er fuldstændig uenig med Carsten Hansen.

"Det er ren mudderkastning. Denne regering har ikke gjort nok for udviklingen i landdistrikterne, og de afskaffer sådan noget som boligjobordningen, der også har skabt job på landet," siger Louise Schack Elholm, som ikke giver meget for ministerens beregning.

"Vores nulvækst betyder, at der skal bruges det samme beløb som i dag. Nulvækst går ikke ud på, at der skal fyres nogen," siger Louise Schack Elholm.

Hun mener tværtimod, at Carsten Hansen og SR-regeringen har gjort for lidt for landbefolkningen.

"Det er en regering, som i den grad står for en nedprioritering af landdistrikterne," siger Louise Schack Elholm.

Kommunalreform har skadet
Ministeren mener dog ikke kun, at Venstre vil gøre skade, hvis de vinder næste valg. Han mener også, at den tidligere VK-regering med kommunalreformen, politireformen og domstolsreformen har været med til at skabe de nuværende problemer i landområderne.

”Man kan sige, at Venstre med snævre flertal tømte en lang række af vores provinsbyer for funktioner og offentlige arbejdspladser,” siger Carsten Hansen.

Han peger på en by fra hans fynske bagland som et eksempel.

”En by som Faaborg har næsten ikke nogen offentlige arbejdspladser: Retten er væk, politistationen er væk, rådhuset og sygehuset er væk,” siger Carsten Hansen.

Han mener, at de store strukturreformer, kombineret med den økonomiske krise og en generel vandring fra land til by har udgjort en giftig cocktail for landkommunerne. Og Carsten Hansen mener, at der er grund til at hive de gamle reformer ind i debatten, fordi Venstre har bebudet endnu en strukturreform.

”Vi har stået overfor Danmarks mest centralistiske parti i Venstre, som nu også vil nedlægge regionerne,” siger Carsten Hansen.

Igen er meldingen nærmest den modsatte i Venstre.

"Det er mærkeligt at kalde os centralistiske. Vi har haft fokus på at få flere ting ud i landet, som for eksempel da Skat flyttede folk til Ringkøbing," siger Louise Schack Elholm.

Hun mener, at kommunalreformen var en nødvendighed og har rustet kommunerne til bedre at kunne håndtere den situation med urbanisering, som siden har taget fart.

"Kommunerne er jo ikke flyttet til København. Vi har en stor affolkning, og der var et behov for at gøre noget," siger Louise Schack Elholm.

Kan ikke rulles tilbage
Mens ministeren altså tilskriver strukturreformerne en del af den negative udvikling i landdistrikterne, så forklarer han, at det ikke er en farbar vej at gå tilbage.

”Du kan ikke rulle det tilbage. Når først du har lukket en kommune, så kan du ikke oprette den igen,” siger Carsten Hansen og forklarer, at det nu handler om at skabe bedre rammevilkår for at skabe private arbejdspladser i de byer og landområder, som er blevet hårdt ramt.

”Du er nødt til at finde noget andet. Og det har været vores opgave at finde nye veje,” siger Carsten Hansen.

Han mener, at regeringen har fået indarbejdet langt mere hensyn til landområderne i den politik, der føres.

”Hvis vi ikke har det her for øje, så risikerer vi at få et Vækstdanmark og et Danmark, der stagnerer,” siger ministeren, som opfordrer det store oppositonsparti til at komme på banen med nogle flere forslag i stedet for blot at kritisere.

”De har meget travlt med at kritisere vores landdistriktspolitik. Men jeg har ikke set nogle konkrete forslag fra Venstre,” siger ministeren.

Heller ikke den udlægning er Venstre enig i.

Louise Schack-Elholm fra Venstre mener, at ministeren og regeringen kun har gjort noget, når der er blevet presset på.

"Vi har presset på for at få videreført nedrivningspuljen og sikret nedrivning af almene boligafdelinger. Vi har foreslået at liberalisere planloven. Den køber jeg ikke," siger Louise Schack Elholm.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Hansen

Selvstændig public affairs-rådgiver, formand Odense Zoo, fhv. minister (S), fhv. MF
vvs-montør

Louise Schack Elholm

MF (V), fhv. kirkeminister, minister for landdistrikter og for nordisk samarbejde
cand.polit. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00