Central model for minimumsnormeringer skiller stadig støttepartier

STRID: Nu starter forhandlingerne for alvor om, hvordan regeringen og støttepartierne vil sikre flere pædagoger i daginstitutionerne. Men et centralt element deler stadig partierne.

Regeringen og dens støttepartier blev gennem forståelsespapiret enige om, at der skal indføres lovbundne minimumsnormeringer.
Regeringen og dens støttepartier blev gennem forståelsespapiret enige om, at der skal indføres lovbundne minimumsnormeringer.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Cecilie Toft

Den første halve milliard kroner til flere pædagoger er fordelt af regeringen og støttepartierne.

Men partierne står stadig langt fra hinanden i forhandlingerne om minimumsnormeringer, når det handler om, hvordan man bedst sikrer flere voksne ansatte i daginstitutionerne 

Partierne er nemlig stadig uenige om, hvorvidt normeringerne skal gøres op som et gennemsnit i kommunerne, eller om de skal måles på hver enkelt daginstitution. 

Radikale mener, at det er urealistisk at gøre minimumsnormeringerne op på institutionsniveau. Partiet mener, at ansatte og børn vil få langt mere for pengene, hvis normeringerne opgøres som et gennemsnit i kommunen.

”For os er modellen et spørgsmål om teknik. Det, vi er optagede af, er, at vi får flest mulige pædagoger for de penge, vi sammen har afsat," siger børneordfører Anne Sophie Callesen (R) til Altinget og fortsætter:

"Hvis vi skal til at holde øje med hver institution for at sikre os, at pengene bliver lige fordelt alle steder, vil kommunerne kræve penge for at kontrollere det, og så bliver der færre penge til flere ansatte i daginstitutionerne."

Regeringen og dens støttepartier blev gennem forståelsespapiret enige om, at der skal indføres lovbundne minimumsnormeringer, som skal være implementeret i 2025. 

Læs også

Enhedslisten og SF står sammen
SF’s børneordfører, Jacob Mark, støtter op om en opgørelse på institutionsniveau: ”SF kæmper i de her forhandlinger for, at det bliver en minimumsnormering på institutionsniveau, så alle kommer til at mærke et løft,” sagde han for nylig til TV 2 ØST.

Han gav desuden udtryk for, at forhandlingerne står til at vare længe, hvis normeringerne skal tælles på institutionsniveau.

Enhedslisten holder også fast i, at normeringerne skal opgøres på institutionsniveau. Partiets politiske ordfører, Pernille Skipper, kalder det ifølge DR for "fup og fidus”, hvis ikke normeringerne bliver målt på institutionsniveau.

Socialdemokratiets børneordfører har ikke ønsket at kommentere sagen, mens Alternativet ikke har lagt sig fast på en model endnu. 

Du kan læse mere om partiernes krav til forhandlingerne om minimumsnormeringer i Altinget Børn.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00