Condi på afskedsvisit i København

FARVEL: Den amerikanske udenrigsminister, Condoleezza Rice, lagde på sin afskedsturne vejen forbi Danmark, hvor især Fogh fik stor ros.
Condoleezza Rice roste Anders Fogh Rasmussens indsats i NATO under sit afskedsbesøg i København. Hér ved pressemødet i Spejlsalen i Statsministeriet.
Condoleezza Rice roste Anders Fogh Rasmussens indsats i NATO under sit afskedsbesøg i København. Hér ved pressemødet i Spejlsalen i Statsministeriet.Foto: Hasse Ferrold
Anders Agner Pedersen

Gammelt venskab ruster som bekendt aldrig. Og derfor havde den amerikanske udenrigsminister, Condoleezza Rice, også valgt at sætte et døgns penge af på sin afskedsturne for at sige tak for denne gang til statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).

En mand, der har en stor stjerne hos den nuværende amerikanske administration, og som da også blev overdænget med flotte ord, da han sammen med Rice holdt pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet fredag formiddag.

"Danmark har været en fantastisk ven for USA, og vil fortsætte med at være det. Både præsidenten (George W. Bush, red.) og jeg værdsætter venskabet med Dem, hr. statsminister," sagde Condoleezza Rice indledningsvis.

Aftenen i forvejen havde hun spist middag sammen med udenrigsministerkollegaen Per Stig Møller (K) på Restaurant Nimb i Tivoli. Her blev blandt andet udfordringerne omkring pirateri vendt.

Danmark har været en fantastisk ven for USA, og vil fortsætte med at være det. Både præsidenten og jeg værdsætter venskabet med Dem, hr. statsminister.

Condoleezza Rice
Udenrigsminister, USA

Det var dog ikke pirater, der prægede pressemødet. Torsdag morgen mistede to danske soldater livet i Afghanistan, hvilket både Rice og Fogh beklagede dybt. Soldaterne har dog ikke mistet livet forgæves, fastslog Rice.

"Tabet af de to soldater er frygteligt, og den amerikanske regering sender sine tanker og medfølelse til de dræbtes familier og venner. Men de døde ikke forgæves, for de kæmpede for at øge sikkerheden for os alle," lød det alvorligt fra Rice, mens Fogh nikkede samtykkende.

Det sidste klap
Men selv om der blev spurgt både til CIA-flyvninger og Zimbabwes præsident, Robert Mugabe, så var det tydeligt, at Condoleezza Rice først og fremmest var i landet for at give Fogh et sidste klap på skulderen.

Ikke mindst da hun blev spurgt, om hun mente, at statsministeren ville være egnet til jobbet som generalsekretær i NATO. Et job, som Fogh, ifølge tyske Der Spiegel, er blandt favoritterne til at overtage til sommer.

"Statsministeren har været en sand leder i NATO, og lige meget hvilken rolle, han vil komme til at spille i fremtiden, så ved jeg, at når vi har stærke statsledere i NATO, så får det alliancen til at blomstre," sagde Condoleezza Rice, der dog i den forbindelse tilføjede, at udnævnelsen af den nye NATO-generalsekretær først finder sted, når hendes tid som udenrigsminister er forbi.

Og med den om ikke direkte opbakning, så i hvert fald noget, der minder om det, til statsministerens NATO-ambitioner, kunne Condoleezza Rice trykke Fogh i hånden for sidste gang som amerikansk udenrigsminister og drage videre på sin afskedsturne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

0:000:00