Chefanalytiker: Eksplosive energipriser udhuler ældres pengepung

Pensionister og andre på overførselsindkomst bliver ramt hårdt af stigende energipriser, vurderer chefanalytiker i Danske Bank. Tirsdag skal klimaministeren drøfte energipriserne med Folketingets partier.

”Når man kan sige, at ældre rammes hårdt, så er det blandt andet, fordi mange lønmodtagere får gavn af, at lønningerne stiger forholdsvist hurtigt for tiden,” siger chefanalytiker Louise Aggerstrøm Hansen.
”Når man kan sige, at ældre rammes hårdt, så er det blandt andet, fordi mange lønmodtagere får gavn af, at lønningerne stiger forholdsvist hurtigt for tiden,” siger chefanalytiker Louise Aggerstrøm Hansen.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Caroline Tranberg

Færre penge til at forkæle børnebørnene. Og færre penge til at indrette boligen eller gå på café.

Pensionister bliver ramt hårdere af de heftige energipriser end folk på arbejdsmarkedet, vurderer chefanalytiker i Danske Bank, Louise Aggerstrøm Hansen.

De bor nemlig typisk i store boliger i forhold til deres indkomst, og får ikke på samme måde som lønmodtagere gavn af de voksende lønchecks til folk på arbejdsmarkedet.

”Når man kan sige, at ældre – sammen med andre på overførselsindkomster – rammes hårdt, så er det blandt andet, fordi mange lønmodtagere får gavn af, at lønningerne stiger forholdsvist hurtigt for tiden,” siger hun.

Når energipriserne stiger, men man samtidig får mere i løn, opvejer de to ting hinanden.

Men folkepension og andre ældretillæg bliver reguleret med en forsinkelse i forhold til inflationen på arbejdsmarkedet, og derfor får ældre ikke samme effekt her og nu, forklarer chefanalytikeren.

Fakta

To eksempler på familiers ekstraregning – som en konsekvens af højere energipriser i fyringssæsonen (oktober til marts 2021/22) sammenlignet med samme tid året inden:

  • Et pensionistpar i en lejebolig på 85 m2 med gas som primær opvarmningsform får en ekstraregning på 520 kroner om måneden, mens deres elforbrug stiger med 290 kroner om måneden – begge tal har medregnet varmetillæg.
  • Et kontanthjælpspar med to børn i en lejlighed på 100 m2 og gas som primær opvarmningsform får en ekstraregning på 1.420 kroner om måneden, mens deres elforbrug stiger med 460 kroner om måneden.

Kilde: Finansudvalget

Mindre restaurant, mere bolig

Når pensionister bliver ramt hårdt af stigende energipriser, skyldes det også, at de ikke bruger så mange penge på andre ting, fortæller Louise Aggerstrøm Hansen. 

”Generelt fylder bolig relativt meget i ældres samlede budget. De bruger for eksempel ikke lige så mange penge på at rejse og spise på restaurant som de unge, og der er mange andre ting som rejser, tøj og biografture, de gradvis skærer lidt ned på. Men folk har typisk boligudgifter, og venter længe med at flytte i noget mindre,” siger hun.

Der er selvfølgelig stor forskel på, hvordan regningen ser ud hos den enkelte ældre, afhængig af hvordan man bor, og hvordan man varmer op. Men Louise Aggerstrøm Hansen fortæller, at ældre i gennemsnit bor i forholdsvis store boliger i forhold til deres indkomst.

”Indkomsterne falder, når du går på pension, men du kan stadigvæk have et hus, du har boet i i mange år. Den ældre har måske ikke gæld i det længere, men de faste udgifter er ikke faldet,” siger hun. 

Politisk bevågenhed

Der er dog muligheder for ældre borgere, som bliver ramt hårdt på deres el- og varmeregning.

Folkepensionister og førtidspensionister kan nemlig få varmetillæg på op til 22.700 kroner om året, og så kan pensionister også søge tillæg fra regeringens varmepakke på 100 millioner, som blev vedtaget i november. 

Flere partier har dog lagt pres på regeringen for flere tiltag mod de voksende energipriser. Venstre har tidligere foreslået, at varmepakken hæves med 50 millioner kroner målrettet pensionister, mens Dansk Folkeparti på Altinget skriver, at de vil hæve den grønne check.

Også flere aktører har været på banen. Ældre Sagen synes, de dårligst stillede pensionister skal kompenseres ved for eksempel at opjustere varmetillægget eller den grønne check. Danske Seniorer foreslår at hæve ældrechecken ekstraordinært, da det vil frigive hurtige midler, og fordi den i forvejen går til de økonomisk svageste ældre.

Klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) har indkaldt partierne til et møde om de høje energipriser tirsdag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00