Christiansborg udsat for hærværk

MALING: En eller flere ukendte, maskerede gerningsmænd har kastet hvid maling mod en hoveddør til Christiansborg. Det er noget svineri, lyder det fra Folketingets formand.

Sådan så hoveddøren i Rigsdagsgården på Christiansborg ud torsdag morgen.
Sådan så hoveddøren i Rigsdagsgården på Christiansborg ud torsdag morgen.Foto: Det Konservative Folkeparti
Amalie Bjerre Christensen

”Sikke noget svineri!”

Sådan skriver Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, på sin Facebook-profil, efter Folketingets politikere og ansatte torsdag morgen mødte ind til tre meter høje stænk af hvid maling på hoveddøren til Christiansborg.

Angiveligt har en eller flere ukendte, maskerede gerningsmænd sent onsdag aften eller natten til torsdag begået hærværket.

Årsagen og motivet er endnu ukendt, og ifølge TV 2 Lorry er Københavns Politi på sagen, men der er endnu ikke foretaget nogen anholdelser.

”Det eneste jeg lige nu kan sige er, at jeg kan bekræfte, at der er blevet smidt maling på hoveddøren i går. Mere er der ikke at fortælle lige nu, men vi efterforsker sagen,” siger Carsten Reenberg, vagtchef hos Københavns Politi, til TV 2 Lorry.

S: Det dur bare ikke
Selvom det meste maling torsdag middag er renset af, vækker hændelsen stadig vrede hos politikerne.

”Hvem gør sådan noget? Det er totalt respektløst over for vores folkestyre og demokrati. Er man utilfreds med noget i vores samfund, så sig det og lad vær’ med at ødelægge vores fælles ejendom på den måde. Jeg håber, politiet snart fanger gerningsmændene bag!” skriver Pia Kjærsgaard på sin Facebook-profil.

En lignende melding lyder fra Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen:

”Jeg mødte tidligt på arbejde i morges. Sådan så Christiansborg ud ved 7-tiden. Maling smidt ud over døren. Bliver trist til mode. Vi skal dele os efter anskuelser. Uenighed er både velkomment og nødvendigt i et demokrati. Men maling smidt på vores folkestyre og den alt, alt for hårde tone, der ofte er på de sociale medier. Det dur bare ikke,” skriver hun på Facebook.

Også i Konservative kalder man hærværket respektløst og ærgerligt.

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra Folketingets administration for at høre, hvilke forholdsregler de tager for at undgå lignende hærværk eller angreb fremadrettet.

”Folketingets Administration udtaler sig principielt ikke om sager vedrørende sikkerhed eller sager, der er overgivet til Københavns Politi til efterforskning og retsforfølgelse,” siger Folketingets sikkerhedschef, Jacob Glahn, i en skriftlig kommentar til Altinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

0:000:00