Cepos vil gøre op med skattestop på boliger

BOLIGSKAT: Ejendomsværdiskatten bør sættes fri fra 2020, mener Cepos.

Foto: CEPOS
Lasse Lange

Skattestoppet på ejendomsværdiskat bør lægges i graven fra 2020.

Det mener den liberale tænketank Cepos.

“Når den nuværende aftale om skattestoppet udløber i 2020, bør man sætte ejendomsværdiskatten fri, så den ikke længere er låst fast i kroner og øre,” siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i Cepos.

I stedet bør ejendomsværdiskatten følge ejendomsvurderingerne, som den gjorde, før daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) indførte skattestoppet med virkning fra 2002.

Hvis vi ikke gør op med skattestoppet, så vil beskatningen på boliger på sigt blive for lav i forhold andet kapitalafkast.

Otto Brøns-Petersen
Analysechef i Cepos

Meldingen fra Cepos kommer midt i en ophedet debat om netop boligskatter. I løbet af de seneste dages valgkamp har både Radikale, SF, Enhedslisten, Alternativet og en håndfuld markante socialdemokrater udtrykt ønske om at sætte ejendomsværdiskatterne op, hvilket er blevet afvist af både Venstre og den socialdemokratiske partitop.

Boligskat skal være i balance
Under skattestoppet har ejendomsværdiskatten for den enkelte boligejer været låst fast i kroner og øre. Men med forslaget fra Cepos vil den enkelte boligejer efter 2020 skulle vænne sig til at skulle betale flere penge i ejendomsværdiskat, efterhånden som vedkommendes bolig stiger i værdi.

“Hvis vi ikke gør op med skattestoppet, så vil beskatningen på boliger på sigt blive for lav i forhold andet kapitalafkast,” siger Otto Brøns-Petersen.

Ifølge analysechefen er det vigtigt, at der er balance mellem den begunstigelse, boligejerne får via rentefradraget, og den skatteregning, boligejerne får over ejendomsværdiskatten.

Nogenlunde enig med vismænd
Analysechefen mener, at det ville være nærliggende at anvende de øgede offentlige indtægter til at sænke indkomstskatten, som Radikale, SF og Alternativet gerne vil.

“Men det er ikke det, der er hovedformålet,” siger Otto Brøns-Petersen fra Cepos.

Før skattestoppet blev indført med virkning fra 2002, lå ejendomsværdiskatten på 1 procent. Siden da har fastlåsningen i kroner og øre betydet, at satsen år for år er blevet udhulet således, at den enkelt boligejer år for år har betalt relativt mindre i ejendomsværdiskat.

Står det til De Økonomiske Vismænd, bliver ejendomsværdiskatten på sigt ført tilbage til det daværende niveau på 1 procent. Helt så hårdt ønsker Cepos dog ikke at gå til værks. Tænketanken foreslår i stedet, at ejendomsværdiskatten, når skattestoppet udløber, opkræves efter 2020-satsen, der ventes at lande på omkring 0,6 procent.

Økonomer har i årevis foreslået, at skattestoppet på ejendomsværdi skulle skrottes. Senest har De Økonomiske Vismænd meldt ud, at et opgør med skattestoppet “med det samme vil virke stabiliserende for boligmarkedet og økonomien som sådan og reducere behovet for pludselige indgreb”.

Også regeringens Produktivitetskommission og OECD har talt for et sådant opgør, mens Nationalbanken tidligere har påvist, at den seneste boligboble ville have været noget mindre, hvis ikke VK-regeringen i 2002 havde fastfrosset ejendomsværdiskatten i kroner og øre.

S og V afviser
I weekenden blev boligskatten så for alvor en del af valgkampen, da Radikales leder Morten Østergaard foreslog, at skattestoppet blev droppet fra 2020, ligesom både SF, Alternativet og Enhedslisten de seneste dage har slået på tromme for øgede boligskatter.

Samtidig er det kommet frem, at en håndfuld socialdemokratiske folketingsmedlemmer, herunder socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil og gruppenæstformand Ane Halsboe-Jørgensen, i en kandidattest på tv2.dk har udtrykt støtte til stigende boligskatter.

Socialdemokratisk erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen afviser dog, at Socialdemokraterne vil være med til at sætte boligskatterne op.

"For nogen som helst kandidater og andre, der må være i tvivl, kan det blankt afvises, at vi hæver nogen boligskatter. Det garanterer vi, og er der nogen som helst kandidat, der skulle være i tvivl om det, så skal de bare ringe til mig, så skal jeg nok forklare dem det," siger Henrik Sass Larsen til Berlingske.

Også Venstre afviser at pille ved boligskatterne.

“Det skattestop, vi indførte for boligejerne i 2001, giver tryghed for boligejerne, og det står vi stadigvæk fast på,” sagde Venstres skatteordfører Torsten Schack Pedersen forleden til Altinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Sass Larsen

Adm. direktør, Aktive Ejere, formand, Klasselotteriet, bestyrelsesmedlem, Nordsøenheden
bachelor i HA/forvaltningsstudier (RUC)

Otto Brøns-Petersen

Analysechef, Cepos
cand.polit. (Københavns Uni. 1989)

Torsten Schack Pedersen

MF (V)
HH (Nordvestjysk Handelsgymnasium 1995), cand.polit. (Københavns Uni. 2004)









0:000:00