Chok eller sund fornuft? Sådan tolker to V-profiler Løkkes flirt med S

OVER MIDTEN: Lars Løkkes tanker om en SV-regering har gjort vidt forskelligt indtryk på de to venstreløjtnanter Martin Geertsen og Jan E. Jørgensen, som søndag besøgte Altingets gård.

Hvordan håndterer man meldingen om, at Lars Løkke overvejer en SV-regering, når man har brugt hele sit liv på at bekæmpe Socialdemokratiet?

For Martin Geertsen og Jan E. Jørgensen var udgangspunktet ens, men reaktionen vidt forskellig, da deres partiformand tidligt i valgkampen pludselig gjorde tilnærmelser på tværs af midten.

Det fortæller de to Venstremænd, folketingsmedlemmer, ordførere og folketingkandidater, som søndag aften blev sat i den varme stol over for Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen.

"Det var en tanke, jeg havde forsvoret for bare få år siden. Jeg har jo i mange år haft Socialdemokraterne som hovedfjende nummer ét. Vi kommer med forskellige udgangspunkter, men som Lars (Løkke, red.) siger, så er vi jo heller ikke nat og dag," siger Jan E. Jørgensen.

Kort afstand mellem S og V
Tanken om en SV-regering er dog ikke fremmed for Jan. E. Jørgensen. Faktisk foreslog han selv det samme i bogen 'En ægte liberal', som udkom i oktober sidste år.

Læs mere: Søs Marie Serup: En lidt forsigtig liberal i flæsket på DF

"Vi nærmer os midten fra højre side, og de nærmer sig midten fra venstre side. Men når du kigger på det, er der jo kortere afstand mellem Venstre og Socialdemokratiet, end der er mellem Venstre og Nye Borgerlige eller mellem Socialdemokratiet og Enhedslisten. Og i den situation, vi er i lige nu, hvor det ser ud til, at yderfløjene på både højre og venstre side kan gå ind og få de afgørende mandater, der bliver det umuligt at have en rød blok eller en blå blok. Og i den situation giver det mening at sige, om ikke vi skulle prøve at afsøge mulighederne hen over midten og så få en regering baseret på det," siger han.

Han understreger, at samme bevægelse foregår flere andre steder i Europa.

"Du ser det i Holland, det var tæt på at ske i Sverige, det skete i Tyskland. Her har du nogle yderfløje, som har nogle ekstreme synspunkter og samtidig stiller ultimative krav, som det ikke kan lade sig gøre at indfri," siger Jan E. Jørgensen.

Udstiller problemer i rød blok
Martin Geertsen lægger til gengæld ikke skjul på, at han fik morgenkrydderen galt i halsen, da Løkke eksponerede sin flirt med Mette Frederiksen.

"Jeg har brugt hele mit liv på at bekæmpe socialdemokraterne, og når man så kan slå op i avisen og se, at vi nu er på vej ind i et eller andet regeringssamarbejde med dem, det fik jeg altså et chok over," siger han.

Martin Geertsen mener dog, at Løkkes udmelding har udstillet de problemer, som Mette Frederiksen vil få med sit parlamentariske grundlag, hvis hun skal danne regering efter på onsdag.

"Det er problematisk, fordi Socialdemokratiet og Mette Frederiksen prøver at give indtryk af at være noget andet end det, deres parlamentariske grundlag siger, der kan lade sig gøre for dem," siger han.

Han fremhæver afstanden mellem Socialdemokratiet og kravene til den økonomisk politik fra Enhedslisten, SF's ultimatum om fjernelse af kontanthjælpsloftet og kravene om lempelser på udlændingepolitikken fra Morten Østergaard.

"Hvis Mette Frederiksen tror, at hun kan danse sig gennem en regeringsdannelse med de partier omkring sig, så tror jeg, hun må tro om igen. Og det tror jeg, at statsministerens åbning af døre på klem har anskueliggjort ret tydeligt," siger Martin Geertsen.

Så hvis det bliver for svært, skal de bare ringe til jer?

"Det, tror jeg, bliver en lang forhandlingsrunde," slutter Martin Geertsen.

Herunder kan du se hele live-arrangementet med Venstre i Altingets gård. 

Forrige artikel Husker du valgperioden, der gik: Det talte vi om i Løkkes regeringsperiode Husker du valgperioden, der gik: Det talte vi om i Løkkes regeringsperiode Næste artikel Finansministeriet og økonomer sår tvivl om ny økonomisk plan fra Radikale Finansministeriet og økonomer sår tvivl om ny økonomisk plan fra Radikale
De gamle kønsroller gælder stadig i Folketingets udvalg

De gamle kønsroller gælder stadig i Folketingets udvalg

LIGESTILLING: De traditionelle kønsroller dominerer stadig i Folketingets udvalg, hvor kvinder oftere beskæftiger sig med børn, ligestilling og sundhed, mens mændene tager sig af økonomi og udenrigspolitik. "Pilskævt og stereotypt," mener direktør i Kvinfo.