Cepos: Skatteudspil er historisk ulighedsskabende

SKAT: Regeringens nye skatteudspil vil ifølge CEPOS betyde en historisk stigning i uligheden i Danmark. Det er nødvendigt, hvis flere skal i arbejde, mener skatteminister Karsten Lauritzen (V).

Foto: /ritzau/Jacob Ehrbahn
Daniel Bue Lauritzen

Regeringens nye skatteudspil er historisk ulighedsskabende.   

Sådan lyder dommen fra den liberale tænketank Cepos: 

”Vi har i moderne Danmarkshistorie kun set én skattereform, der har øget uligheden så meget, som VLAK’s nye udspil vil gøre. Men man skal huske, at Danmark fortsat vil være et mere lige land end for eksempel Sverige,” siger Cepos' cheføkonom, Mads Lundby Hansen, og tilføjer:

”Vi vil således fortsat være et samfund med relativt lav ulighed sammenlignet med andre OECD-lande.”

Regeringen vil give danskerne skattelettelser for 23 milliarder kroner. Det vil øge uligheden med 0,46 procentpoint på gini-koefficienten, fremgår det af udspillet.

Sidste gang en skattereform havde så negative effekter for danskernes lighed, var under Fogh-regeringen i 2009.

Se også: Overblik: Her er regeringens skatteudspil

Regeringen øger ulighed med åbne øjne
Under formiddagens pressemøde i Finansministeriet erkendte regeringen også, at reformen vil skabe større ulighed i Danmark:

”Den her reform skaber ulighed, men det gør vi med åbne øjne,” sagde skatteminister Karsten Lauritzen (V). 

Men det, mener Karsten Lauritzen, er en nødvendighed, hvis flere danskere skal i job: 

”Problemet i Danmark er, at alt for mange står uden for arbejdsmarkedet. Hvis vi gerne vil have flere til at arbejde, må vi belønne dem, og når vi gør det, skaber vi ulighed. Danmark bliver et lidt mere ulige land efter reformen,” sagde han.

Håndterer økonomisk opsving
Dansk økonomi er endelig ved at finde topformen efter finanskrisen. Og opsvinget kræver ifølge finansminister Kristian Jensen (V), at arbejdsudbuddet bliver større. Flere danskere skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet:

”Dansk økonomi er på vej ind i et opsving. Vi står over for nogle år med god vækst, høj beskæftigelse og lav ledighed. Det betyder, at vores muligheder for ny vækst, for at virksomhederne kan producere mere, og for at den rette arbejdskraft kan findes, bliver sværere. Der er allerede mangel på arbejdskraft, og den skal vi skabe,” sagde Kristian Jensen på tirsdagens pressemøde.

Men ifølge Mads Lundby Hansen vil regeringens forslag ikke øge beskæftigelsen særligt effektivt, i forhold til hvor store lettelser der gives: 

”I den her reform bruger man 4,8 milliarder på et kompliceret indkomstaftrappet jobfradrag. Det vil faktisk reducere beskæftigelsen med cirka 1.500 personer. På den måde får man ikke ret meget bang for the buck," siger han.

Derfor foreslår Mads Lundby Hansen, at regeringen skriver jobfradraget ud af skattereformen:

”Fjerner man det komplicerede jobfradrag, vil beskæftigelsen stige med 1.500 personer og samtidig står man med et frigjort råderum på 4,8 milliarder.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

Mads Lundby Hansen

Fhv. vicedirektør, cheføkonom, Cepos
cand.polit. (Københavns Uni. 1996)

0:000:00