DA: Færre danskere i job siden 2011

JOB: Mens antallet af udenlandske lønmodtagere er steget markant de seneste tre år, er 6.500 færre danskere kommet i beskæftigelse. Det viser en ny analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening, som kalder udviklingen et ”kraftigt faresignal.”

Antallet af lønmodtagere er steget i indeværende regeringsperiode, men det er ikke kommet danske statsborgere til gavn. Her er tallet nemlig faldet med ca. 6.500 personer, vurderer DA i en ny analyse. 
Antallet af lønmodtagere er steget i indeværende regeringsperiode, men det er ikke kommet danske statsborgere til gavn. Her er tallet nemlig faldet med ca. 6.500 personer, vurderer DA i en ny analyse. Foto: Colourbox
Tyson W. Lyall

Regeringen har skabt flere job i Danmark, men det er ikke kommet danske statsborgere til gode.

Sådan lyder konklusionen i en ny analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA), som har opgjort den samlede lønmodtagerbeskæftigelse fra 4. kvartal 2011 til 4. kvartal 2014.

Her er beskæftigelsen samlet set steget med 29.000 personer, men antallet af danske statsborgere i job er samtidig faldet med 6.500.

Det er problematisk, mener DA's administrerende direktør, Jørn Neergaard Larsen.

Fakta
Sådan har DA foretaget analysen 
Dansk Arbejdsgiverforenings analyse bygger på Danmarks Statistiks opgørelse af ”beskæftigelsen for lønmodtagere” (BFL) samt STAR’s opgørelse af ”udenlandske statsborgere med lønindkomst i Danmark” (eksklusive udlændinge i RUT-registret).  

Analysen dækker perioden 4. kvartal 2011 – 4. kvartal 2014, og tallene er ikke sæsonkorrigerede.
Andelen af udenlandske lønmodtagere ansat i den private sektor er baseret på et gennemsnit over perioden 2. kvartal 2013 til 1. kvartal 2014. Blandt udenlandske fuldtidslønmodtagere er 79 procent ansat i den private sektor, mens andelen for udenlandske lønmodtagere målt i hoveder er 90 procent.      

Den private sektor omfatter private virksomheder, private non-profit organisationer samt gruppen uoplyst. Offentlig sektor er de resterende delsektorer (stat, regioner, kommuner, sociale fonde og kasser samt offentlige virksomheder).

”Der ligger i disse tal nogle meget kraftige faresignaler om, at samspillet imellem det danske forsørgelsessystem og arbejdsmarkedet ikke fungerer, som det skal,” siger han til Jyllands-Posten.

LO angriber tallene
Analysen fra DA viser samtidig, at den samlede lønmodtagerbeskæftigelse er sket i den private sektor, hvor mere end 41.000 er kommet i job.

I samme periode er andelen af beskæftigede i den offentlige sektor faldet med 12.000.

DA konkluderer, at der i 1. kvartal 2015 er sket en betragtelig stigning i lønmodtagerbeskæftigelsen på knap 10.000 personer. De nye tal kan imidlertid ikke opdeles i danskere og udlændinge. Derfor er de ikke medregnet i den aktuelle analyse.

LO angriber ifølge flere medier de tal, som DA har baseret deres analyse på, fordi antallet af danskere i alderen 16 til 64 år i den opgjorte periode er blevet mindre.

Den samlede ledighed er i den seneste regeringsperiode faldet fra 6,2 procent i september 2011 til 4,8 procent i maj 2015.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00