Hedegaard henter klimasejr

KLIMA: EU-Kommissionen foreslår 40 procents CO2-reduktion og bindende EU-mål på 27 procents vedvarende energi i ny klimaplan for 2030. Det er en sejr for klimakommissær Connie Hedegaard.
EU-Kommissionen fremlagde onsdag sit bud på klimamål for EU i 2030.
EU-Kommissionen fremlagde onsdag sit bud på klimamål for EU i 2030.Foto: EU-Kommissionen
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Den danske klimakommissær Connie Hedegaard kan notere sig en vigtig delsejr i den europæiske klimakamp, efter det i dag er lykkedes hende at sikre et bindende mål for vedvarende energi på 27 procent og en CO2-reduktionsforpligtelse på 40 procent i EU-Kommissionens længe ventede klimaplan for 2030.
  
Dermed kan klimakommissæren tørre sveden af panden oven på et intenst slagsmål om ambitionsniveauet for den europæiske klimaindsats, der lod spændingen råde til det sidste.

"Vi gjorde det. På trods af alle dem, der sagde, at der ikke ville komme noget ambitiøst ud af Kommissionen i dag," siger Connie Hedegaard. 

Splittet kommission 
Kommissionen har været delt mellem fortalere for bindende mål på vedvarende energi, der vil sikre, at der også fremover bliver investeret i sektoren. På den anden side står stærke stemmer, der mener, at bindende mål tvinger landene til at lægge sig fast på nogle energipolitiske beslutninger, som ikke nødvendigvis er de mest effektive og økonomisk rationelle.

"Vi viser, at der ikke er nogen tvivl om EU's handleevne på klimaet, og at vi kan gøre det på en måde, som er effektiv for økonomien," siger formanden for EU-Kommissionen, José Manuel Barroso. 

Fakta

Det er der i EU's klimapakke

Mål for drivhusgasudledning og vedvarende energi: EU-Kommissionen foreslår et reduktionsmål på drivhusgasser på 40 procent i 2030 i forhold til 1990-niveau og et bindende mål for vedvarende energi på 27 procent. Diskussionen om et mål for energieffektivisering er udskudt til efter en analyse af energisparedikretiviet er færdig senere i 2014.

Opgradering af kvotehandelssystemet: EU's marked for handel med CO2-kvoter skal gøres mere dynamisk, så der automatisk fjernes kvoter, hvis priserne på kollapserne, sådan som det er sket tidligere.

Udvinding af skifergas: Kommissionen præsenterer fælles retningslinjer for udvindingen af skifergas. Det såkaldte fracking er kontroversielt på grund af de miljømæssige konsekvenser, som udvindingsmetoden kan have.

Analyse af energipriser: En rapport om sammenhængen mellem energipriser, konkurrencedygtighed og klimaindsats vil kaste lys over omkostningerne ved at have en ambitiøs klimadagsorden - og hvad det koster at lade være.


Kilde: EU-Kommissionen

EU's klimapakke lægger de europæiske klimaambitioner frem mod 2030. Ud over målene indeholder pakken også retningslinjer for udvinding af den omdiskuterede skifergas, en reform af EU's CO2-kvotehandelssystem samt en større analyse af udviklingen i de europæiske energipriser. Til gengæld udsættes nye tiltag for at øge EU's energieffektivitet til senere på året.

Pakken skal nu bakkes op af EU's stats- og regeringschefer for at blive til noget. Her har lande som Polen og Storbritannien allerede gjort klart, at de er imod et bindende mål for vedvarende energi. Polen har tre gange inden for de sidste par år blokeret for, at EU-landene stillede sig bag nye klimamål.

Vi gjorde det. På trods af alle dem, der sagde, at der ikke ville komme noget ambitiøst ud af Kommissionen i dag.

Connie Hedegaard
EU's klimakommissær

Elastik i metermål?
Aftalen møder dog stor kritik fra starten. EU-parlamentariker Bendt Bendtsen (K) beklager, at det nye vedvarende energimål godt nok er bindende, men ikke giver individuelle mål for, hvordan hvert enkelt land skal bidrage til at nå det.

"Så længe de 27 procent vedvarende energi er et overordnet mål for hele EU, uden bindinger for de enkelte medlemslande, risikerer vi, at ingen tager konkret ansvar for at sikre EU's forsyningssikkerhed og for at nedbringe CO2-udslippet på længere sigt," siger Bendt Bendtsen.

EU-Kommissionens formand forsvarer beslutningen:

"Vi har ikke foreslået individuelle landemål, fordi en af de lektier, vi har lært, er, at de medfører en risiko for en fragmentation af det indre marked, og at det ikke er den mest omkostningseffektive måde at gøre det på," siger José Manuel Barroso.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00