Centralt element i regeringens klimaplan bliver markant dyrere

PRISHOP: Nyt skøn for CO2-kvoteprisen gør regeringens klimaforslag om at annullere otte millioner CO2-kvoter markant dyrere for statskassen. Men kvoterne skal skrottes uanset prisen, mener Venstre.

Det kaster lange skygger over et af regeringens helt centrale klimaforslag, at prisen på CO2-kvoter brager i vejret. 

Med regeringens klimaudspil skal der nemlig annulleres otte millioner CO2-kvoter, men med en markant højere CO2-pris går staten glip af større indtægter.

”Det gør det alt andet lige dyrere at annullere CO2-kvoter og gør forslaget mindre omkostningseffektivt at bruge,” siger medlem af De Økonomiske Råd Lars Gårn Hansen.

Finansministeriets nye skøn af CO2-kvoteprisen i fremtiden er godt 150 procent højere end for få måneder siden. Fra cirka 47 kroner i august til 119 kroner.

Den højere kvotepris har den glædelige konsekvens, at behovet for støtte til vedvarende energi falder, så det bliver billigere for staten at fremme udbygningen med vedvarende energi, vurderer Klimarådets formand, Peter Birch Sørensen:

"Samtidig betyder den højere kvotepris, at staten går glip af større indtægter ved at annullere CO2-kvoter, sådan som regeringen planlægger i sin nyligt fremlagte klimaplan."

Til trods for reformen af kvotesystemet trækker i den rigtige retning, er der fortsat udsigt til et betydeligt overskud af CO2-kvoter i mange år frem, vurderer Klimarådet. Det betyder, at en dansk kvoteannullering ikke har ret stor effekt på de faktiske CO2-udledninger i EU i de næste par årtier.

”Det gør kvoteannullering til en meget dyr måde at reducere de reelle udledninger på, og samtidig udskyder det blot den nødvendige grønne omstilling i Danmark. Det er derfor, Klimarådet fraråder den fremgangsmåde,” siger Peter Birch Sørensen.

V står fast
De nye forventninger til CO2-kvoteprisen får dog ikke regeringen til at genoverveje forslaget fra klimaudspillet. Det forsikrer Venstres energi- og klimaordfører, Thomas Danielsen.

”Ambitionen om at annullere CO2-kvoter er den samme, uagtet hvad prisen er, og hvad prisen bliver,” siger han.

Giver det ikke anledning til at genoverveje forslaget?

”Det er ikke for statskassen, vi gør det. Det er for at leve op til et klimamål.”

Læs hele artiklen på Altinget: energi & klima.

Forrige artikel S lover markant flere penge til sundhed end regeringen S lover markant flere penge til sundhed end regeringen Næste artikel Prøv quizzen: Har du fulgt med? Prøv quizzen: Har du fulgt med?