Central rapport om nedslidning har ligget i regeringens skuffe siden jul

NEDSLIDNING: Omfattende analyse af arbejdslivslængde har ligget til gennemsyn i Beskæftigelsesministeriet siden december. Resultaterne burde indgå i forhandlinger om tidlig tilbagetrækning, vurderer ekspert. S kalder det misbrug af embedsværket.

Mennesker med fysisk krævende arbejde har færre år på arbejdsmarkedet, mere tid med langtidssygefravær og længere perioder med ledighed end lønmodtagere med lave fysiske arbejdskrav.

Det konkluderer en endnu ikke offentliggjort rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), som Altinget er i besiddelse af.

Nedslidning har siden januar ligget øverst på den politiske dagsorden, og regeringen har indledt forhandlinger om tidlig tilbagetrækning. Men selv om rapporten blev færdig i december, har den siden ligget til gennemsyn i Beskæftigelsesministeriet.

Socialdemokratiet kritiserer nu beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) for at have syltet rapporten, fordi konklusionerne ikke tjener regeringens interesser.

"Det er helt nye tal for os. Og jeg forstår ikke, hvorfor det ikke er blevet lagt frem, når vi er i et forhandlingsforløb. Det lugter i mistænkelig grad af misbrug af vores fælles embedsapparat," siger Mattias Tesfaye, der er medlem af Beskæftigelsesudvalget.

Burde indgå i politiske forhandlinger
Debatten om tidlig tilbagetrækning blev skudt i gang med Socialdemokraternes forslag om differentieret pensionsalder i januar, og dette har siden indtaget rollen som en af de helt tunge dagsordener i optakten til det kommende folketingsvalg.

Siden starten af februar har regeringen forhandlet med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale om bedre mulighed for tidlig tilbagetrækning for nedslidte.

Altinget har forelagt uddrag fra den endnu ikke offentliggjorte NFA-rapport for Peter Hasle, der er professor i arbejdsmiljø ved Aalborg Universitet.

Ifølge eksperten burde resultaterne indgå i de politiske forhandlinger.

"Det bekræfter, at der er et nedslidningsproblem, som især gør sig gældende for beskæftigede med hårdt fysisk arbejde. Rapporten handler jo åbenlyst om den problemstilling, som man diskuterer, så den burde selvfølgelig forelægges i forhandlingerne," siger han.

S: Regeringen tilbageholder oplysninger
I sidste uge udkom Finansministeriet med en analyse, som viser, at folk, der har arbejdet i mange år, føler sig mindre nedslidte end jævnaldrende, som har været færre år på arbejdsmarkedet.

Analysen - som også er baseret på NFA-tal, blev af finansminister Kristian Jensen (V) brugt til at kritisere socialdemokraternes forslag, som også anvender arbejdslivets længde som kriterium for retten til tidligere pension.

"Regeringen er i valgkamp, og det er ikke særlig kønt at se på. De fordrejer nogle analyser og lækker dem til medierne, før vi andre får dem at se, og som vi kan se her, tilbageholder de samtidig andre rapporter, som ville kunne kvalificere diskussionerne og støtte Socialdemokratiets forslag," siger Mattias Tesfaye.

Troels Lund beklager
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen forklarer dog, at han slet ikke kender til rapporten.

"Jeg kan forstå på embedsværket, at der har været stillet en række spørgsmål til NFA om rapporten, som ministeriet har fået svar på så sent som i forrige uge. Når det er sagt, så er det ikke optimalt, at verificeringen og offentliggørelsen af en rapport har været så længe undervejs, og det vil jeg gerne beklage. Jeg har bedt om, at rapporten nu bliver offentliggjort," skriver han i en mail til Altinget.

Ministeren understreger, at han ikke har haft lejlighed til at gå i dybden med rapporten, men at den tilsyneladende bidrager med kendte konklusioner.

"Denne her rapport bekræfter mig i, at der er behov for en målrettet arbejdsmiljøindsats for dem, der bliver nedslidte, også tidligt i arbejdslivet," skriver han.

Troels Lund Poulsen henviser til, at der parallelt med forhandlingerne om tidlig tilbagetrækning forhandles om en forbedret arbejdsmiljøindsats.

"Det er også vigtigt for mig at lande en aftale, der sikrer, at man har mulighed for at forlade arbejdsmarkedet på en god og værdig måde, hvis man er nedslidt. Jeg forventer, at der snart bliver indgået aftaler på begge områder," slutter han.

Forrige artikel Klimarådet: Techgiganters datacentre kræver to ekstra havvindmølleparker Klimarådet: Techgiganters datacentre kræver to ekstra havvindmølleparker Næste artikel Næse for kritik: 55 næser på 29 år Næse for kritik: 55 næser på 29 år