Coronaoverblik: Corona kan anerkendes som arbejdsskade, og rekordmange bliver nu testet

LYNOPDATERING: Corona kan blive anerkendt som en arbejdsskade, sundhedsministeren svarer i dag på spørgsmål i Folketingssalen, og nye økonomiske tal fra Kina varsler ilde for verdensøkonomien. Få overblik over seneste nyt om coronasituationen på fire minutter her.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kristine Korsgaard

Hver dag klokken 13 giver Altinget dig en kort opdatering om udbredelsen af coronasmitten og nyt om de politiske og økonomiske konsekvenser af virussen. Få dagens overblik her:

Politik
For første gang siden nedlukningen er der møde i Folketingssalen med ministrenes spørgetid, og her skal sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i dag svare for sig.

Følg med her på Altinget, hvor vi bringer seancen live.

Kan man få det anerkendt som en arbejdsskade, hvis man for eksempel som sosu-medarbejder bliver syg af corona? Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) slår nu fast, at det i princippet kan anerkendes som en arbejdsskade efter en konkret vurdering.

"Det er vigtigt, at det er krystalklart, at man kan få anerkendt coronavirus som en arbejdsskade, hvis sygdommen skyldes arbejdet. Arbejder man for eksempel på en intensivafdeling på et hospital, er der stor risiko for at blive smittet," siger Hummelgaard i en pressemeddelelse.

Arbejdstilsynet udsender derfor nu en ny vejledning om ret til arbejdsskadeerstatning ved smitte med corona. Her bliver det ifølge ministeren understreget, at man i den konkrete behandling af sagen skal tage hensyn til den risiko. 

Der er også nyt til de danske atleter, som nu må vente et år ekstra på at deltage i De Olympiske Lege og De Paraolympiske Lege, som er udskudt til næste år. Regeringen vil nemlig støtte deres forberedelser med 15 millioner kroner, oplyser Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

"Udsættelsen sætter de danske OL- og PL-forberedelser under massivt pres, når der er endnu et år, til atleterne skal i aktion. Regeringen er derfor klar med en ekstra håndsrækning, så DIF og Team Danmark blandt andet kan støtte atleterne, forlænge kontrakter med trænere og andet idrætspersonale," siger kulturminister Joy Mogensen.

Økonomi
Kina er begyndt at åbne samfundet, efter at antallet af smittede nu falder kraftigt. Men de første erfaringer fra den enorme kinesiske økonomi er nedslående i forhold til diskussionen om, hvorvidt coronakrisen sætter sig som mere langvarige økonomiske problemer. Det vurderer eksperter i denne artikel i Berlingske.

"I lang tid sagde mange, at coronakrisen ikke ville ramme tilliden i samfundet på samme måde som finanskrisen i 2008. Men det passer ikke, kan vi nu se i Kina. Så længe den her sundhedskrise ikke er overstået, og virussen ikke er fuldstændig nedkæmpet, vil det påvirke psykologien hos forbrugerne og dermed forretningerne," siger chefanalytiker i Nordea Amy Y. Zhuang.

Herhjemme er debatten om, hvordan vi skal få økonomien op at køre igen på lidt længere sigt, også ved at komme i gang. I dag har den tidligere Enhedslisten-profil Pelle Dragsted et indspark i den diskussion:

Læs også

Globalt
EU's udenrigsministre holder i dag rådsmøde, hvor de skal drøfte EU's politik og tilgang til de østlande, der ikke er med i EU, set i lyset af coronakrisen. Særligt forholdet til Ukraine er i fokus.

Der arbejdes i hele verden på højtryk for at finde en vaccine mod coronavirussen. Og nu fortæller Reuters, at Tysklands vaccineinstitut er nået så langt, at de som de fjerde har tilladelse til at teste en mulig vaccine på mennesker.

Testede og indlagte i Danmark
Det seneste døgn er i alt 7.922 personer blevet testet for corona i Danmark, oplyser Sundhedsstyrelsen. Det er det højeste antal på et døgn.
Dermed begynder strategien om at teste langt flere at slå igennem i statistikken.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Joy Mogensen

Fhv. kultur- og kirkeminister, borgmester (S), Roskilde Kommune
BA i kultur- og sprogmødestudier (Roskilde Uni. 2005)

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)









0:000:00