Christian Kettel er ny næstformand i Den Europæiske Investeringsbank

NYT JOB: Den tidligere departementschef Christian Kettel Thomsen er nu officielt blevet udnævnt som ny næstformand i Den Europæiske Investeringsbank. Han forlod sin post i Statsministeriet i januar, efter han blev indstillet til posten af regeringen.

Mette Frederiksen sagde i januar farvel til Christian Kettel Thomsen som følge af fortidens uenigheder, hvorefter han blev indstillet til næstformand i Den Europæiske Investeringsbank.
Mette Frederiksen sagde i januar farvel til Christian Kettel Thomsen som følge af fortidens uenigheder, hvorefter han blev indstillet til næstformand i Den Europæiske Investeringsbank.Foto: Torkil Adsersen/Ritzau Scanpix
Ghita Nidam Møller

I januar forlod Christian Kettel Thomsen Statsministeriet efter 10 år som departementchef for tre forskellige statsministre.

Det skete efter, at han var blevet indstillet til posten som næstformand i Den Europæiske Investeringsbank.

Tirsdag er han efter otte måneder officielt blevet udnævnt til posten. Det oplyser banken i en pressemeddelelse

Læs også

Siden januar har Christian Kettel forberedt sig på stillingen som næstformand, mens han har været kommitteret i Erhvervsministeriet.

Farvel til ministeriekarrieren
Siden Christian Kettel blev færdiguddannet økonom i 1991 har han arbejdet sig op i de danske ministerier fra Finansministeriet og videre til statministeriet i sin seneste stilling som departementchef.  

Nu tager han afsked med karrieren i dansk politik og starter et nyt kapitel i Den Europæiske Investeringsbank.

Banken er ejet af EU's 27 medlemslande og har en samlet kapital på lige under 250 milliarder euro og årligt yder lån for omkring 50 milliarder euro.

Christian Kettel skal i sin nye stilling være med til at løfte bankens vigtigste rolle, der indebærer at yde risikovillig kapital og finansiering til private og offentlige projekter i EU.

Fortidens uenigheder
Selvom udnævnelsen var den officielle forklaring på Kettels afsked med Slotsholmen, var det ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, også et led i en større plan. Statsminister Mette Frederiksen (S) havde efter valg en strategi om at strømline embedsværket og skille sig af med de topembedsmænd, der inden valget ikke lå øverst på hendes ønskeliste.

Det skyldes fortidens uenigheder mellem den tidligere departementchef og statministeren, som kan spores tilbage til 2011, hvor Christian Kettel stod i vejen for Henrik Sass' udnævnelse som ny finansminister.

Den manglende kemi kom til udtryk allerede i forbindelse med regeringsdannelsen, hvor Christian Kettel ikke deltog, som det ellers er normal praksis. Det var derfor blot et spørgsmål om tid, før han også må finde nye græsgange, sagde Erik Holstein til Altinget i januar.

"Der har længe gået rygter på Christiansborg om, at der i regeringen eksisterer en dødsliste blandt topembedsmænd, hvor blandt andre Christian Kettels navn står på," sagde Holstein.

Kettel blev hurtigt erstattet af Barbara Bertelsen, som var departementschef i Justitsministeriet. Den stilling havde hun haft siden 2015, hvor hun også blev ansat af Mette Frederiksen, som dengang var justitsminister.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Kettel Thomsen

Nationalbankdirektør
cand.polit. (Københavns Uni. 1991)

0:000:00